Home » HOT, REPORTAJ FOODBLOG

Fotoreportaj Romania 2014: Episodul 2 – Convivium Transilvania (comuna saseasca Criț)

4 November 2014 HOT, REPORTAJ FOODBLOG 3,889 views 2 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Acum cateva luni am fost contactat de Michaela Podolsky, fondatoarea Convivium Transilvania – Academia Culinara Transilvania, o organizatie din comuna saseasca Criț (jud. Brasov, dar chiar la granita cu jud.Mures) ce-si desfasoara activitatea sub forma unei case de oaspeti modernizata traditional pe locul unei foste asezari sasesti. Am fost invitat sa vizitez locul, in “cazul in care voi ajunge candva pe acolo“.

Si asa am inceput sa ma gandesc daca pot ajunge totusi in zona, deviind de la traseul pe care-l aveam la inceput in plan, si anume Brasov – Cluj – Timisoara. M-am uitat pe harta, mi-am calculat bine zilele de stat si intalnirile si am decis sa petrec 24 de ore in comuna Criț, vizitand un pic si Sighisoara (pe care nu o vazusem deloc, in toata viata).

Asadar, dupa ce-am lasat in urma Brasovul, am luat trenul si m-am oprit in Sighisoara, acolo unde am fost asteptat de doamna Podolsky, care m-a dus direct la piata de mancare din oras. Perfect, mi-am zis! A fost o adevarata incantare sa vad abundenta de legume pure, de fructe, de branzeturi si carnuri.

IMAG3807

IMAG3806

Mare bucurie a fost sa ma plimb o ora prin cetatea medievala, sa pot zice ca am bifat-o macar la 36 de ani, daca pana acum nu reusisem deloc.

IMAG3819

IMAG3814

IMAG3811

IMAG3812

Dupa asta ne-am pus iar in masina, la drum, si am luat-o pe E60 spre Brasov. Pana sa ajungem in comuna Criț, am vazut si Saschizul si impresionanta biserica de aici. In 30 minute am ajuns cu masina din Sighisoara in Criț.

Dar ce este Convivium Transilvania – Academia Culinara Transilvania?

Acum cativa ani, Michaela Podolsky, o romanca nascuta in Bucuresti dar plecata dupa terminarea facultatii din Capitala in strainatate, a cumparat, impreuna cu un asociat britanic, o fosta locuinta saseasca din comuna Criț (localitate vecina, la cativa kilometri, cu celebra Viscri, acolo unde Printul Charles detine mai multe proprietati), ce data din secolul 18. Timp de mai multi ani totul a fost reconditionat, pastrand traditiile locale, si adus intr-o stare impecabila, in ziua de astazi. Camere de cazare (sase la numar, fiecare cu baie proprie – pana si acestea fiind reconditionate cu elemente sasesti) dar si o impresionanta bucatarie de 140 de metri patrati.

DSC02282

DSC02285

DSC02284

DSC02290

DSC02293

DSC02294

IMAG3827

DSC02356

DSC02353

Prieteni, cum sa va spun? Dupa ce mergi cu masina prin atatea comune, pe drumul de la Sighisoara sau Brasov, numai asa ceva nu te-ai astepta sa gasesti aici: o incapere uriasa dotata cu spatiu modern de gatit, insule de gatit, mese lungi de lemn, mobila saseasca de bucatarie reconditionata, plita si cuptor pe inductie.

DSC02239

DSC02245

DSC02238

DSC02237

DSC02255

DSC02242

Michaela Podolsky dirijeaza tot ce misca aici si gateste in bucatarie, insa este ajutata de doi oameni din sat, atat in bucatarie (cand sunt grupuri sosite in vizita), cat si cu treburile casei si ale curtii. Vi-l prezint pe nea Nelu acum, care a fost servit cu mancare la fel ca orice oaspete si cinstit cu un paharel de palinca.

DSC02259

Si m-am asezat la masa, asteptand cuminte si pofticios bucatele gazdelor, in timp ce se finalizau ultimele pregatiri.

DSC02236

DSC02240

Am inceput cu branza facuta de vecina doamnei Podolsky, cu un sote de ciuperci admirabil dar si cu incredibil de moi si de gustoase snitele pe baza de ciuperci culese din padurile zonei. Pe langa, o simpla dar de efect salata din sfecla cu morcovi. Evident, pe langa, vinul asezarii.

DSC02262

DSC02249

DSC02252

DSC02250

M-am desfatat, pur si simplu, cu gustul pur al mancarii locale, si am discutat cu doamna Podolsky despre traditiile si caracteristicile zonei, precum si despre istoria speciala a asezarilor sasesti de aici.

DSC02265

A urmat apoi artileria grea: o deosebit de gustoasa tocana pe baza de miel si cartofi, cu usturoi, tarhon si alte minunatii. Servita cu mamaliga la cuptor, cu smantana si branzeturi locale.

DSC02269

DSC02272

La final, cand credeam ca nu mai este loc in mine, dupa o ora si jumatate de povesti si bucate alese, am fost ospatat si cu placinta cu mere, pe care va invit s-o gustati chiar la fata locului ;).

DSC02281

Ei, ce ziceti de masa de care am avut parte?

Am plecat apoi in vizite: mai intai la vecina de casa, pentru a vedea cum arata un beci sasesc.

DSC02297

DSC02301

DSC02296

Dar si uriasele hambare de faneturi, pe care multe case de aici inca le au.

DSC02307

Cel mai mult mi-a placut bucataria de vara, pe care gazda a prezentat-o intr-un mod foarte simpatic: “Am apa curenta, dar si canalizare”. Asta fiindca in bucatarie se afla un put de apa, dar si o panta ce duce spre o gaura in ciment, prin care apa se scurge in pamant.

DSC02313

Mi-a facut mare placere sa vad toate aceste lucruri si m-am simtit mandru sa cunosc oameni de-ai asezarii.

DSC02311

Ne-am luat la revedere, ne-am suit in masina si dupa 15 minute am ajuns in comuna vecina, Viscri, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO si devenita si mai cunoscuta in Europa in ultimii ani, de cand Printul Charles si-a luat aici mai multe proprietati.

DSC02325

DSC02319

DSC02328

DSC02332

Dupa o ora petrecuta aici (din pacate am ajuns exact cand se inchideau portile interioare ale bisericii fortificate, asa ca nu am reusit sa vad si curtea), am revenit in Crit, pentru a ne pregati usor de masa de seara. Bucataria ne astepta cuminte si tacuta.

DSC02340

Dar s-a insufletit rapid, odata cu o Feteasca Neagra de mare calitate (de la Villa Vinea, podgorie locala), dar si cu un incredibil de bun unt cu trufe (locale!) sau sunculita taraneasca afumata in comuna.

DSC02363

DSC02370

DSC02361

DSC02372

Aceasta a fost doar o mica gustare, fiindca felul principal a fost reprezentat de fondue de branzeturi cu trufe. Ce sa mai comentezi? Nimic, doar te bucuri de masa si de atmosfera.

DSC02369

DSC02375

DSC02376

S-am stat iar la discutii si nici n-am simtit cum in fata a ajuns, la desert, un racoritor si interesant parfait de cafea cu caramel.

DSC02379

Inutil sa mai spun ca am dormit ca un prunc in principala camera de oaspeti a casei, asa ca 8 ore mai tarziu m-am prezentat sarguincios pentru micul dejun :D. Unde am fost asteptat cu oua la cuptor, cu smantana grasa de o taiai cu cutitul, si cu feliute de trufe. Cam special modul de a incepe ziua culinara, nu credeti?

IMAG3826

Aceasta a fost experienta mea memorabila in Crit. Atat culinara, cat si sociala, ca tare bine este cand se impletesc aceste doua caracteristici. La final, m-am gandit sa ofer un mic Q&A despre ceea ce gasiti aici.

Unde este localizata Convivium Transilvania?

Convivium Transilvania poate fi gasita in localitatea Crit, nr.42, in judetul Brasov. Accesul se face usor, cu masina, din drumul european 60 (E60). Cu trenul, din Bucuresti, cel mai usor este de ajuns in Sighisoara, de unde puteti fi preluati de catre gazde, cu masina. Sighisoara se afla la 30 km de Crit, Brasovul la peste 50 km, asa ca mai degraba coborati in Sighisoara.

Este Convivium Transilvania o pensiune clasica?

Nu, deloc, nu se poate veni direct pentru a inopta si a beneficia de mancare de calitate.

Atunci cum as putea sta aici?

Este simplu: iti organizezi un grup (fie de prieteni, fie de la munca) si contactezi gazdele. Impreuna puteti gasi modalitatea perfecta de a beneficia de un sejur aici. Este nevoie de rezervare tocmai pentru ca gazdele sa se poata pregati ca la carte, in special din punct de vedere culinar. Un minimum de doua nopti de cazare este necesar pentru o rezervare de grup.

Ce fel de servicii ofera Convivium Transilvania?

Ateliere de gatit, cursuri de gatit traditional, workshpuri culinare (inclusiv pentru profesionisti), team buliding, vacante culinare, sase camere duble de cazare reconditionate traditional si dotate cu tot confortul zilelor noastre.

Este bun locul pentru copii?

In zona bucatariei centrale, la etaj, se afla un spatiu dotat cu calculator, televizor. Locatia in sine nu ofera multe facilitati pentru copii, insa imprejurimile deluroase ofera suficiente activitati in aer liber.

Ce pot vizita daca stau cateva zile aici?

Este simplu: in primul rand te vei afla exact in zona fostelor asezari sasesti. Satul vecin, la cativa kilomteri distanta, este chiar Viscri, localitate din Patrimoniul Unesco. La 10 km distanta se afla Saschiz, o alta localitate cunoscuta pentru traditiile sale. Cetatea medievala Sighisoara se afla la 30 km distanta.

Regiunea transilvăneană în care se află Criț se numește Târnava Mare și este foarte bogată în produse naturale: o gamă largă de legume crescute ecologic, o varietate mare de cărnuri, produse din lapte, miere cu arome de diverse ierburi și flori dar si diverse vinuri sunt disponibile. Deasemenea, se pot face degustari de produse locale traditionale.

Date de contact

Convivium Transilvania, comuna Criț, Str Principala nr. 42
Judetul Brasov, cod 507036, Romania

Telefon: 0721 240 459 / 0213 122 862; Email: contact@convivium-transilvania.ro

Website oficial: click AICI / Pagina de Facebook: click AICI.

Prieteni, credeti-ma cand va spun ca ceea ce am gasit in Criț este aproape o minune: totul este reconditionat in cele mai mici detalii, mancarea este pur si simplu ceea ce cautam cu totii, si speram sa gasim intr-un astfel de loc, adica traditionala, gustoasa, facuta cu respect pentru sezoane si pentru munca omului. Locatia este buna, chiar in inima Romaniei, deci nu foarte greu de ajuns din nicio parte a tarii. Daca aveti un grup, fie de prieteni, fie de colegi de munca, si doriti sa aveti parte de un sejur traditional ca la carte (nu cu artificii ieftine sau kitsch-uri, credeti-ma), atunci mergeti cu incredere pe recomandarea mea, fiindca se bazeaza pe ceea ce am vazut cu ochii mei. Si, in special, se bazeaza pe ceea ce am vazut la Michaela Podolsky, om format ani de zile in mediul de business strain: respect si seriozitate pentru a oferi o experienta culinara si sociala cu totul speciala.

—————————————————————————

In episodul urmator al calatoriei mele culinare va duc la Cluj-Napoca, acolo unde am inoptat acasa la Teo Rogobete, una dintre cele mai cunoscute bloggerite culinare din Romania, am avut o masa senzationala la Baracca si am petrecut o seara memorabila alaturi de prieteni din oras.

Va doresc numai bine!

Citeste si Episodul 1: Brasov

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


2 comentarii »

  1. Sighisoara este un oras foarte, foarte frumos!

  2. […] mult, Cristi Roman i-a si fost musafir si a scris un articol pe tema aceasta. La fel si Laura Laurentiu, care si-a scris cronica de vacanta cu 10 zile in urma […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>