Home » HOT, RETETE

Limonadă de sfeclă, ghimbir şi afine

16 February 2015 HOT, RETETE 4,868 views 3 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

In lipsa de gatit demn de a fi publicat aici, pe blog, ieri am zis ca n-ar fi rau sa pun totusi inedita si deodata facuta limonada de sfecla, ghimbir si afine. Povestea bauturii racoritoare de mai jos este una simpla: aveam chef de o limonada clasica, adica lamaie verde, apa, miere. Cu coada ochiului si a mintii am vazut apoi ca aveam niste afine ce dormitau langa geamul bucatariei. In fine, cu o farama de amintire mi-am dat seama ca tot in bucatarie am mereu la indemana ghimbir proaspat, pentru ceaiurile pe care le fac destul de des.

A urmat apoi framantarea tehnica: fac un smoothie sau o limonada? Am decis rapid – limonada – fiindca am tendinta in ultimul timp sa nu mai beau bauturi de fructe (sau de legume) concentrate/pure, din cauza continutului prea ridicat de diferite substante – cum ar fi zaharul pur (sau fructoza) in cazul fructelor.

Bun, dupa ce am decis ca va fi limonada au urmat intrebarile legate de procedeul de obtinere: amestec pur si simplu ingredientele, cu multa forta si cu o lingura, sau folosesc un robot sau blender? Avand in vedere textura solida a ghimbirului (sfecla poate fi sfaramata usor cu furculita) am zis sa pun in functiune iar blenderul de mana, unul dintre cele mai folosite obiecte personale electrocasnice.

Am aruncat ingredientele intr-un vas mare de sticla, carafa mi se pare ca-i spune, adica:

– o sfecla medie, coapta, taiata in bucati maricele;

– o felie mai grosuta de gimbir, taiat in bucati mai mici;

– vreo 10/12 afine;

– sucul de la o lamaie verde;

– cam o lingura de miere;

– un litru de apa.

Iata-le in, probabil, una dintre cele mai frumoase poze pe care le-am facut cu HTC-ul, daca aparat profesional nu am. Insa daca am la dispozitie lumina naturala am observat ca-mi pot iesi poze excelente si cu un smartphone relativ bunicel. Inchei aici scurta mandrie afisata in scris fata de poza de mai jos, insa tocmai am explicat de ce si cum.

IMAG4494-1 - Copy

De aici, nimic complicat: am bagat blenderul si am amestecat bine, cam un minut, cu unele pauze mici, pentru a cerceta situatia. A iesit excelent: gustul predominant, dar nu autoritar, este de sfecla, urmat de aroma usor intepatoare a ghimbirului si de prospetimea afinelor. Lamaia verde si mierea au avut acelasi rol pe care il au sarea si piperul in mancarurile sarate. Daca vreti o limonada mai dulce atunci mai adaugati miere, dupa gust.

A aparut si o minunatie de spuma, insa care s-a retras dupa cateva minute. In final, a iesit mai bine de un litru de limonada pura de sfecla, ghimbir si afine, cu arome de lamaie verde si miere.

IMAG4496

Unii ar zice ca ar fi si sanatoasa aceasta bautura. Posibil sa fie, e si un pic logic sa fie asa, dar nu asta am urmarit. Am vrut doar sa fac o limonada mai deosebita. Imi place sa cred ca am reusit.

IMAG4495

Am baut urgent un pahar, apoi am transferat restul majoritar intr-o sticla de plastic pe care am pus-o la frigider. Asta s-a intamplat acum vreo 4/5 ore – fata de momentul in care scriu acest text, adica duminica 15 februarie 2015, ora 21:14. Ma duc sa-mi pun inca un pahar. Poate doua.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. Foarte interesanta combinatia!

  2. O bautura foarte sanatoasa!

  3. Ce reteta inedita, poate o incercam si noi intr-un program pentru echipe.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>