Home » HOT, RESTAURANTE

Vreti TVA redus in restaurante? Organizati-va si puneti presiune!

2 December 2014 HOT, RESTAURANTE 4,309 views 2 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

A inceput sa ma preocupe in ultimul timp problema TVA-ului ridicat pe care Romania il are, din perspectiva culinara. Romania are in prezent una dintre cele mai mari TVA din Europa, 24%.

Am vazut si eu zilele astea deja aproape celebrul filmulet, unul foarte bine creat, despre reducerea TVA la produsele din carne, in cadrul unei bune campanii realizate de zeci de producatori nationali. Tot proiectul poarta numele Taie TVA. Siteul oficial al proiectului este AICI, iar pagina de Facebook AICI. Sustin initiativa, insa nu doar din perspectiva producatorilor de carne, ci mi-as dori un TVA redus pentru tot spectrul culinar, fiindca vorbim de un lucru vital, nu de un lux.

Pentru cine nu a vazut inca filmuletul, urmariti-l mai jos, are doar 3:45 minute si nu e plictisitor deloc.

Nu am afaceri in Romania, nu detin nici un restaurant sau companie de productie alimentara, nimic. Insa stiu cat e TVA-ul pentru mancare in multe tari din Europa si stiu cat e si TVA-ul in industria de restaurante europene. Si stiu si cata lume din Romania, din domeniu, se plange de TVA-ul romanesc ridicat.

De exemplu, si am sa vorbesc acum in plina cunostinta de cauza, fiindca locuiesc aici de peste 6 ani, in Irlanda TVA-ul general la mancare (in afara de produsele care nu sunt de stricta necesitate, precum ciocolata sau inghetata) este de 0%. Deci toate legumele, fructele, carnea, produsele lactate, pestele – toate astea au TVA 0%. In restaurante & hoteluri, incepand cu anul 2011, pentru a impulsiona turismul, TVA-ul a fost redus la 9%. Si fiindca acest lucru s-a intamplat, in ultimii 3 ani au aparut in Irlanda nu mai putin de 34.000 de locuri noi de munca in industria de hoteluri & restaurante. Ce inseamna asta? Somaj in minus, mai putine cheltuieli pentru stat, mai multi bani adunati, din taxele pe salarii. Si preturi mai mici in restaurante.

a

In Irlanda exista o asociatie a restaurantelor (RAI) foarte bine pusa la punct, pentru care mi-ar placea mult sa lucrez. Am urmarit in ultimii ani campania asociatiei prin care aceasta a cerut reducerea TVA-ului, apoi a cerut, an de an, mentinerea acestei TVA redus in bugetul anual facut de Guvernul irlandez. Si pentru 2015 TVA-ul in restaurantele si hotelurile din Irlanda va fi de 9%.

Iata si alte poze sugestive prin care asociatia de restaurante din Irlanda (una deschisa oricarui restaurant si nedominata de grupuri de interese private) a facut anii astia campanie pentru TVA-ul de 9%.

3579_530904080289403_1030086180_n

vat9_1

In completare, as vrea sa spun ca asociatia a mers cu campania in toata Irlanda, a ajuns la posturile de radio si TV, a avut sprijin din partea unor senatori si deputati. Practic nu s-a stat pe loc si oamenii nu au ramas doar in stadiul de a se plange si atat.

Cum procedam in industria romaneasca de restaurante?

Bun, am vorbit pana aici de TVA-ul redus la mancare in multe tari europene si de TVA-ul scazut in industria de restaurante si hoteluri din aceleasi tari europene. As vrea insa acum sa aduc discutia in Romania, adica acolo unde pe multi dintre voi – si ma adresez acum patronilor de restaurante (si hoteluri, in secundar) – va afecteaza direct problema TVA-ului de 24%.

Prin urmare, vorbim acum despre industria de restaurante din Romania, una cu care am inceput sa am de-a face din plin in acest an, gratie proiectului pe care l-am fondat, alaturi de colegii mei din Romania Culinara, si organizat in 2014 alaturi de Top Hospitality / Star Chefs – e vorba de Saptamana Restaurantelor.

Stiu ca multi dintre voi sustineti din alte surse (alte afaceri pe care le detineti) restaurantele pe care le aveti. Nu sunt asa numeroase  cazurile in care restaurantele importante din Romania sa se sustina singure. Este clar ca v-ati dori un TVA redus in zona aceasta, nu? Nu am nici un dubiu ca veti fi de acord cu afirmatia mea.

Stiu ca in urma cu un an a fost creata, cu ceva tamtam, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania – HORA. Este o asociatie formata din cateva zeci de restaurante importante, majoritatea insa din Bucuresti.  Inscrierea in organizatie costa 75 de euro, apoi se plateste o taxa anuala intre 150 si 500 de euro (in functie de cifra de afaceri anuala). Sumele stranse sunt pentru “fondul comun de cheltuieli administrative si de marketing al organizatiei”.

tva

Am studiat ieri bine siteul oficial al organizatiei si nu am gasit nimic legat de reducerea TVA. Poate ca membrii discuta acest lucru, insa daca o fac atunci stiu doar ei, fiindca nu am vazut nimic public despre acest lucru. Sau poate ca acest lucru nu este o prioritate pentru organizatie – am citit manifestul oficial si nu am gasit nimic despre acest lucru.

Ce vreau sa spun este ca ca mi-as dori sa vad aceasta organizatie (dar si altele, precum Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, din partea careia iarasi nu am vazut nimic despre reducerea TVA) ca se lupta pentru reducerea TVA-ului, astfel incat aceasta taxa sa fie la fel de mica precum in majoritatea tarilor din Vest (si nu numai). Posibil sa mai existe si alte asociatii, organizatii si alte astfel de organizari structurale care sa se ocupe de industria romaneasca de restaurante. Apropo, nu exista inca o asociatie / sindicat national al bucatarilor din Romania, cu statut juridic, si acest lucru este foarte rau pentru industrie, insa nu as vrea sa deviez acum subiectul.

Ce se poate face? Idei gratis pentru cei cu mintea deschisa

Pe langa o mai buna organizare si pe langa constientizarea problemei reprezentata de TVA-ul ridicat din restaurante, cred ca este nevoie de o mai mare creativitate (sau de creativitate, pur si simplu, fiindca mi se pare ca acum nu prea exista in Romania). Iata cateva idei care cred ca ar ajuta, si nu am nicio problema sa le insir mai jos:

adunati zeci de bucatari si chelneri in uniformele de lucru si faceti un mic miting / manifestatie in fata Guvernului sau Ministerului de Finante, avand pancarte si simbolistica utila legata de reducerea TVA-ului;

puneti cateva mese ad-hoc (ca intr-un restaurant) in fata acelorasi institutii; folositi pancartele si simbolistica;

– stabiliti o zi in care sa faceti aceste actiuni nu numai in Bucuresti, dar si in alte mari orase ale tarii;

– lansati un program national prin care sa cereti reducerea TVA, facut interesant, creativ, sugestiv;

– gasiti reprezentanti care sa stie sa vorbeasa despre ceea ce vreti sa cereti si sa fie excelenti comunicatori;

– anuntati din timp televiziunile centrale asupra acestor manifestari inedite;

Va asigur 100% ca veti avea negresit sprijinul marilor televiziuni (adica aparitie garantata la Stirile PRO TV sau la Observator Antena 1, cel putin) daca veti face un marketing stunt creativ. Televiziunile de stiri vaneaza manifestarile inedite. Idei excelente mai pot veni, trebuie doar sa va intalniti, sa vorbiti, sa va organizati.

Treaba mea se incheie aici. Intr-un fel, articolul meu de astazi este un mic cadou pe care-l ofer industriei romanesti de restaurante, la care am inceput sa tin mult si careia ii doresc o viata mai buna. Ma astept sa fiu luat si la misto cu acest articol (negresit), insa deja aceste lucruri au inceput sa-mi treaca pe langa ureche ca vantul, dar ma astept sa vad si reactii pozitive. Aici este cheia.

Dragi antreprenori din industria de restaurante: un TVA redus se poate obtine in multe feluri. De la discutii si initieri de proiecte pana la presiune facuta asupra senatorilor, deputatilor, ministerelor si altor foruri care au rolul de a ajuta la reducerea acestei taxe. Hai sa nu mai stam doar in discutii si in vaicareli despre cat de mare este TVA-ul si cat de prost este statul roman, hai sa gandim creativ, sa upgradam ceea ce facem, modul in care urmarim interesele in acest caz, hai sa fim inteligenti si sa ne organizam, pe plan national, in aceasta batalie de convingere cu statul roman.

Din partea mea si a Asociatiei Romanie Culinara, fondatoarea evenimentului national Saptamana Restaurantelor, veti avea tot sprijinul si incurajarea. Succes!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


2 comentarii »

  1. In conditiile in care nici in cele mai vizibile restaurante nu primesti bon fiscal decat la cerere, si numai daca nu s-a stricat casa de marcat fix in ziua aia, as zice ca problema e de interes numai pentru cativa “nebuni” sau “patiti” care chiar lucreaza legal.
    Restul isi platesc linistiti spagile la diversii inspectori, si ies astfel mult sub 24%, deci de ce s-ar agita? Probabil ca multi isi procura si o parte din materia prima tot la negru, deci nici macar o scadere a TVA-ului la alimente de baza nu-i prea incalzeste.

  2. Exact de asta avem nevoie! Foarte fain articolul si initiativa. Subscriu!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>