Home » HOT, RETETE

Turmericul in mancare: intrebuintari in bucatarie

10 February 2014 HOT, RETETE 40,716 views 8 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Relatia mea cu turmericul este una relativ noua: am inceput sa-l consum cu buna stiinta doar incepand cu primavara anului 2009, deci de acum aproape 5 ani. Pana atunci, doar indirect, ca majoritatea celor dintre noi care am mancat ani multi curry (cel cat de cat adevarat, nu cel 100% din prafuri, insa si acesta contine turmeric) dar nu stiam cu mare exactitudine ce condimente sunt in el. Corect?

In 2009 insa s-a produs impactul numit Maroc – am stat o saptamana in Marrakech (AICI aveti episoadele calatoriei culinare din Maroc) – zona cu mare iubire pentru turmeric, ca tot nordul Africii. Aici e de spus un alt lucru: multi oameni cred ca turmericul este asociat doar cu mancarea indiana si atat. Nu, nordul Africii (plus sudul Spaniei) e o zona cu turmericul in ADN-ul generatiilor. Nu mai vorbim de regiuni intinse ale Chinei.

In Marrakech, consumand cred ca zilnic tagine – mancarea traditionala nord-africana – am inceput insa sa ma interesez mai mult si astfel am aflat ca un tagine de calitate fara turmeric de calitate nu prea se poate. Din Maroc mi-am adus apoi inapoi in Dublin cred ca un kilogram de turmeric (rezista bine cel putin un an, dar mai mult nu: nu se strica, dar isi pierde robustetea apoi, deci mai bine nu), fiindca pretul era scazut gratie abundentei de magazinase si tarabe ce vindeau peste tot zeci de condimente (dupa cum vedeti mai jos, am facut poza pe stradutele pietonale din souk-ul din Marrakech).

IMG_0628

Asa cum multi dintre voi deja stiti, turmericul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente, daca nu cel mai. De ce? Nu am sa fac o mare polologhie acum, am sa insir doar urmatoarele: este puternic anti-inflamator, este cunoscut ca un ingredient care poate incetini viteza de crestere a tumorilor canceroase, ajuta ficatul in procesul zilnic de detoxifiere. Daca doriti mai multe informatii, aveti AICI in limba engleza sau AICI in limba romana. Atentie: nu considerati turmericul un ingredient minune care poate rezolva cazuri de sanatate sau care vindeca boli incurabile. In mod normal turmericul nu are efecte secundare importante, este foarte “safe” din punctul asta de vedere. La o simpla cautare pe net am aflat insa ca femeile insarcinate dar si persoanele care sufera de litiaza renala trebuie doar sa nu abuzeze de turmeric, nu insa sa nu-l consume deloc.

La ce il folosesc eu:

– asa cum am zis, turmericul este de baza atunci cand fac un tagine marocan;

– evident, este de baza atunci cand fac un curry autentic;

– cel mai des insa il folosesc cand fac lipii de casa, ultima oara chiar in aceasta dimineata (cam jumatate de lingurita mica, de ceai, la 150 de grame de faina); ia uitati ce frumusete de lipii mi-au iesit:

IMAG1901

IMAG1902

– de vreun an pun mereu turmeric atunci cand fac ciorbe de casa (de legume, de pui sau de vita); mai exact, il pun chiar de la inceput, cand calesc ceapa si legumelel; astfel, da o culoare placuta ciorbei fara a-i schimba gustul traditional (cam o lingurita de ceai, stearsa);

– pentru mine turmericul este de baza si cand marinez carnea pentru gratar/cuptor: de exemplu eu mereu marinez pieptul de pui in ulei de masline/turmeric/verdeturi/sare/piper si mereu imi iese gustos, zemos, viu – din fericire eu nu stiu ce inseamna “piept de pui uscat, fara gust” atunci cand il prepar personal.

– uneori mai folosesc turmeric cand fac omlete/oua amestecate, da o culoare intensa preparatului final (1/4 dintr-o lingurita de ceai pentru doua oua);

– foarte des pun turmeric atunci cand fac legume la cuptor (cartofi + morcovi + pastarnac), cam o lingurita de ceai la 500-700 grame de legume; AICI aveti link spre reteta mea de cartofi la cuptor, cea mai citita reteta din istoria acestui site; se spune ca daca amestecam conopida cu turmericul, la cuptor, acest lucru ajuta in lupta cu cancerul de prostata la barbati;

– va mai recomand turmeric daca faceti salata de oua cu maioneza sau, chiar in maioneza, cand o faceti in casa.

Aici, in Dublin, turmericul se gaseste in orice magazin alimentar, mic sau mare, si este ieftin. Din ce-am inteles de la multi dintre voi, in ultimii ani se gaseste la fel de usor si in Romania – sper sa nu am informatii gresita aici.

Acestea sunt intrebuintarile mele pentru turmeric. Imi dau seama, acum, recitind ce-am scris pana aici, ca de fapt sunt un consumator inrait de turmeric. Astept si de la voi sugestii sau idei, daca il folositi si pentru alte preparate, ca sa ne imbogatim impreuna cunostintele despre acest condiment!

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


8 comentarii »

  1. Bine scris Cristi! Si eu il stiu si ma bucur de el tot din 2009…mi se pare absolut senzational! Il folosesc la marinarea carnurilor, in preparatele mele vegetariene, l-am pus chiar si in cozonac. Am vazut ca unii il pun in ceaiuri si in bauturi. Imi plac mult lipiile tale, au o culoare grozava! Il pun si la legume, piureuri sau preparate la cuptor. In tzatziki e nelipsit, la orez, in pastele cu avocado si somon, in pateurile de pui pe care le fac in casa. Foarte foarte versatil acest condiment sanatos! Asta vara dupa o seara afara in gradina baiatul meu era muscat de tantari intr-un hal fara de hal, am preparat o pasta din bicarbonat si turmeric si i-am aplicat-o pe fiecare ciupitura. L-am lasat asa peste noapte si pana dimineata pielea era perfect neteda. Deci bun si pentru uz extern. Multumesc pentru articol Cristi!

  2. Am citit ca are multisoare beneficii dar sa fiu sincera nu l-am folosit niciodata. Trebuie mai intai sa imi cumpar intr-o cantitate mica sa vad ce gust are. Multumesc pentru toate informatiile!

  3. Si eu folosesc foarte des turmericul la gatit cel putin de vreo doi ani de cand am citit despre beneficiile pe care consumul acestuia le aduce pentru sanatatea noastra 🙂

  4. Cu ocazia asta, mi-am amintit ca nu mai am turmeric in camara. Eu il mai pun in smoothie-uri, ca are un gust neutru si-i sanatos. L-as pune si in dulciuri raw – am niste deserturi pe baza de fructe pe to-do list carora le-ar da o culoare mai apetisanta 🙂

  5. […] Bamele trase la tigaie au fost acompaniate de curcan la cuptor si orez cu stafide si turmeric. […]

  6. […] prima vedere. Despre beneficiile turmericului si utilizarile sale in bucatarie va invit sa cititi un articol excelent scris de Cristi Roman, iar despre negrilica pot sa va spun doar ca este noua mea descoperire in materie de seminte si […]

  7. noi folosim la fripura cu sos, ostropel, varza calita,mnacare de mazare mancare depastai, defapt la majoritatea mancarurilor si mai folosim alaturi piper boia rosie iute si dulce si scortisoara

  8. Mie nu-mi place gustul turmericului nici de frică. Mi se pare cel mai scârbos gust peste care am dat de mai multă vreme decât îmi aduc aminte.
    Aşa că în mod evident, beneficiile consumului de turmeric sunt atât de mari, încât gustul devine irelevant:
    extern:
    http://www.catchy.ro/masca-miraculoasa/77524
    mă jur că pielea picioarelor care arăta acum 3 săpt ca de 60 de ani începe să arate cam de 40, iar pielea de pe mâini şi faţă începe să arate sub 35. Iar eu am 41 de ani.

    Intern am citit că ajută extraordinar de mult în profilaxia neuronală. Dacă face pe interior 1% din ce face pe exterior, poate să aibă gustul mirosului de durian, că tot sunt decisă să-l iau până la adânci bătrâneţi

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>