Disfuncția erectilă este diagnosticată atunci când, în ciuda dorinței sexuale și a stimulării sexuale adecvate, bărbatul este incapabil să realizeze sau să mențină duritatea penisului în măsura în care permite un act sexual satisfăcător. Merită să adăugăm că vorbim despre o tulburare atunci când disfuncția apare în 75-100% din activitatea sexuală a partenerului și durează cel puțin 6 luni, iar bărbatul are stres și disconfort sever.
Cauzele tulburărilor de erecție
Datorită faptului că mecanismul de erecție a penisului este un proces complex, dependent de interacțiunea și suprapunerea diferiților factori, există multe motive responsabile pentru incapacitatea de a obține o erecție. Aceste cauze sunt împărțite în trei categorii: organică, adică legată de aspectul medical, psihogenă și mixtă3.
Cauzele organice ale disfuncției erectile
Cauzele organice (cunoscute și ca biologice sau somatice) ale disfuncției erectile apar odată cu vârsta. Acest lucru se datorează faptului că bărbații în vârstă sunt mai predispuși să sufere de multiple boli și afecțiuni care exercită o influență egală asupra funcționării lor generale, inclusiv a vieții intime. Cele mai frecvente cauze ale disfuncției erectile de această origine includ:
- Boli cardiovasculare
Hipertensiunea arterială, ateroscleroza, bolile coronariene și bolile vasculare joacă un rol cheie la nivelul cauzelor somatice. Deteriorarea vaselor de sânge care apar în cursul bolilor menționate mai sus face dificilă transportarea sângelui către și din penis și păstrarea acestuia în el, astfel încât să rămână rigidă.
- Diabetul de tip 1 și tip 2
La persoanele cu diabet, apar leziuni ale nervilor și constricția vaselor de sânge. Modificările patologice ale sistemului nervos și vascular pot duce la probleme cu potența.
- Boli neurologice
Scleroza multiplă, accident vascular cerebral, leziuni ale măduvei spinării sau boli limitează transmiterea impulsurilor din sistemul nervos central către penis, ceea ce reduce sau previne erecția acesteia.
- Tulburări hormonale
Tulburările hormonale care însoțesc hipertiroidismul și hipotiroidismul și bolile renale, precum și nivelurile de testosteron autolimitare odată cu vârsta fac dificilă obținerea și menținerea unei erecții.
- Modificări anatomice și tulburări urologice
Anomaliile structurii penisului, hipoplazia penisului, îngustarea preputului, curbura penisului, mărirea benignă sau bolile prostatei și infecțiile tractului urinar cauzează durere și disfuncție erectilă.
- Tulburări posttraumatice, postoperatorii și induse de medicamente
Ca urmare a procedurilor chirurgicale și a leziunilor, transmisia impulsurilor nervoase care afectează mecanismul de erecție poate fi afectată. Anumite medicamente (hormoni, medicamente antihipertensive, antidepresive, antipsihotice) și alte substanțe psihoactive (alcool, heroină, tutun, cocaină, marijuana, boostere, steroizi) afectează, de asemenea, eficiența seksualnej4,5,10.
Cauze psihogene ale disfuncției erectile
Aproximativ 20% din cazurile de disfuncție erectilă provin din psihic7. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbații sub 402. Cele mai frecvente cauze ale disfuncției erectile de acest tip includ:
- Tulburări de anxietate
Acestea inhibă reacțiile sexuale, ceea ce duce la evitarea contactului sexual, iar acest lucru, la rândul său, în cazul întreruperilor mai lungi ale actului sexual, duce la așa-numita pierdere a erecției din cauza inactivității, care, din păcate, creează un ciclu vicios2,3.
- Depresie
Disfuncția erectilă la bărbații care suferă de depresie poate fi rezultatul evoluției bolii, precum și un efect secundar al medicamentelor utilizate8.
- Factori situaționali
Stresul profesional și de familie, oboseala cronică, starea de muncă, starea de spirit deprimată sau conflictele din relațiile de partener slăbesc sensibilitatea la stimuli și contribuie astfel la disfuncția sexuală
- Personalitatea bărbaților
Personalitatea joacă un rol semnificativ în disfuncția erectilă a penisului. Bărbații timizi, excesiv de controlanți, nesiguri, precum și bărbații cu o stimă de sine scăzută sunt deosebit de vulnerabili la eșecul sexual11,12.
Problemele de erecție pot rezulta, de asemenea, din angajarea în activitate sexuală, în ciuda lipsei de dorință, excitare, cu un partener care nu trezește dorința sexuală, cu stimulare insuficientă a penisului sau cu stimuli sexuali insuficienți (vizuali, imaginați, senzoriali, olfactivi), precum și din angajarea în relații sexuale contradictorii cu orientarea sexuală sau preferințele sexuale ale unui bărbat3,10.
Factorii de risc ai tulburărilor de erecție legate de stilul de viață:
- Inactivitate fizica;
- Obezitate și supraponderalitate;
- Dieta echilibrată necorespunzător, obiceiuri alimentare negative;
- Fumatul de tutun;
- Abuzul de substanțe psihoactive și alcool;
- Stres cronic, oboseală și somn insuficient
Sugestii și sfaturi:
- Nu subestimați disfuncția erectilă! Dacă problema persistă mult timp, s-ar putea agrava în viitor.
- Nu întârziați vizita la un specialist! Disfuncția erectilă poate rezulta din alte boli grave.
- Spune-i partenerului tău despre problema ta / Barrack! Disfuncția sexuală vă afectează pe amândoi, ascunderea problemei provoacă conflicte în relație.
- Ai grijă de relația ta cu partenerul tău / ką ! Demonstrarea interesului partener / ką , călătorie comună, petrecerea timpului cu el / ± o cantitate mai mare de timp vorbind despre nevoile și așteptările lor este o rețetă pentru o relație de succes, în timp ce relația satisfăcătoare este o rețetă pentru o viață sexuală de succes.
- Problema ta poate fi vindecată! Cunoștințele moderne și metodele de tratament vă permit să vă ocupați rapid de disfuncția sexuală.
- Schimbați-vă stilul de viață! Mănâncă rațional, fii activ fizic și odihnește-te și dormi suficient. Cu siguranță vă va îmbunătăți nu numai sănătatea, ci și funcționarea sexuală.
- Dacă simțiți că problemele dvs. pot fi psihologice, consultați un psihoterapeut / psiholog psihoterapeut.
- Dacă simțiți că problemele dvs. nu sunt legate de factori psihologici, ci de aspectul medical, contactați un sexolog sau un medic de familie care a urmat un curs de specialitate în sexologie.
- Dacă vă este dificil să determinați singur cauzele deteriorării sexuale, mergeți la oricare dintre specialiștii din domeniul sexologiei. După un interviu inițial de rutină, sexologul va determina sursa tulburării și va aplica un tratament adecvat, îndrumându-vă la un alt specialist în acest domeniu.