Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, SFATURI CULINARE, VIATA IN RESTAURANT

Zece lucruri de stiut daca vrei sa devii bucatar profesionist

Am implinit deja mai bine de trei ani de cand lucrez in zona bucatariilor profesionale (si s-au facut deja vreo patru bucatarii diferite prin care am trecut anii astia, daca pun si cursul profesional din 2011 sunt chiar cinci) trecand de la munca de birou si cred, prin urmare, ca am datele pentru a scrie articolul de azi, articol care vine doar cu gandul la oamenii care au deja o alta meserie/ocupatie/ job si care vor sa treaca in lumea bucatariei profesionale. Intalnesc in ultimul timp din ce in ce mai multe astfel de cazuri, in special de oameni care au joburi de birou, sunt si bloggeri culinari, care vor sa-si schimbe cariera si sa devina bucatari profesionisti, fie, mai intai, facand o scoala profesionala (de recomandat, dar nu obligatoriu) in domeniu, fie intrand direct, cu noroc, in paine. Nu mai dau acum nume, cei cu care am vorbit in particular ultima jumatate de an va stiti :).

Personal, as fi avut mare nevoie de un astfel de articol in 2010/2011, cand inca aveam job de birou (ba chiar de acasa) si am decis sa intru in zona culinara profesionala, sa merg mai departe de simpla pasiune. Din pacate nu am avut unde sa citesc asa ceva si am facut pasul fiind mult influentat de ceea ce vedeam pe tv sau citeam prin carti (chiar si in cartile bune).

Prin urmare, lista de zece lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa intri intr-o bucatarie profesionala este alcatuita din proprie experienta (75%) dar si din alte discutii cu colegi, afland trecutul lor, istoria lor, sau alti amici sau prieteni care lucreaza in bucatarii profesionale. Inca ceva: nu cunosc inca foarte bine zona de bucatarii profesionale din Romania, dar o idee puternica am totusi. Dar sistemele sunt cam la fel peste tot in aceasta lume uriasa a bucatariilor.

IMG_0825

Daca esti unul dintre cei care vor sa renunte la jobul actual si sa devina bucatar, atunci citeste lista de mai jos si analizeaz-o apoi in interiorul tau, cat timp ai nevoie. Ia decizia doar dupa ce esti sigur de ceea ce vrei si ce fel de om sau fire esti.

1. Program lung.

Putine joburi de birou au program de 10-12-14 ore (nu vorbesc acum de abuzul care se face in unele companii sau de cei care raman peste program de buna voie, etc). Nu este asa zi de intr-o bucatarie profesionala, dar de cel putin o data sau de doua ori pe saptamana vei avea o astfel de zi, in care pleci la munca dimineata si vii noaptea acasa, nu dupa-amiaza sau seara devreme.

2. Fara multe sambete/duminici libere.

Pregateste-te sa-ti iei adio de la ideea de “weekend liber” constant. Stii senzatia aia frumoasa (de care unii sunt plictisiti, mie acum dupa trei ani mi-e un dor teribil) ca vine vineri seara si esti liber pana luni dimineata sa faci ce vrei, singur sau cu familia, cu prietenii? Doar daca ai un noroc teribil (fie sa lucrezi intr-un local deschis luni/vineri, undeva in zona de birouri, fie asa sa ti se faca programul de catre bucatarul-sef) vei avea weekend liber constant. Retine un lucru de baza: in industria asta weekendurile sunt cele mai aglomerate momente, asa ca daca in prezent ai un anturaj in care toata lumea are weekenduri libere gandeste-te cum te vei simti cand vei incepe sa ratezi petreceri, aniversari, sau sa fii mereu pe fuga.

3. Bani putini.

Lumea asta mare, uneori frumoasa si corecta, este mult nedreapta cu joburile ce presupun un procent mai ridicat de munca fizica. Vei fi platit aproape de salariul minim sau foarte putin, oricum, daca intri fara experienta/ca incepator. Doar daca vei evolua vei avea sanse sa castigi ceva mai bine. In multe cazuri insa, sa nu te astepti sa castigi mai mult de 1500 de lei (caz fericit, repet) daca te faci bucatar si nu ai experienta. Daca esti om matur, ba ai si copil/copii, gandeste-te bine daca banii astia iti ajung.

4. E mai greu daca nu mai esti foarte tanar si ai si copii.

Am intalnit si cazuri de oameni care nu mai au 20 de ani, care au deja cel putin un copil si tot vor sa iasa din actualul job (plictisitor, enervant, etc insa mai bine platit). Sigur ca pasiunea e un lucru foarte fain si apreciez oamenii care-si urmeaza pasiunea, indiferent de banii care sunt in joc. Eu sunt un exemplu foarte bun: daca voiam bani ramaneam in Bucuresti, nu plecam niciodata din Romania. Dar am vrut altceva de la viata, iar banii au fost mai pe ultimele locuri (asta si fiindca eram mai tanar si nu eram parinte) in proiectele mele de viitor. Sunt un om care daca isi plateste chiria, utilitatile, are frigiderul plin cu ce doreste, bea o bere sau doua o data sau de doua ori pe saptamana, isi cumpara carti, vede un film sau doua pe luna la cinema si face 2-3 excursii anuale (nu vacante lungi, nu sunt genul) atunci sunt fericit si multumit. N-am nevoie de altceva. Nu e lipsa de ambitie, fiindca pentru mine dobandirea de obiecte/actiuni/case sau de palmarese de vacante exotice in Seychelles sau Tasmania nu inseamna ambitie, ci lucruri lipsite de valoare prima. Insa, daca ai deja peste 30 de ani si deja un copil, atunci te sfatuiesc sa pui bine in balanta factorul bani, dar si factorul “viata”. Nu zic sa ramai in actualul job care te face complet nefericit, chiar daca-ti aduce 5300 de lei pe luna, dar zic sa te gandesti la cei din jurul tau. Nu te sacrifica, dar nici nu-ti bate joc de tine. Cu cat esti mai tanar si fara obligatii cu atat ai mai multe sanse de reusita si adaptare in bucatariile profesionale.

5. Trebuie sa ai mintea limpede.

In bucatariile profesionale nivelul de munca intelectuala e mult mai ridicat decat este cunoscut, din pacate, mitul conform caruia “in bucatarii e munca bruta, fizica, n-ai nevoie de minte” (lucruri spuse, evident si de inteles, de cei care nu au calcat o zi intr-o bucatarie). Se intampla de multe ori atatea lucruri in acelasi timp, e o viteza atat de mare, trebuie sa ai memorie fantastica audio-vizuala, incat daca nu esti cu mintea limpede nu vei face fata. Vei gresi, te vei enerva, te vei supara pe cei din jur, pe clienti (care nu au nicio vina ca tu esti cu mintea in alta parte), iti vei face viata un iad. Daca ai probleme de familie, psihice (si n-o zic la modul grav, ci daca esti framantat de multe probleme interioare, trairi, etc) iti va fi greu de tot si nu vei evolua. Cauta-ti linistea, indiferent prin ce treci si ce simti, si iti va fi mult mai bine. Cu cat ai mintea si viata mai impacate si relaxate in exterior cu atat vei face fata mai bine intr-o bucatarie profesionala.

IMG_0613

6. Cauta ceea ce iti place cu adevarat.

Bun, ai facut pasul asta si ai devenit bucatar profesionist. Felicitari! Urmeaza insa o perioada importanta: adaptarea la un mod de lucru care sa-ti placa, sa te faca sa vii cu placere la munca. S-ar putea sa fii genul de om care nu e deranjat de presiune si viteza, de aglomeratie si de tichete venite cate 5 pe minut si atunci locul tau e intr-o bucatarie aglomerata. Dar s-ar putea si sa nu-ti placa astfel de conditii si atunci te sfatuiesc sa nu ramai mult timp intr-un astfel de loc si sa cauti un alt gen de bucatarie: poate intr-un local care nu este aglomerat (desi in industria asta, aglomerat = succes), poate intr-o cafenea mai mica, poate intr-un restaurant care e inchis in weekend, etc. Poate nu-ti place la sectia calda si vrei la cea rece sau la deserturi, sau invers. Ideea este: cauta-ti locul TAU in industria asta, nu lasa sa treaca anii intr-o pozitie incomoda si sa fii nefericit.

7. Gatitul profesional e diferit de cel de acasa.

Stiu ca esti pasionat si iti place cand iti iese acasa superb o mancare sau o prajitura. Dar ai facut-o relativ in tihna, in spatiul tau complet. Cand intri intr-o bucatarie profesionala se schimba situatia. Ai alta aparatura la dispozitie, alte ustensile, alt mediu. Depinzi de alti oameni, esti in echipa cu ei, trebuie sa te coordonezi la timp. Gatitul nu mai e pentru o persoana, doua sau trei, ci pentru zeci sau sute si pentru toti trebuie sa fie la fel: calitate/gust, rapiditate, simt estetic. Constanta absoluta, prin urmare.

Important: statistic, majoritatea bucatarilor profesionisti ajung sa renunte, in mare, la gatitul acasa. Sunt obositi, stresati, plictisiti dupa atata gatit la munca. Vor altceva acasa. Deci daca acum iubesti sa gatesti in intimitatea casei tale, pentru tine sau pentru familie/prieteni, sunt sanse sa o faci din ce in ce mai putin cand ajungi sa devii bucatar profesionist. E un paradox real.

8. Distractie, socializare, fii coleg bun!

Pe langa munca multa, nervi, stres si bani putini intr-o bucatarie profesionala e si multa distractie, sunt glume, tot feluri de intamplari care se intampla cand ti-e lumea mai trista sau mai draga. Vei avea colegi nu doar bucatari, dar si chelneri sau chelnerite, manageri, oameni de la curatenie. Mereu sunt sanse sa iasa de-o gluma, de o discutie. Uneori, daca ai timp si vrei asta, e indicat sa mergi la o bere cu colegii, pentru a-i cunoaste altfel decat in mediul de lucru.

Vei da peste tot felul de oameni in bucatarii profesionale (cam ca in orice domeniu, insa, deci nimic nou): si buni, dar si rai. Si barfitori, dar si amicali, colegiali. Si care vor sa te ajute, dar si care refuza cu ochii-n pamant acest lucru. Mai presus insa de cei din jur esti tu. Fii un coleg bun, cu spirit de echipa si de ajutorare si vei avea de castigat, iti garantez. Daca te inchizi in tine si intri in mentalitatea de haita, in haita vei ramane, fara sa iesi in evidenta.

calcan_scoala_2011

9. Sanatatea iti va avea de suferit.

Nu neaparat pe termen lung sau nu neaparat de lucruri grave. Ba chiar poti avea noroc si sa nu suferi cu nimic, dar asta inseamna ca esti un Superman dopat care nu vei putrezi nici dupa ce vei sta 300 ani sub pamant. In bucatariile profesionale ti se vor intampla tot felul de lucruri legate de sanatatea ta fizica. Nu taiatul va fi principala problema (stiu ca asa pare privit de afara, dar nu e deloc asa, taiatul devine in timp una din cele mai neintalnite intamplari negative, fiindca inveti cum sa manuiesti un cutit si cum sa tii cont de hazardul din jur). Te vei lovi, te vei arde, te vei zgaria, vei avea bataturi. Si astea sunt doar lucrurile marunte care nu conteaza si cu care te vei obisnui fara probleme.

Vei avea insa fie dureri de spate si maini (cel putin in faza de inceput, pana se obisnuieste corpul cu noile cerinte), vei avea eczeme, vei avea ulcer sau diabet, si lista poate continua. Sigur ca nu trebuie sa le ai pe toate :D, si-ti tin pumnii sa nu ai nici macar una din acestea, dar te asigur ca in mod normal nu vei fi ocolit de macar o problema ceva mai serioasa, si cu bataie lunga, de sanatate.

10. Angajat sau propria afacere?

Am lasat special la urma aceasta discutie. Nu este obligatoriu sa devii angajat intr-o bucatarie profesionala, sa incepi de jos. Daca esti un caz fericit si ai lucrat intr-un job marinimos, acumuland ceva bani si avand oarecare spirit afacerist, poti incepe propriul business culinar. Te sfatuiesc insa sa nu o faci de unul singur, ci inconjurat, mai mult sau mai putin, de sfaturile si ajutorul celor care se pricep. Atat cat ma pricep eu ajut pe oricine imi cere sfatul si am lunar astfel de oameni care ma contacteaza. Sigur ca incepand o afacere culinara iti poate parea greu daca nu ai experienta, dar poti gasi o nisa pe care sa te dezvolti sau sa detii un restaurant/local mic/mediu in care sa controlezi exact meniul si tot ce inseamna afacerea respectiva. Stim cu totii cazuri de oameni din actuala zona culinara romaneasca ce au diferite afaceri si care inainte au lucrat in management, marketing sau alte joburi financiare.

Succes!

—————————————————–

Am lucrat mai bine de o saptamana la acest articol, gandindu-ma la el cand eram la munca sau cand ma bagam noaptea in pat; e scris din suflet si nu are rolul de a te descuraja. Am vrut doar sa stii cat mai multe din lumea asta profesionala a gatitului. E frumoasa, iti deschide mult orizontul vietii si al lucrurilor din jurul tau, te invata despre oameni si preconceptii, dar iti rapeste multe lucruri importante din viata sau ti le reduce la un statut minimal daca ajungi sa lucrezi fulltime in aceasta industrie si sa fii implicat serios. Sunt mereu la dispozitia ta (email/facebook) cand ai nevoie de mine pentru orice intrebari.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


14 comentarii »

  1. Eu am vrut sa-ti zic atunci, ca doar daca iubesti meseria asta cu obsesivitate rezisti, am vrut atunci sa-ti spun toate alea prin cate ai sa treci, insa aveai un entuziasm care m-a oprit. Oricum, oricine porneste pe drumul asta sau pe oricare altul, nu trebuie niciodata sa se opreasca din invatat si asta nu numai in legatura cu domeniul in care porneste ci sa-si imprastie setea de cunoastere si spre alte canale, de ex. cine porneste catre gatitul profesional trebuie sa invete si administratie, administratie financiara, marketing etc., pe langa bucatareala: tehnici, produse etc.

  2. Salut,
    Articolul asta vine cum nu se putea mai bine deoarece sunt exact in acel moment de cumpana. Parca ai scris pentru mine acest articol… 🙂
    Singura chestie e ca ma gandeam intr adevar la propria mea afacere unde sa pot controla mai mult ce se intampla. Ce cred eu ca m-ar ajuta ca bucatar total neprofesionist, este un fel de stagiu de o sapt. intr-o bucatarie profi. Si nu pentru partea de invatare neaparat (nu ca le-as stii eu pe toate) dar sa vad si eu cum e ritmul si stresul acolo.
    Cum as putea face acest lucru? Ce ma sfatuiesti? Ca banuiesc ca nu e nimeni interesat dintre Chefi sa primeasca asa…un neica nimeni la ei in bucatarie.
    Super articol!

    Bafta!

  3. Multumessc mult pentru acest articol. am 33 de ani, am lucrat peste 10 ani la birou si de o luna lucrez in bucatarie. am facut curs si acum gatesc pentru 200 de oameni zilnic. e o experienta minunata, iubesc ce fac si voi continua iar articolul tau nu face decat sa-mi confirme ceea ce banuiam.

  4. @Ioana – da, exact, fiindca nu ma vad ramanand in bucatarie, sincer sa fiu, insa tot in zona culinara, asta da.
    @Mircea – multumesc. Ai nevoie de mai mult de o saptamana ca sa-ti dai seama de cum functioneaza o bucatarie profesionala si tb sa vezi cateva tipuri de bucatarii, adica sa nu ai un singur standard, ca nu e bine. Prin urmare: nu stiu de unde esti, din ce oras, insa cel mai bine ar fi sa contactezi direct mai multe restaurante din orasul tau si sa vezi daca te primesc cateva zile/o saptamana, sa vezi cum se munceste, cum e organizarea, care sunt rolurile, etc. Succes!
    @olivia – multumesc mult. sper sa simti mereu placerea asta, sunt curios cum te vei simti peste un an. deocamdata e nou si frumos si sper sa reusesti sa te simti asa mereu! spor!

  5. Cristi f bun articolul tau 🙂 si ma bucur ca ai scris acest articol, stii f bine ca ma gasesc cam in situatia ta 🙂 doar ca din fericire lucrez cu un program mai adaptat vietii de familie ( cu un salar si mai mic deci ). Pot spune celor care sa intreaba ca ai dreptate 100% mai mult decat atat,pe mine am simtit ca se mai suparau cate unii cand le spuneam pe privat cam ce ai scris tu aici aveau impresia ca vreau sa descurajez. Cu deschiderea afacerii proprii eu sunt si mai reticenta spun ca trebuie multa experienta, oameni alaturi din domeniu si bani ca sa ai posibilitatea sa astepti cativa ani sa amortizezi investitia si sa fii capabil sa renunti la viata de familie 80% din ea 🙂

  6. Foarte util articolul. Si eu sunt intr-o perioada in care incerc sa ma regasesc. Multumesc

  7. Mi-a placut ce am citit si sunt convinsa ca nu se compara deloc gatitul de acasa cu cel din bucataria unui restaurant. De aceea raman la ceea ca imi face placere, adica sa gatesc pentru cei dragi doar 🙂

  8. Buna Cristi
    Povestea mea seamana putin cu a ta. In sensul ca am terminat o facultate in Romania, am plecat la un master in Italia cu o bursa de studiu, apoi am ramas aici si am inceput sa lucrez intr-o firma. Putinele mele momente libere mi le dedicam gatitului, studiului in domeniul bucatariei, ingredintelor si descoperirii de noi restaurante, noi produse. Cochetez cu blogingul de circa 2 ani. Am inceput cu un blog pe blospot cu articole in 2 limbi, am trecut la un site glamourincucina.com bilingv, dar apoi mi-am dat seama ca am nevoie de un domeniu pe ro pt a ajunge sa fiu citita de publicul meu tinta, cel roman, pt ca acolo as dori sa ajunga mesajele mele de profunda iubire fata de bucatarie. Am facut o scoala de bucatarie aici in Italia cu chefi minunati si profesori pe masura si am facut un stagiu de pregatire in bucataria mareului Massimiliano Alajmo. Tot ceea ce spui tu este adevarat, dar cred ca a nu poate fi lucru mai minunat pe pamant de cat acela de a avea ocazia sa lucrezi cu sufletul, sa faci zi de zi ceea ce iti place

  9. Bro , la 20 bucataria e super , mai ales daca ai colegi tineri..am lucrat ceva prin bucatarii de pe la 17 ani si inca o fac cu placere , insa ai spus ceva ce toti tre sa inteleaga de la inceput si sa nu faca aceeasi greseala ca si noi…alegeti-va de la inceput locul….si aici putem sa enumeral de la italienesc la spaniol , la argentinian etc.
    Multi merg pe fusion momentan si sincer mi se pare cel mai frumos.
    Bafta oriunde ai fi!

  10. […] oferirea celor mai delicioase preparate culinare gatite sub indrumarea profesionista a mai marilor masterchefi! Daca va pregatiti de organizarea unui eveniment corporate sau privat si aveti nevoie de o firma de […]

  11. interesant articolul, caut sa angajez un bucatar pentru birou si mi s-a parut interesant

  12. cad o sa fiu vreau sa ma fac bucaterasa grases mucis

  13. Este bine ca cei care isi doresc sa devina bucatari au aflat direct de la sursa care sunt si partile dificile ale acestei meserii. Sunt foarte multi oameni care cred ca daca urmeaza un curs de bucatar gata, cea mai grea parte a trecut, insa nu este deloc asa. Este nevoie de foarte multa munca si perseverenta.

  14. Felicitari Cristi, bun articol scris din inima cu multe sfaturi utile. Eu m-am regasit in el si evident mi-am pus multe din intrebarile la care tu deja ai raspuns. Multumesc.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>