Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, INTERNET GURMAND

Cum am trait evenimentul si ce cred despre Food Bloggers Conference 2015

17 June 2015 CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, INTERNET GURMAND 6,494 views 11 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

No bun, iata un articol despre cu ce-am ramas dupa ce am participat online la Food Bloggers Conference​ 2015 (in afara de seminariile tehnice de dimineata, netransmise pe net, am vazut toate panelurile: de bloggeri, de oameni ce dezvolta proiecte culinare – mi-ar fi placut sa particip aici, de bucatari). Si vreau sa fac de la inceput precizarea ca scriu acest articol fiindca ma simt in tema cu tot ce s-a intamplat pe 16 iunie – gratie activitatii mele in zona culinara online/offline din ultimii 9 ani – chiar daca nu am fost prezent fizic.

Primul panel:

– ma bucur ca organizatorii au reusit sa aduca atatia bloggeri culinari din afara Bucurestiului pentru a participa la panelul de discutii despre blogging: Andra​ Constantinescu – sosita tocmai din UK, Laura​ Laurentiu si Oana Igretiu​ din TM/Arad, Teo Rogobete din CJ. Le-am urmarit cu mare placere pe doamne si cred ca cine a avut urechi de auzit a auzit destule despre cum functioneaza real un blog culinar major, asa cum au toate cele patru. Ma bucur ca le cunosc personal, ne-am vazut in timp fata in fata, am discutat, ne stim. Si daca am reusit eu acest lucru, tocmai din Dublin, atunci cred ca cei din Bucuresti care inca nu au reusit sa le cunoasca personal (pana ieri) pe cele patru invitate ar trebui sa faca un efort un picut mai mare. Dragi oameni din agentii, din presa culinara, din zona asta HORECA: exista oameni foarte valorosi si in provincie, nu doar in Bucuresti. Nu este blogger culinar doar cel cu care te bati pe umar si ciocnesti o bere de doua ori pe saptamana, in Centrul Vechi sau in Tineretului, ci si cel care face o treaba excelenta in CJ, TM sau Iasi. Bagati-i mai mult in seama, le veti face o mare bucurie. Credeti-ma ca stiu ce spun, traind in nordul Europei.

fb5

Panelul secund:

– surpriza placuta, intensa pentru mine a fost Chef Foa​ – Florin Scripca. Imi aduc aminte ca acum 10 ani, poate si mai mult, cand nici macar eu – unul dintre primii oameni cu blog culinar din Romania – nu prea eram infipt in zona asta gastronomica, ma uitam uneori cu placere la emisiunea 3 chefs (parca era pe Prima?). Apoi nu am mai auzit aproape nimic de el. Anul trecut mi-a reaparut in zona culinara pe care o urmaresc, gratie calitatii de jurat la MasterChef. Iar ieri l-am ascultat cu atentie. Sigur ca discursul sau a fost de tip advertorial, insa a fost unul cald, placut si, in special, aici vreau sa ajung, a fost unul in care Florin a dovedit ca anii astia multi in spate de lucru in bucatarie l-a adus la un nivel in care intelege cum trebuie sa functioneze managementul unei afaceri culinare. Ca asta e marea diferenta dintre gatitul de placere de acasa si cel profesional. Florin mi se pare un bun profesionist, este avantajat si de carisma si prezenta scenica (inca un motiv adiacent pentru care a ajuns la PRO TV, genul de job pe care, din pacate, eu nu as putea sa-l fac vreodata, dar nu toti suntem ajutati asa mult de mama natura :D) – adica atribute importante pentru lucrul cu publicul. De-abia astept sa iau masa la Stradale cand vin iar in Bucuresti.

fb4

– ma bucur ca am ascultat-o pe Geanina aka Jamilla, fenomenul culinar multimedia ce are audiente uneori mai mari decat principalele posturi TV romanesti luate impreuna. Nu o urmaresc des, trebuie sa fiu sincer, insa in ultimele luni am reusit sa vad cateva zeci de retete video facute de ea si de sotul ei (care la anul trebuie invitat special la Food Bloggers Conference, si nu glumesc, pentru ce a reusit sa creeze din punct de vedere tehnic alaturi de Geanina), nu ma regasesc in unele metode de gatit sau alaturi de unele ingrediente pe care eu nu le-as folosi. Mi-a placut insa aplombul Geaninei pe scena, mi s-a parut dezlantuita in a vorbi atipic de aceasta data unui public numeros, si nu organizat precum o face in cazul retetelor video. Ii doresc mult succes si sper sa ne cunoastem personal candva.

fb3

– Marius Tudosiei, bunul si vechiul meu amic (desi el este acum un picut, dar chiar un picut, suparat pe mine, fiindca anul trecut l-am intepat un pic in unele actiuni in care am simtit ca a iesit din tabloul frumos si etic in care si-a incadrat in ultimii 5 ani pasiunea culinara, insa uneori pot intelege motivele. Marius, te iubesc aproape ca pe fratele meu si de-aia te-am intepat uneori, fiindca imi pasa), a dat inca o lectie de om cu picioarele pe pamant in zona de afaceri culinare (desi Marius are un suflet in care se regaseste clipa de clipa multa poezie calda, umana). Il simt suparat cu unele lucruri, preocupat, frustrat ca nu se pot face mai multe sau schimba mai multe, insa ambitia lui si mersul asta inainte indiferent de obstacole ii va face in final mult bine. Marius e un erou. Si bravo si jos palaria pentru exemplu oferit legat de Dragos Petrescu, unul dintre actionarii principali ai unor localuri mamut si celebre bucurestene, care i-a marturisit lui Marius ca el nu ar face in vecii vecilor ceea ce Marius face, adica sa dea 8 sau 9% din profitul unui local unor asociatii caritabile sau medicale. Bravo, Marius, ma bucur ca ai mereu inima calda si inteleg ce simti ;).

Panelul trei:

– probabil este panelul alaturi de care m-am regasit cel mai mult, atat gratie discutiilor purtate, a subiectelor abordate, cat si gratie faptului ca in prezent ma identific mult cu zona profesionala de gatit, categorie din care fac parte participantii din acest ultim panel.

fb1

– mi-a placut mult buna si vechea mea amica si prietena Oana Coanta de la Bistro De L’Arte Brasov. Am tinut special anul trecut sa-i cunosc la fata locului afacerea si ma bucur c-am vizitat-o la Brasov in toamna lui 2014. Incepusem noi ceva frumos cu Romania Culinara in 2014 si sper sa continuam, desi multiplele alte activitati ale fiecaruia ne impiedica sa fim mai eficienti. Mi-a placut Oana fiindca si-a dovedit inca o data ambitia de a merge pana la capat in a educa gusturile, de a nu se teme de schimbari atunci cand decide sa iasa din tiparele prafuite ale bucatariei romanesti. Oana a intepat ieri un pic aerul legat de faptul ca unii o acuza (desi e mult spus) ca o parte din succesul Bistroului este legat si de faptul ca are o relatie buna cu multi bloggeri culinari. Da, prieteni, Oana are o relatie buna cu multi bloggeri culinari fiindca este activa in mediul asta online, stie ca suntem in 2015 si nu in 1999, fiindca se implica, fiindca stie cum sa vorbeasca. Oana nu se bate pe umar cu bloggerii (culinari) si le ofera trei ciorbe gratis, asa cum e practica in unele locuri si cu unii (putini, e drept) oameni.
– Nico Lontras de astazi este atat de apreciat – si ma scuzati ca par acum complet cu nasul pe sus, si poate sunt, dar fuck it – si fiindca eu l-am introdus in 2010/2011 zonei culinare romanesti. Ma simt mult legat de Nico, pe care am si tinut in 2011 sa-l vizitez chiar la locul sau de munca de atunci, in Estonia, fiindca am vrut enorm sa-l cunosc, sa-l vad, sa-l descopar. Pe acest blog a aparut primul sau interviu in Romania, pe acest blog l-ati cunoscut cu totii pentru prima oara. Intre timp Nico a trecut prin multe experiente profesionale, din Norvegia pana in Romania, in ultimii 2 ani si ceva, si de-aia am fost curios sa-l vad si sa-l aud acum. Cred ca Nico iese mult din tiparele clasice cu care este obisnuita zona culinara romaneasca si asta se intampla gratie muncii de bucatar pe care a facut-o in Germania, Irlanda, Estonia si Norvegia. Am simtit asta si ieri, in contextul discutiilor. Nico – simt – nu este foarte fericit acum, din punct de vedere profesional, si mi-e teama ca se simte usor dezamagit de ceea ce industria culinara romaneasca ii ofera in acest moment. Nu vreau sa vorbesc mai multe despre acest subiect, vom vedea cu totii in perioada urmatoare ce se va intampla cu Nico, un bucatar care daca ar avea constant sprijin material si logistic adevarat ar putea intra in istoria culinara romaneasca. Nico, sunt mandru sa te cunosc.
– Nicolae Lica, executivul de la Marriott, este, gratie functiei dar si experientei lui, un superprofesionist ce viseaza bucataria, atat culinar cat si managerial. L-am simtit un pic inchistat in limitele unei corporatii precum este Marriott, si nu e un lucru neaparat rau, fiindca un om care are in subordine zeci de oameni si coordoneaza si gandeste viata mai multor localuri din hotel trebuie sa aiba o disciplina si niste setari bine calculate. Este un om deschis, modern si cultivat si sper, sper din tot sufletul, sa aiba curaj si mai mare sa reuseasca sa ofere o alternativa puternica si frumoasa celebrelor antreuri romanesti de nunta, de care s-a vorbit la conferinta. Si nu numai. Sper sa continue cu rabdare si cu perseverenta – da, cu rabdare si perseverenta – sa caute furnizori romani buni din toate punctele de vedere.
– Pe Florin Dumitrescu nu-l cunosc personal, il stiu cam de cand a inceput acum cativa ani munca la Masterchef, ieri am aflat ca a lucrat o vreme si la Escargot (pe langa ce stiam de Morgan la Dud), si asta e un lucru bun. Este posibil sa fie un bucatar bun, nu il cunosc insa profesional si pana acum nu am reusit sa-mi fac o opinie intreaga nici despre diferitele proiecte culinare in care este implicat. Are carisma, are PR bun, are sprijinul unor companii mari, insa instinctul meu de om format deja de cativa ani buni in industria asta ma face sa simt ca nu mi-as dori sa lucrez in aceeasi bucatarie cu el. Un om care spune pe fata ca taie/reteaza personalitatea unor potentiali buni bucatari daca acestia ies din tiparele lui nu ma poate face sa mi-l doresc ca si coleg sau superior. Inteleg si respect smerenia aia frumoasa de care vorbea Razvan Exarhu ieri (inca un om pe care imi doresc enorm sa-l cunosc personal, simt ca ne leaga multe), inteleg si respect disciplina in bucatarie, insa mi se pare ca Florin face o confuzie mica.
Imi pare rau ca nu-l laud profund, asa cum fac altii care doresc sa se alature imaginii publice bune pe care o are, insa cred ca Florin are nevoie de putina revenire cu picioarele pe pamant si de mai multa modestie daca vrea sa intre in istorie. Nu stiu daca a urmarit live video anuntarea celor mai bune 50 restaurante ale lumii de acum cateva saptamanii, evenimentul creat de San Pellegrino, fiindca acolo ar fi putut vedea cum vorbesc, cum se misca, cum se prezinta, chiar si in alea 10 secunde, bucatarii celebri si fantastic de valorosi ai Planetei. Acolo am vazut o modestie si o smerenie aduse doar de munca multa, munca intensa, munca pornita de la cel mai de jos nivel. Sper ca Florin sa nu-mi poarte pica daca va citi acest text.
– Dupa ce-am urmarit acest ultim panel m-am bucurat sa vad ca s-a discutat atat de mult despre bucataria locala sau sezoniera, termeni pe care vreau sa-i popularizez de la o vreme si care, iata, sunt din ce in ce mai prezenti in constiinta noastra culinara. Cumva vad viitorul, si l-am anuntat un pic de ceve vreme, in ciuda multor sceptici (cu argumente sau nu) de langa noi: in anii urmatori vom avea o cu totul alta fata in unele zone ale bucatariei romanesti si ale serviciilor culinare romanesti. O fata buna ;).

fb2

Cam atat, prieteni dragi, despre editia a doua a foarte bunului eveniment Food Bloggers Conference. Si inca ceva: dupa cum am trait discutiile de ieri imi dau seama ca daca pana in prezent ma simteam intr-o balanta echilibrata intre postura de blogger si cea de bucatar/creator de idei culinare, cred ca balanta incepe acum sa se incline in defavoarea primului atribut. Nu mai scriu atat de des, nu mai imi iese atat de bine atunci cand reusesc sa mai scriu, si deja inima imi bate din ce in ce mai mult in zona asta de a ma instrui cat mai mult profesional si de a reusi sa inteleg eficient cum functioneaza din toate punctele de vedere cea mai frumoasa meserie din lume.

Si sper sa ne vedem la editia 3 a conferintei: la prima a fost prea din scurt si chiar nu aveam cum sa ajung (tocmai ce fusesem in tara), la cea de acum as fi avut cum, insa nu s-au aliniat bine planetele, asa ca am privit online totul. Le multumesc insa organizatorilor fiindca de fiecare data m-au invitat la eveniment. Faceti o treaba buna, eficienta – asa cum imi place sa zic – fiindca aduceti fata in fata oameni multi cu o pasiune comuna. Practic, scurtcircuitati niste timp morti pe care, culmea!, internetul cel de-altfel instant ii baga in viata noastra cand e vorba de comunicare reala, personala, ochi cu ochi. Va admir si va invidiez fiindca aveti in spate un organism logistic excelent cu care cred ca as/am face minuni in proiectele mele culinare, daca l-as avea alaturi.

Toate bune, prieteni!

PS: (Na, ca daca am timp si chef mai pot scrie bine, credeam ca am murit din punctul asta de vedere).
Surse foto: pagina de facebook Food Bloggers Conference + Brindusa Scheaua

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


11 comentarii »

  1. Nici eu nu am reusit sa ajung, am anulat biletele de avion, din motive extrem de obiective. Din pacate, se mai ivesc si chestii neprevazute.
    Am urmarit totul online, am ascultat si am analizat, am vorbit pe skype si cu alti bloggeri culinari din tara si din diaspora, care n-au ajuns. Sigur ca am tras niste concluzii.
    Pacat ca semnalul audio a fost atat de slab.
    Bloggeri culinari romani buni sunt multi, chiar multi, fara gluma, dar foarte putini au bloguri cunoscute. Sunt promovate strict aceleasi bloguri care sunt stiute de ani de zile. Sau se face promovarea pe amicitii, linguseli, balacareli.
    Pacat.Mare pacat.
    Mi-a placut enorm Teo Rogobete. Nu o stiam prea bine inainte, dar acum m-a amuzat si o respect cu adevarat. A pus punctul pe i, a recunoscut ce greseli a facut, a spus multe lucruri pline de un bun simt adevarat si un umor delicios. Imi place fata asta! 🙂
    Mi-a placut Laura Laurentiu, este exact imaginea de blogger profesionist: prezenta impecabila, machiaj discret, tinuta, vorba clara. A vorbit la obiect.
    Jamila/Geanina, mi-e tare draga. E un zambet toata, numai entuziasm. Va ajunge departe.
    Pe fiecare blog sunt retete diferite, fiecare blogger prezinta(sau ar trebui sa prezinte si nu sa copieze) ce si cum gateste in bucataria personala. Nu putem fi de acord cu totii, dar macar ne putem respecta intre noi 🙂
    Ii respect pe Nico, chef Foa si am ascultat cu drag, atat cat s-a inteles.
    Sper ca anul viitor voi ajunge la FBC 🙂

  2. Poti sa detaliezi te rog cu ce ingrediente/ tehnici de gatit nu esti de acord dintre cele pe care le foloseste Geanina/ JamilaCuisine? Eu am invatat de la ea si acum descopar bucataria mai in profunzime. Multumesc!

  3. Bun articol. ieri am urmarit si eu inregistrarea si recunosc ca ultima parte a fost mai pe sufletul meu. O conferinta in care sa se adune profesionistii cu tema Mancare traditionala cred ca ar fi binevenita.

  4. Am fost prezenta la eveniment, a fost frumos insa am avut parte de un mare neajuns. S-a pus prea mult accent pe publicitate! Pana la urma era o conferinta a bloggerilor culinari… As vrea ca la editiile viitoare sa aud mai multe pe tema blogging-ului decat enumerarea restaurantelor deschise de X, Y si Z sau despre cum Romania este tara mancatorilor de ceafa de porc cu cartofi prajiti si a imposibilitatii incurajarii producatorilor mici, locali.
    As vrea sa aud mai multe despre “hai sa facem!” si “cum sa facem?” decat “s-a facut deja” sau “nu se poate”. Si ar fi interesant de abordat mai in detaliu pasii de urmat pentru a fi blogger de succes, tactici de PR, marketing, de “ce sa faci ca blogul sa infloreasca”. Stiu ca suna frumos tare partea cu textele amuzante, creativitatea si alte asemenea, dar cred cu tot sufletul ca sunt multi bloggeri culinari haiosi, creativi- atat in text cat si in bucatarie, dar care poate nu cunosc tacticile potrivite sa isi asigure trafic pe site sau vizitatori pe FB.
    In rest, numai de bine.

  5. […] cu energia din sală și nici cu behind the scenes). Apropo de live feed, dați un ochi și la Cristi care a surprins multe, și-n plus a fost cu noi și la bere, chiar dacă numa’ […]

  6. […] cu energia din sală și nici cu behind the scenes). Apropo de live feed, dați un ochi și la Cristi care a surprins multe, și-n plus a fost cu noi și la bere, chiar dacă numa’ […]

  7. […] cu energia din sală și nici cu behind the scenes). Apropo de live feed, dați un ochi și la Cristi care a surprins multe, și-n plus a fost cu noi și la bere, chiar dacă numa’ […]

  8. […] Mai multe despre event puteţi citi şi aici. […]

  9. Nu am urmarit inca inregistrarea dar abia astept sa o fac. O las pentru weekend, as dori sa o urmaresc impreuna cu sotia, este mai mult decat nerabdatoare sa descopere discutiile de la eveniment.

  10. Frumos scris si bine punctat totul… mai ales panelul 3! 🙂
    Total de acord cu tine in tot ce ai scris! 🙂

  11. activitati interesante

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>