Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE

Suntem gata sa platim inainte pentru a rezerva o masa la un restaurant?

28 January 2016 CHEFI, CUGETĂRI CULINARE 2,271 views Un comentariuTrimite pe mail Trimite pe mail

Absolvirea cursului de management in industria ospitalitatii pe care l-am urmat timp de cateva luni la cea mai mare universitate tehnica din Dublin m-a aruncat usor spre o zona ce nu se indeparteaza de gatit, insa care se preocupa de a gasi cele mai bune solutii pentru a sustine si intretine o afacere culinara profitabila.

Ei bine, in timpul cursului m-am lovit iarasi de o problema – adica am tot discutat-o – care imi tot aparuse in cale in 2015: este posibila raspandirea larga a fenomenului de a plati inainte pentru a rezerva o masa intr-un restaurant? Mai exact, esti gata sa platesti inainte atunci cand rezervi o masa la un restaurant?

Este drept ca acest curent a pornit de aproximativ doi – trei ani din Statele Unite, insa a ajuns deja si in Europa iar trendul este in urcare. In Irlanda, caz pe care-l cunosc cel mai bine din Europa, exista deja restaurante (si nu neparat de fine-dining) care solicita un avans atunci cand rezervi o masa. Iar oamenii din industria ospitalitatii irlandeze spun ca trendul este clar in crestere.

Am decis sa abordez subiectul de astazi din cele doua perspective mari si clare: aceea a potentialului client si aceea a managerului de restaurant.

Reserved-table

Sunt client. De ce as plati pentru a rezerva o masa?

Atunci cand cumperi online un bilet la cine/teatru/concert platesti mereu inainte. De ce nu ai plati inainte si daca mergi sa mananci intr-un loc unde sunt oameni care muncesc special pentru masa si care ies in pierdere daca tu decizi sa nu te mai prezinti?

Ca si client, platesti inainte tocmai pentru a nu-ti bate joc de pregatirea pe care o fac cei din restaurant in legatura cu masa ta. Daca tu vrei sa vii cu 15 oameni, pentru o petrecere, iar restaurantul se pregateste special pentru aceasta masa iar tu nu te mai prezinti, atunci nu este greu de imaginat pierderea restaurantului in materie de salarii platite, materie prima consumata, etc.

Sigur, plata inainte pentru o rezervare in restaurant este vazuta drept o obligatie aproape, de chiar a ajunge in locatia respectiva in ziua si la ora anuntata. Cei mai carcotasi ar putea spune ca e un mic atentat la libertatea lor, de a face ce vor si cand vor. Dar cum ramane cand ceea ce faci tu si cand vrei are un impact negativ si direct asupra altora? Daca esti o astfel de persoana sa presupunem ca ai o mica afacere: sa zicem ca produci papusi de portelan. Un client iti comanda cinci bucati. Nu plateste nimic inainte. Tu le produci, folosind materie prima si munca personala. Cand sunt gata, anunti clientul. Acesta nu mai da niciun semn sau spune ca nu le mai doreste. Cam acelasi lucru se intampla si cu decizia clientului de a nu se mai prezenta la o locatie unde a facut rezervare.

Sunt manager de restaurant. De ce doresc ca rezervarile sa fie preplatite?

Ca manager de restaurant mi-as dori sa existe un sistem prin care atunci cand un client rezerva o masa de doua, patru sau 12 persoane (in special) sa achite inainte o taxa care ma mai linisteste un pic in cazul in care clientul si insotitorii lui nu se mai prezinta. Daca eu stiu ca pentru seara de vineri am 36 de persoane care vin cu rezervare, in patru grupuri, sa zicem, atunci mai chem inca un bucatar la munca pe langa cei doi sau trei din ziua respectiva (deci platesc inca un om pentru o zi), atunci bucatarul-sef comanda mai multe ingrediente pentru ziua respectiva, atunci blochez cateva mese in locatie – pentru ca sunt rezervate, nu? – si nimeni nu le mai poate ocupa. Ei bine, ce se intampla cu toate acest cheltuieli de personal si materie prima daca cele 36 de persoane nu mai vin? De aceea cred in plata inainte pentru o rezervare.

Cum se poate plati inainte?

Exista doua variante mari: online, daca faci rezervarea prin websiteul localului sau printr-o aplicatie digitala (formular facebook, etc) sau cu cardul, daca o faci telefonic. Sigur, mai exista si varianta in care te deplasezi pana la local si achiti depozitul.

Cat platesti?

Sigur ca in cazul restaurantelor de tip Michelin / fine dining platesti exact cat costa meniul standard pe care il alegi, dar ce te faci daca restaurantul pe care vrei sa-l vizitezi nu are o oferta fixa iar tu vrei sa te decizi la fata locului ce si cat sa mananci? Ei bine, varianta cea mai folosita in prezent este cea a unui depozit ce poate ajunge la o suma ce acopera doua feluri de mancare dn meniu. Evident, daca te prezinti la restaurant atunci din suma totala de plata ti se va scadea acest depozit. Sau ti va inapoia o suma daca ai facut o consumatie mai mica decat ai platit depozitul. Corect.

Si totusi, de ce sa platesti pentru a rezerva o masa?

Pentru multi dintre noi, chiar daca am citit argumentele de mai sus sau multe altele, poate fi inca de neinteles sau poate fi enervant de ce un local ne-ar pune sa platim inainte. Ei bine, as vrea sa stiti ca localurile care fac deja acest lucru nu au decis sa implementeze metoda din prea mult bine sau cu sufletul complet impacat. Nu, decizia a fost luata fiindca, dragi prieteni, toate statisticile, atat cele ale locatiilor, cat si ale marilor organizatii profesionale culinare, arata ca oamenii, in mare majoritate (peste 90%), care decid sa nu mai apara in locatie – desi au rezervat o masa – nici macar nu se sinchisesc sa sune cu 2-3 ore inainte, macar, pentru a anunta acest lucru. Ce sa mai vorbim de cazurile in care un client stie cu trei zile inainte ca nu va mai putea ajunge in ziua X la locatie si tot nu suna?

Prin urmare decizia de a plati inainte pentru o rezervare la restaurant nu trebuie privita – din punctul meu de vedere – drept o exagerare din partea unui restaurant ci mai degraba ca un semn de normalizare a relatiilor economice client – restaurant.

Voi ce credeti despre acest trend care va veni negresit si in Romania?

Esti de acord sa platesti inainte atunci cand rezervi o masa intr-un restaurant?

View Results

Foto: tabletalkatlarrys.com

 

 

 

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


Un comentariu »

  1. La noi (in Galati) deja la mese mai mari de 10 persoane te astepti sa ti se ceara un avans. Eu am platit in 2 situatii la 2 restaurante diferite. Avansul cerut a fost de 100 Ron pentru o masa de 10 persoane si 300 Ron pentru o masa de 18 persoane. Foarte rezonabil si corect si pentru client si pentru restaurant.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>