Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, INTERNET GURMAND

Am lansat “România Culinara” – portalul unei altfel de Romanii gastronomice

7 April 2014 CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, INTERNET GURMAND 6,895 views 8 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

In ianuarie 2014 anuntam pe Foodblog.ro un proiect ambitios ce viza diversificarea si modernizarea Romaniei culinare. De ce? Fiindca eram convins – si perceptia nu mi s-a schimbat deloc – ca sunt multe lucruri de facut pentru o Romania culinara de care sa fim mandri. Pentru mine “mandria unei Romanii culinare” nu inseamna “mandria ca avem sarmale, ciorba de burta si fasole”, ci inseamna mult mai mult, mai larg.

Dupa articolul din ianuarie au urmat discutii multe cu oameni care au fost interesati, ceva intalniri intre acestia si apoi a inceput munca: ne-am gasit noua oameni care vrem sa mergem mai departe, ne-am vorbit si ne-am pus la drum. In paralel, dupa multa, multa munca, am creat si websiteul oficial (multumesc mult lui Mihai Panait/Webcore, pentru implementarea tehnica, dar si graficianului Virgil Ispas, care a realizat toata imaginea proiectului)  precum si pagina oficiala de facebook.

Ne numim “Romania Culinara“, vom fi o asociatie cu acte – deocamdata suntem formali – si suntem noua oameni in acest proiect, ca membri fondatori: Marius Tudosiei, Cezar Munteanu, Oana Coanta, Laura Laurentiu, Tibi Fueriu, Ionut Oprea, Alexandru Razvan, Horia Simon si, cu voia voastra, Cristi Roman – initiatorul si project-managerul intregului proiect culinar. Prezentarea oficiala a membrilor fondatori se poate citi AICI.

Romania Culinara

Ce ne dorim? Dorim sa organizam actiuni si proiecte menite sa mai dezvolte un pic zona culinara sau sa scoata in evidenta si mai mult lucrurile bune facute de oamenii pasionati din aceasta zona. Prin urmare, avem deocamdata cinci proiecte cu care plecam la drum: Saptamana Restaurantelor, Romania Nefumatoare, Sustinem Antreprenorii, Bucatari in Restaurante si Educatie Culinara. Vom porni si altele, odata ce ne vom da seama care conteaza cu adevarat si care pot fi dezvoltate.

Foarte important: oricare dintre voi, cei care aveti bloguri culinare, sau orice afacere culinara romaneasca, poate deveni membru al Romaniei Culinare. Cum?, aflati exact AICI.

Saptamana Restaurantelor – acum pentru prima oara si in Romania!

Saptamana Restaurantelor este primul proiect cu care plecam la drum. Pe plan mondial “saptamana restaurantelor” se desfasoara an de an, de aproape 10 ani in unele locuri, atat in orase din SUA (NY, Chicago, Boston), cat si in Europa (Londra sau Dublin). Am tinut mult sa introduc si in Romania acest program – care inseamna o saptamana de oferte foarte bune din partea restaurantelor ceva mai scumpe, astfel incat tot mai multi oameni sa aiba ocazia sa le testeze, sa incerce feluri de mancare pe care le admira mai mult online in restul anului. Multumesc colegilor mei din Romania Culinara, dar si lui Laurentiu Mata Tanase, project-managerul Top Hospitality si Star Chefs – partenerii oficiali ai Romaniei Culinare in organizarea primei editii romanesti a “Saptamanii Restaurantelor”.

Evenimentul va fi organizat in perioada vineri 16 mai – vineri 23 mai, in principal in Bucuresti (vom avea, sper, si cateva restaurante din privincie invitate), pentru ca dorim sa tinem sub control prima editie pilot, astfel incat sa putem verifica si ajuta toate restaurantele ce vor dori sa faca parte din program. Restaurantele ce vor participa vor fi anuntate publicului nu mai tarziu de 3/4 mai, pentru a fi timp sa fie facute rezervari. Cu ocazia Saptamanii Restaurantelor voi fi prezent si eu in Bucuresti.

Ce ne dorim cu restul de proiecte?

“Romania Culinara” pleaca insa la drum si cu alte proiecte. Astfel, am tinut mult sa incurajam afacerile de familie din zona culinara. Astfel am creat programul “Sustinem antreprenorii“, prin care orice mica afacere culinara romaneasca, facuta cu onestitate, isi va gasi spatiul sau pe siteul oficial al Asociatiei. Deja puteti vedea o lista generoasa pana acum – asteptam de la voi sugestii si propuneri astfel incat sa creem o adevarata baza nationala de date cu afaceri culinare romanesti respectabile.

Deasemena, am creat si “Romania Nefumatoare“, prin care scoatem in evidenta&adunam intr-un singur loc toate restaurantele, barurile sau cafenelele care nu permit sub nicio forma fumatul in spatiul inchis, interior. Lista poate fi deja consultata AICI. La fel, avem nevoie de ajutorul vostru ca sa gasim cat mai multe astfel de localuri, sperand sa incurajam din ce in ce mai multe astfel de afaceri culinare sa intre in categoria “no smoking”. Atat pentru respect fata de mancarea din farfurie – in primul rand – cat si pentru respectul celor din jur care nu fumeaza intr-un loc care este, in principal, creat tocmai pentru asta: pentru a manca. Proiectul va fi dezvoltat si cu ajutorul altor oameni din zona culinara romaneasca ce doresc nonfumatul acolo unde se mananca.

In fine, initiem si “Bucatari in Restaurante” si “Educatie Culinara” – proiecte ce vor fi demarate in colaborare cu parteneri externi ai Romaniei Culinare. Astfel, dorim sa facem cunoscute in toata Romania numele bucatarilor-sefi romani, dar si sa incurajam educarea culinara pentru a intelege mai bine ce si cum legat de ceea ce consumam zi de zi.

Va multumesc mult de tot si va invit sa vizitati websiteul oficial al Romaniei Culinare (am publicat deja primul articol, este AICI) cat si pagina oficiala de Facebook.

Deasemenea, orice share pe facebook legat de acest proiect ne ajuta enorm!

Cristi Roman, project-manager Romania Culinara si project-manager Saptamana Restaurantelor

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


8 comentarii »

  1. Felicitari si BAFTA!
    O initiativa minunata!

  2. Felicitari pentru initiativa si mult succes! Fumatoare fiind, proiectul Romania nefumatoare mi se pare discriminatoriu si chiar ostracizant.Mi se pare exact la fel ca acel fumator inrait care se lasa de fumat si devine violent antifumator, ceea ce dupa parerea mea denota ca de fapt nu s-a lasat de fumat cu adevarat in mintea lui, a ramas dependent.Respect nefumatorii si optiunea lor si as cere acelasi respect si toleranta pentru fumatori.Asa ca excluderea localurilor cu spatii delimitate pentru fumatori si nefumatori din acest proiect nu mi se pare corect.Educatia anti-fumat, absolut necesara de altfel, mi se pare ca ar trebui facuta intr-un alt mod.Fumatoare fiind am un baiat de 24 de ani, nefumator si antifumator, pe care eu l-am educat asa.Deci se poate si fara ostracizare, dar cu metode potrivite la timpul potrivit. Inca o data mult succes in demersul vostru!

  3. O idee excelenta!!!!! Va voi urmari cu drag

  4. @Alexandra, multumim.
    @pansy – nu este nimic discriminatoriu si “ostracizant”. Nu militam pentru interzicerea fumatului, nu cerem nimic in acest sens, doar promovam GRATUIT (pe timpul si pe banii nostri) restaurantele care au ales sa fie complet nefumatoare. Unde vezi tu discriminarea? Am interzis ceva, interzicem ceva?
    In rest, multumim :).

  5. Mult succes!

  6. Eu sunt inebunita dupa ciorbe si mancrurile specifice zonei respective, crezi ca ai putea face o astfel de harta pentru fiecare regiune sau poate judet din Romania?
    Multumesc anticipat.

  7. […] cunoscuți pentru preocuparea lor pentru arta culinară, de calitate. Spune Cristi Roman, în blogul său: “Ne numim “Romania Culinara“, vom fi o asociaţie cu acte – deocamdată suntem formali […]

  8. Succes in continuare!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>