Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE

Despre anul culinar 2016

22 December 2016 CHEFI, CUGETĂRI CULINARE 678 views Nici un comentariuTrimite pe mail Trimite pe mail

Am sa incep prin a spune ca incep sa-i inteleg din ce in ce mai bine pe Elon Musk si pe alti oameni mai destepti ai Planetei care cred ca intr-adevar Terra e doar un urias joc, o uriasa simulare creata de alta civilizatie, o simulare cu mult mai avansata decat poate fi inteleasa de mintea momentana a noastra. Exista doar unii norocosi, printre noi, printre care si Musk, care fac legaturile mai bine, mai rapid si mai eficient in creier si care cumva vad ei ceva.

Altfel nu inteleg cum (pe langa faptul ca din cele peste 1000 de dati cand am plecat cu masina de la munca spre casa in ultimii 5 ani, o singura data am baut o bere si exact in ziua aia am prins singurul control / fiola de Politie: da, in singura zi in care am baut, din cele o mie, exact atunci am avut control; nu s-a intamplat nimic, am iesit zero, insa m-a pus pe ganduri lucrul asta) de fiecare data in cele 3 ocazii cand am avut chef de scris pe acest blog in ultima jumatate de an, exact atunci s-a pomenit fii-meu sa faca tot posibilul sa nu ma lase sa scriu: s-a intamplat si in seara asta, pana acum trei minute. Daca as fi venit linistit la computer sa fac orice altceva, nicio problema. Daca vin sa scriu ceva, ei bine, trebuie sa apara ceva. In fine.

Eroii culinari romani ai anului 2016, dupa parerea mea, sunt urmatorii:

  • Cristi Cismaru – da, in afara de unii oameni mai interesati din zona culinara, mai nimeni nu stie de acest nume, din pacate. Cristi este creierul Asociatiei My Transilvania, for care nu doar ca a creat un formidabil festival culinar regional incepand cu 2015 (Transilvania Gastronomica), dar este co-autorul mai multor intamplari culinare ce se intind pe luni de zile anual in regiunea Sibiului si a Transilvaniei. Fara mare tam-tam, fara a avea avantajul PR-ului Capitalei, Cristi si oamenii sau creeaza pentru industria culinara romaneasca o baza solida si corecta. Astept ziua cand meritele acestui om vor fi recunoscute national. Daca ramanem o tara saraca din punct de vedere social, creativ si emotional, ziua aceea nu va veni niciodata insa.
  • Oana Coanta – omul care coordoneaza, gateste si are grija de tot ce inseamna Bistro de L’Arte din Brasov. Incetul cu incetul, cu multe lovituri in cap (uneori chiar si din partea unor prieteni foarte apropiati de ea), Oana si-a vazut de drum si a reusit sa creeze un curent care devine national: dragostea fata de ingredientul local, sezonal, fata de ingredientul cultivat de oamenii de langa tine. Oana si Bistro de L’Arte au devenit o pereche cunoscuta de toata tara care iubeste real gastronomia nationala de calitate si este interesata de sustinerea producatorilor romani buni (nu ar fi corect sa punem punct dupa “romani”, ci musai dupa “buni”).
  • Adi Hadean – nu am sa scriu cine e Adi Hadean, ca-l stiti. Zic doar ca pentru mine este un erou culinar fiindca a fost foarte vocal (si a avut un merit mare aceasta voce) in lupta contra fumatului in locurile in care mancam, fiindca a pus baza unor hot-pointuri prin tara unde se pregatesc acum tineri bucatari, pentru ca a avut curajul sa scoata prima carte culinara tiparita de non-retete din Romania. Avem nevoie sa citim despre viata si framantarile si celor din jurul nostru, nu doar ale celor de prea departe.

I-as mai mentiona aici si pe bunii mei amici Nico Lontras, Marius Tudosiei si Cosmin Dragomir. Primul pentru constanta in a promova prin ceea ce gateste si experimenteaza bucataria romaneasca, al doilea pentru ca de anul acesta a inceput si el sa fie mult mai activ pe zona locala si sezonala romaneasca, si pe Cosmin fiindca studiaza foarte mult (si vom vedea curand o parte din rezultate) despre trecutul nostru culinar, unul necesar in a fi cunoscut.

Intr-o forma sau alta ma bucur ca in 2017 voi avea sansa sa colaborez mult mai mult cu toti acesti oameni.

Nu in ultimul rand, felicitari organizatorilor de evenimente culinare – care au fost marea senzatie in 2016, exact cum trebuia sa se intample, in sfarsit – celor care sunt antreprenori in aceasta regiune; iar pentru unii dintre ei as avea un singur sfat: mai usor cu denigrarea celor din jurul lor sau a ideilor, sperantelor si muncii pe care multi oameni o fac in zona asta culinara, fara a cauta rapid glorie si castig financiar si fara a avea in spate sute de prieteni din zona PR / marketing / publicitate. Inteleg foamea de bani si de glorie, doar ca atentie, ca va ia Elon Musk pe langa el, daca nu sunteti cuminti. Garantat.

In rest, sanatate sa aveti, un final de an excelent si un 2017 linistit din punct de vedere social, si plin cu tot ceea ce aveti nevoie si sperati fiecare dintre voi.

Your man, mereu la dispozitie,

Cristi

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>