Home » Despre mine și proiectul foodblog.ro

Despre mine și proiectul foodblog.ro

Foodblog.ro a fost creat in ianuarie 2010, ca mostenire directa a blogului culinar PAPABUN (www.papabun.blogspot.com), infiintat inca din 2006, care a fost considerat unul dintre primele bloguri culinare din Romania.

Ma numesc Cristi Roman, am 38 de ani, sunt jurnalist de profesie și sunt foarte pasionat de gastronomie. Am fost, printre altele, critic de restaurante în România, pentru publicația internațională Time Out (2007/2008), iar în prezent, locuiesc în Dublin (Irlanda), din 2008, si cutreier lumea, pentru a descoperi cît mai multe dintre secretele bucătăriei mondiale.

Ca ziarist culinar am colaborat sau inca o fac cu Hotnews.ro, Dietetik.ro, FHM.ro, Bucataras.ro, Adevarul.ro, Romania Libera.ro si alte siteuri.

Intre timp, in anul 2011 am absolvit un curs culinar de bucatarie franceza in cadrul Facultatii de Arta Culinara si Turism (Dublin Institute of Technology – DIT). Am devenit in februarie 2011 si angajat intr-un restaurant asiatic din Dublin, Tippenyaki. In toamna lui 2012 am schimbat locul de munca si am devenit Commis Chef la Royal Marine Hotel, 4 stele, situat in sudul Dublinului. Din martie 2013 am terminat si cu acest job iar in prezent sunt Chef intr-un alt hotel de 4 stele – Rochestown Hotel&Lodge.

In vara lui 2012 am publicat, impreuna cu websiteul culinar Gustos.ro, primul e-book de calatorii culinare din Romania, downloadat pana in prezent in 14.000 de exemplare. De altfel, celor pasionati de calatorii culinare le recomand pagina speciala de pe acest blog dedicata calatoriilor mele culinare.

Pe acest site va recomand două pagini speciale, la care am muncit mult dar cu multă pasiune, și anume Dicționarul Alimentelor și Secretele Bucătăriilor Lumii. Sunt mandria mea și sper să vă fie de mare folos.

Din ce m-am format

Bucătăria mediteraneeană a devenit în ultimul timp bucătăria mea favorită și cea pe care vreau să o aprofundez, grație interesului ridicat pe care îl manifest preparatelor cât mai naturale, sănătoase, dar și tehnicilor de gătire si aromelor specifice acestei regiuni culinare. Prin umare, bucătăriile din Italia, Spania, Grecia, Franța, Maroc, Tunisia sau Liban sunt în acest moment cele care vibrează în inima și stomacul meu.

Bucătărie favorită: mediteraneeană.

Legume favorite: usturoi, roșii, vinete, ceapă roșie, ardei gras.

Fructe favorite: lime (lămâia verde), mere, banane, grapefruit roșu.

Metode de gătit preferate: grill, cuptor, plită încinsă, aburi.

Condimente preferate: turmeric (curcuma), pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru.

Bucătari favoriți: Gordon Ramsay, Marco Piere White, Jamie Oliver,  Hugh Fearnley Whittingstall, Raymond Blanc, Michel Roux Jr.

Pe ce se bazează experiența mea

În primul rînd pe pasiune. Am crescut într-o familie pasionată de gătit, am crescut în vacanțe la țară, în județul Călărași, si am deprins o gramada de lucruri utile legate de fructe, legume si animale. La 20 de ani m-am mutat din apartamentul părinților, deci de 15 ani îmi gătesc singur. In ultimii 15 ani am avut norocul să călătoresc foarte mult în străinătate, iar în ultimii 4-5 ani călătoriile mele au avut mereu o preponderentă latură culinară, indiferent dacă mă aflam cu serviciul sau pe cont propriu.
Am luat masa în cateva sute de restaurante din Europa (inclusiv România), am discutat cu chelneri, cu bucătari, am intrat în bucătării. Discut constant cu manageri din industria de restaurante. Citesc enorm literatură de specialitate. Am o bucătărie mică dar plină de condimente, aparate, ustensile utile. Din toate acestea vine experiența mea, una în continuă creștere.

În concluzie, sper să vă placă siteul și să-l recomandați si familiei și prietenilor voștri, în cazul în care acești oameni sunt interesați de o viață sănătoasă și de alegeri corecte în bucătărie.  Un CV mai detaliat al meu, legat de meseria de jurnalist sportiv, economic si social, poate fi citit și AICI.

——————————————————————————————-

Orice material (cu excepția Dicționarului de alimente și a Secretelor bucătăriilor lumii) de pe acest site poate fi preluat parțial (maximum un paragraf), însă doar cu link spre articolul sau pagina respectivă și doar după ce am fost anunțat/mi s-a cerut aprobarea.
Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.