Home » HOT

Cum am degustat si gatit cu formidabilele uleiuri Luna Solai

5 February 2015 HOT 3,786 views 3 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Prima oara am auzit de uleiurile de la Luna Solai in primavara lui 2014, cred. Ca multi dintre voi, banuiesc. Luna Solai este marca sub care o mica firma din judetul Cluj, condusa de Felicia Tulai, comercializeaza uleiuri naturale de mare calitate, presate la rece. Activitatea a inceput undeva la final de ani ’90, insa de-abia din 2011 numele Luna Solai a inceput sa se impuna. Iar de anul trecut chiar decisiv, as spune, din mai multe motive, insa in principal odata cu dobandirea unui premiu European Superior Taste, acordat la Bruxelles, pentru uleiul de floarea soarelui. Luna Solai a devenit la finalul lui 2014 si furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei.

Ei bine, mult m-am bucurat cand am fost contactat acum ceva vreme de Felicia Tulai (foto jos), omul-suflet din spatele acestui brand romanesc in frumoasa crestere, cu intrebarea daca as dori sa testez gama de produse Luna Solai. Cu mare bucurie am acceptat, in special fiindca propunerea a venit din partea unui brand romanesc pur.

felicia

Asa ca am asteptat cumintel si am primit in Dublin un pachet cu sase sticle de ulei: de floarea soarelui, de dovleac, de nuca, de in, de canepa si de rapita.

IMAG4376

IMAG4374

IMAG4375

Am inceput sa ma joc si sa le testez pe toate, in special pe cele de floarea soarelui, dovleac si nuca. Recomandarea generala este ca uleiurile sa fie folosite fara a fi incalzite termic, pentru a-si pastra calitatile nutritive ridicate. Am tinut cont de acest sfat cu o singura exceptie: premiantul de floarea soarelui, pe care l-am folosit la cateva preparate calde, cum ar fi un sote de legume si un peste prajit, dar si pentru mici snitele de pui pentru gradinita. Plus o omleta simpla care a avut insa un gust de admirat.

IMAG4352

IMAG4358

IMAG4396

Am folosit cu mare succes apoi uleiurile de dovleac si de nuca pentru a aromatiza porridge-ul irlandez de dimineata sau banalul gris cu lapte, devenit insa superb gratie uleiului de dovleac adaugat la final.

IMAG4413

As vrea sa vorbesc acum despre experienta mea legata de gustul uleiurilor de la Luna Solai, cu mentiunea ca pentru uleiul de canepa si de in nu aveam termen de comparatie pana acum. Cu restul insa da – floarea soarelui, dovleac, nuca si rapita.

Prima caracteristica relevanta pe care am constatat-o este prospetimea. Prieteni, gusti un pic din fiecare tip de ulei si ai senzatia ca a fost imbuteliat pe loc, atunci. Asta e impresia. A doua caracteristica este gustul pur: practic, gusti uleiul de floarea soarelui si simti imediat aroma directa si clara de seminte de floarea soarelui, proaspete. Gusti uleiul de dovleac, simti din prima aroma semintelor de dovleac.  La fel in cazul fiecarui ulei – o constanta remarcabila.

Pe spatele fiecarei sticle se gasesc informatiile tehnice, scrise clar si simplu, un lucru de apreciat.

IMAG4433

Uleiurile de in, canepa si rapita mi s-au parut la inceput a avea un numitor comun. Daca nu esti prea atent ai zice ca seamana unul cu altul, in special ultimele doua. Daca esti atent insa si ai mirosul si palatul gurii la standarde inalte, observi linia fina de despartire intre ele. Dintre cele trei as alege uleiul de rapita. De altfel, fac o marturisire acum: sunt onorat sa o asist pe Felicia in procesul identificarii urmatorului tip de ulei Luna Solai pe care sa-l trimita la testare la Bruxelles, cu speranta dobandirii inca un prestigios European Superior Taste Award. Prin urmare, as zice ca cel de rapita ar merita trimis la Bruxelles. Cu cel de in pe locul doi. Cred ca uleiurile de dovleac si de nuca, desi formidabile, ar avea o concurenta deja foarte ridicata in Europa. Insa cred ca brandul romanesc Luna Solai nu are teama de concurenta europeana. Sau cel putin nu ar trebui – fiindca are calitatile pentru acest lucru.

Uleiurile de la Luna Solai nu sunt uleiuri de folosit in gatitul curent: mancaruri complexe, cartofi prajiti, etc. Fiindca tratamentul termic excesiv le face banale. Sunt recomandate pentru salate si paste in mod special, insa v-as sugera sa tineti cont si de intrebuintarile pe care le-am gasit eu, la inceputul textului. Uleiurile de nuca si de dovleac pot fi folosite cu succes si la preparate dulci, ca topping de final, de exemplu. Restul de uleiuri le vad mai degraba in preparate de tip sarat.

Prieteni, inchei aici micul meu review despre Luna Solai: acest articol nu este unul publicitar, nu am primit bani pentru el. Este un articol izvorat din testarea celor sase tipuri de ulei ce mi-au fost trimise. Ii multumesc mult Feliciei si brandului Luna Solai pentru increderea pe care o au in experienta mea culinara de toate felurile. Si sper ca Luna Solai sa devina un partener in 2015 pentru asociatia Romania Culinara, pe care o reprezint cu mare mandrie.

Luna Solai: magazin online AICI. Lista magazinelor de unde puteti cumpara uleiurile Luna Solai este AICI.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. Faine, indeed. Eu folosesc 4 dintre ele constant din decembrie 2013 și am mai corupt și pe alții să le cumpere.
    Singurul pe care nu-l știu e cel de cânepă (nu l-am găsit pe aici de vânzare încă).

    Și mulțam de sugestia cu porridge, o idee pe care intenționez să o pun în practică. 🙂

  2. Produse romanesti de calitate ce merita sa fie folosite de cat mai multa lume!

  3. Foarte faine postarile tale. Am apa in gura… desi e o ora tarzie 🙂

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>