Prostata – adevăruri și mituri despre glanda prostatică (prostată)

Prostata este o glandă care afectează fertilitatea și starea generală a bărbaților. De obicei, totuși, ne reamintim acest lucru atunci când provoacă probleme – crește sau dezvoltă cancer de prostată. Ce ar trebui să știu despre prostată (cunoscută și sub numele de prostată sau glandă prostatică)?

Odată cu înaintarea în vârstă, prostata devine din ce în ce mai supărătoare

Adevăr. Glanda prostatică – în mod normal asemănătoare ca mărime și formă cu un castan – începe să se mărească după vârsta de 50 de ani. Destul de des încât să restrângă uretra și omul să aibă probleme la urinat.

Pe de altă parte, bărbații peste 60 de ani au un risc crescut de cancer de prostată. În Polonia, ocupă locul al doilea după cancerul pulmonar în ceea ce privește frecvența apariției. Dar și tinerii au probleme cu glanda prostatică – cel mai adesea este vorba de prostatită.

Dieta și stilul de viață nu cresc riscul bolilor de prostată 

Falsitate. Bărbații care s-au îngrășat semnificativ între 20 și 22 de ani, care au început să fumeze devreme și au consumat exces de alcool, sunt mai predispuși la cancerul de prostată. Riscul dumneavoastră crește cu o dietă bogată în grăsimi și colesterol, atunci când mâncați multă carne și lapte integral și produse lactate. O dietă bogată în legume și fructe are proprietăți protectoare. Deosebit de dorit în meniul zilnic sunt: ​​roșii, ceai verde, struguri roz, căpșuni, zmeură, mazăre verde, rozmarin, usturoi și citrice.

Problemele legate de urinare indică mărirea prostatei

Adevăr. Hipertrofia de prostată apare de obicei lent și este asimptomatică la început. Dar glanda în creștere se strânge tot mai mult în jurul uretrei și încep problemele.  Pe măsură ce starea se înrăutățește, abia începând să urinezi (golirea) devine din ce în ce mai dificilă, iar fluxul său se oprește pur și simplu. Uneori, după ce ați părăsit toaleta, a da drumul este jenant, iar bărbatul simte că, în ciuda eforturilor sale, vezica sa nu s-a golit complet.

Care sunt preocupările cancerului de prostată?

Important . Glanda prostatică (alias prostată sau prostată) este situată chiar sub vezică și înconjoară uretra. Când glanda este matură, adică în jurul vârstei de 30 de ani, are o lățime de 3-3,5 cm.

Responsabil pentru o erecție în timpul actului sexual. De asemenea, produce un fluid care conține glucoză, o substanță care hrănește și protejează sperma. Prin urmare, afectează în mod semnificativ calitatea spermei și, astfel, fertilitatea masculină.

Falsitate. Nu se știe cu siguranță de ce unii bărbați cu prostată cresc lent și sfârșitul vieții nu pune probleme, în timp ce în altele celulele pegają degenerescența și se dezvoltă cancerul.

Dar istoricul familial al cancerului (când, de exemplu, tatăl nostru, unchiul sau bunicul era bolnav) ar trebui să ne trezească vigilența. Puteți moșteni o predispoziție la această boală de la strămoșii voștri. Atunci trebuie să ai grijă de un stil de viață sănătos și să te verifici în mod regulat.

Cancerul de prostată poate fi asimptomatic pentru o lungă perioadă de timp 

Adevăr. Poate dura până la 10 ani pentru formarea unei tumori de 1 ml. Atâta timp cât celulele canceroase nu se deplasează dincolo de glandă, nu există probleme care să interfereze cu viața de zi cu zi.

O biopsie cu ac fin se efectuează de obicei pentru a confirma prezența celulelor canceroase. Dacă nu oferă un răspuns definitiv, se efectuează o biopsie cu ac de bază. Materialul colectat este examinat la microscop.

Cu toate acestea, uneori, aceste tratamente, de asemenea, nu oferă certitudine cu privire la starea de sănătate. Apoi, se efectuează teste suplimentare de specialitate. Gradul de malignitate al neoplasmului prostatic este definit pe scara Gleason în 10 puncte.

Cel mai frecvent cancer al prostatei este adenocarcinomul. Este de 95 la sută. cazuri de toate neoplasmele maligne ale prostatei.  Dar malignitatea tuturor este măsurată pe această scară. Suma punctelor 2-4 prezintă malignitate scăzută, 5-7 puncte în medie și 8-10 puncte la maxim.

Doar tumora determină o creștere a antigenului PSA

Falsitate. PSA este un antigen specific produs de celulele prostatei – celulele normale și cele modificate de cancer. Concentrația de PSA în sânge depinde de volumul glandei și crește odată cu înaintarea în vârstă.

Nu trebuie să depășească 4 ng / ml (6,5 ng / ml este acceptabil pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani). Tinerii cu PSA încă între 4-10 ng / ml ar trebui să fie în contact permanent cu un urolog.

Dacă această limită este depășită, poate fi un semn de cancer. Dar PSA crește nu numai în prezența cancerului. Acest lucru se întâmplă și atunci când există mărirea sau inflamația benignă a prostatei. Creșterea periodică a indicelui poate fi o consecință a examinării rectale și a procedurilor efectuate prin uretra.

Cel mai bine este să vă testați în permanență nivelul de PSA în același laborator

Adevăr. Laboratoarele pot utiliza o varietate de metode și teste pentru a determina nivelul de antigen. Diferențele în rezultatele obținute pot fi semnificative și acest lucru introduce anxietate inutilă. Testul poate fi efectuat gratuit în orice laborator, dar veți avea nevoie de o recomandare de la medicul dumneavoastră sau urolog.