Home » HOT, RETETE

Caracatita, risotto de pak choi, morcovi caramelizati

25 April 2016 HOT, RETETE 4,937 views 5 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Caracatita la Lidl. 10 euro bucata. Am cumparat una. Nu stiam exact ce voi face cu ea, ma gandeam s-o arunc cumva pe grill. Am ajuns acasa, am bagat-o in congelator. Dupa doua zile am scos-o din congelator si am lasat-o peste noapte in frigider. A doua zi, pe seara (din intamplare a fost o zi de joi), m-am pus pe gatit. M-am decis sa asortez caracatita cu un risotto de pak choi si cu morcovi caramelizati.

IMG_20160422_145355

Pasul 1 (muzica pe fundal)

Am pus la incalzit o oala cu apa, sare, piper, putin vin alb, ceva verdeata. Cand apa a ajuns fierbinte – dar nu clocotita – am pus caracatita in apa, incetul cu incetul, cu partea de jos a tentaculelor. Normal este ca aceste tentacule sa se carlionteze instantaneu in contactul cu apa fierbinte – ceea ce s-a si intamplat. Semn bun. Am lasat caracatita sa doarma in apa fierbinte undeva intre 35 si 40 minute. Am intors-o de vreo doua ori. Dupa acest interval am inchis focul, am scos caracatita pe masa si i-am curatat pielea de la suprafata cu o carpa curata: se ia imediat pielea, cea de culoare maronie. Am pus apoi caracatita inapoi in vasul cu apa fierbinte.

Pasul 2 (in timp ce se fierbea caracatita)

Am taiat separat tulpina de pak choi, pe care am taiat-o apoi cubulete mici, precum as fi taiat o ceapa alba. Frunzele le-am pastrat pentru partea de final a risotto-ului.

IMG_20160422_203539

Am curatat doi morcovi mari pe care i-am taiat apoi in forme aproximativ triunghiulare. Am pus bucatile de morcov 10 minute la abur, sa se fragezeasca usor.

Am inceput sa fac risotto: ulei de masline, tulpina maruntita de pak choi, o lingurita de turmeric, o cana de orez. Amestecat bine pana orezul devine sticlos. Am turnat apoi 200 ml de vin alb demisec. Am inceput sa amestec apoi si sa completez cu polonicul din zeama in care a fiert caracatita. Stie mai toata lumea acum ce inseamna risotto si cum se face – nu mai suntem in 2009 😀 – asa ca am urmat pasii clasici apoi intru terminarea risotto-ului. La final de tot am adaugat funzele de pak choi – taiat sub forma de fasii – dar si clasica formula magica unt & parmezan. No, sare & piper, dupa gust.

IMG_20160422_210658

IMG_20160422_211739

Pasul 3 (tot in timp ce se fierbea caracatita)

Dupa ce morcovii s-au aburit :D, am incins bine o tigaie cu putin ulei de masline, piper & miere & paprika afumata, si cand tot acest amestec era incins si deja aromele urcau spre tavan, am pus morcovii la sotat / prajit / caramelizat. Sare grunjoasa, usturoi, patrunjel. Amestecat. Cateva minute pana au devenit crocanti la exterior, pastrandu-se moi in interior.

IMG_20160422_210441

Pasul 4 (cand risotto era pe final si cand morcovii erau deja gatiti)

Am incins o alta tigaie (de fonta & emailata) cu ulei, paprika, usturoi, sare, chilli, piper. Am taiat caracatita in tentacule separate si cand uleiul s-a incins, le-am aruncat in tigaie. Cateva minute pe ambele parti, pana capata culoare frumoasa, vie, apetisanta si pana cand se simte clar mirosul de usturoi usor, dar doar usor prajit. Atentie, nu ars. In acest moment caracatita este usor crocanta la suprafata si moale la interior. Perfecta :).

IMG_20160422_214155

Pasul 5 (asamblarea de final)

Am reincins usor morcovii din tigaie, sa-i readuc in zona fierbinte. Am pus in farfurie un polonic de risotto cremos de pak choi, am aranjat de jur imprejur bucatile de morcov caramelizat, am pus doua tentacule pe mijloc, intr-o forma potrivita cu caracterstica unei caracatite, fiindca oameni suntem. Patrunjel tocat marunt. Final.

IMG_20160422_215313

Mno, sau asa, daca preferati o poza un pic mai prelucrata, ca in mod normal (99,9% din cazuri) pozele mele nu sunt prelucrate, nu am scenografie & props & shit pentru poze, adica what you see is what you get, straight & forward, in cazul meu. Plus ca ma multumesc cu pozele facute cu mobilul.

IMG_20160422_215329

Asa ca o ora mai tarziu, dupa mai multe metode de gatit (fierbere usoara, aburi, sotare, prajire, etc), trei focuri in paralel, multa muzica misto pe Spin FM Dublin, vin rece, masa a fost gata. A fost bun? A fost fuck’n awesome, daca imi permiteti sa raspund.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


5 comentarii »

  1. Daca tot ai dat reteta, da si playlist-ul. 🙂

  2. Vreau sa incerc si eu aceasta reteta, arata delicios.

  3. Arata superb! Ai idee din Bucuresti de unde as putea cumpara carcatita buna? Sunt foarte tentat sa incerc aceasta reteta.

  4. Thanks for the info

  5. arata delicios. am notat reteta

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>