Medicii estimează că în curând chiar și jumătate din populația poloneză se poate lupta cu problema varicelor, cunoscută în primul rând ca venele inestetice, vizibile. Specialiștii sunt deja capabili să determine ce cauzează varicele. Cele mai populare sunt bolile care afectează varicele membrelor inferioare. Când vine vorba de varice, cauzele sunt bine cunoscute, dar problema este încă ignorată de mulți.
Varice – cauze, adică ce sunt și cum apar
Există o serie de factori care pot răspunde parțial la întrebarea pentru ce sunt varicele. Iată o listă cu cei mai comuni factori externi:
- stat în picioare prelungit în poziție în picioare care împiedică circulația sanguină adecvată
- utilizarea saunei și a solarului, care dilată vasele de sânge
- stimulente – fumatul, abuzul de alcool
- alimentatie proasta: greu digerabila, grasa, cu multa sare, putina apa
- supraponderalitate gravă
- sarcina
- lipsa activității fizice
- lenjerie de corp prea strânsă și haine care apasă direct pe piele și țesuturi
- mersul regulat cu tocuri înalte și tocuri mai mari de 4 cm
- prea mult efort fizic, de ex. ridicarea greutății
Varicele sunt cauzate de deteriorarea supapelor din vene. Aceste valve împiedică mișcarea sângelui în jos. Datorită acestui mecanism simplu, sângele nu curge înapoi chiar și atunci când are o cale dificilă până la inimă.
Contracțiile musculare îi permit să circule și, atâta timp cât totul merge bine, supapele noastre funcționează bine, iar venele noastre sunt sănătoase și oxigenate corespunzător. Problema apare atunci când există tulburări sau disfuncții mai intense. Când vine vorba de varice, cauzele sunt variate și pot fi influențate atât de factori interni, cât și externi. Varicele secundare apar de obicei ca urmare a altor boli, în special a insuficienței venoase.
Varicele primare, pe de altă parte, sunt de obicei cauzate de influențe de mediu și obiceiuri proaste. Adesea, acești factori se împletesc și fac ca varicele să apară mult mai repede. Răspunsul la întrebarea care sunt varicele de pe picioare într-un caz specific vă permite să implementați procedura și tratamentul adecvat.
Cauzele genetice ale varicelor
Datele statistice rezultate din analizele multor instituții responsabile de măsurarea comportamentului bolii varicelor raportează un risc de 90% de vene varicoase în cazul în care ambii părinți au suferit această afecțiune și aproximativ 42% din risc dacă doar una dintre părți a suferit de la boală.
Prin urmare, dacă avem în familie oameni care se luptă deja cu această afecțiune, ar trebui să acordăm o atenție specială primelor semne ale acestei boli. Cu siguranță merită citat aici cercetările actuale privind fiziopatologia varicelor: modificările asculare V activează celulele endoteliale care eliberează mediatori inflamatori, provocând infiltrarea leucocitelor.
Leucocitele sunt responsabile pentru eliberarea de radicali liberi de oxigen și proteaze care contribuie la distrugerea componentelor matricei extracelulare. S-a demonstrat că în varice există o depunere de mastocite și monocite. S-a sugerat că mediatorii și enzimele pe care le secretă (factori de creștere, citokine pro-inflamatorii, metaloproteinaze) pot contribui la deteriorarea valvei și la remodelarea pereților vaselor.
Cu toate acestea, nu se știe ce afectează defalcarea leucocitelor în apropierea valvelor. Prezența inflamației în varice este un fapt incontestabil. Cu toate acestea, o problemă interesantă pare să găsească un răspuns la întrebarea dacă inflamația este cauza afectării funcționării venelor și a dezvoltării varicoase sau dacă o boală cauzată de un alt mecanism cauzează dezvoltarea inflamației.
Varicele primare și secundare – caracteristici și diferențe
În introducere, am descris calea corectă a sângelui către un organism complet sănătos. Cu toate acestea, problema începe atunci când, din cauza neglijenței sau vulnerabilității genetice, sângele nostru are din ce în ce mai multe probleme în a-și găsi drumul spre inimă. Ca urmare a presiunii, aceasta începe apoi să se extindă pe laturi, împingându-ne venele în afară și provocând blocarea supapelor. Acesta este un cerc vicios, deoarece supapele dilatate fac chiar mai dificilă mișcarea corectă a sângelui și există o deformare periculoasă a venelor numite varice.
Cauzele varicelor extremităților inferioare pot fi lipsite de legătură cu coexistența oricărei alte boli – cel mai adesea insuficiență venoasă. Atunci de unde vin varicele primare? În primul rând, cauzele principale ale varicelor la nivelul extremităților inferioare sunt legate de stilul de viață.
Persoanele care lucrează intens, fizic, purtând deseori sarcini grele, sunt expuse la varice primare, care este asociată cu o muncă crescută a presei abdominale. Acest lucru se aplică în special persoanelor care lucrează în poziție în picioare, ceea ce împiedică fluxul de sânge venos și face ca acesta să se acumuleze în vasele membrelor inferioare. Alți factori sunt legați de activitatea presei abdominale, pentru care apar venele convexe pe picioare.
Motivele pot fi prozaice: de exemplu, constipație regulată. Astfel de varice pot fi favorizate și de nașterile naturale. Ele apar la persoanele nervoase care au atacuri de panică sau astmatici care suferă atacuri regulate de dificultăți de respirație și tuse.