Home » BLOGGERI GURMANZI, CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT, INTERNET GURMAND

Bloggeri culinari vs. bucatari profesionisti: care pe care?

Bun gasit, prieteni! Articolul de azi e in creierul meu de mai bine de un an, cred, insa a fost mai mereu lasat la urma. Ieri insa, dupa ce-am citit un excelent (ca deobicei) material scris de amicul Radu Popovici, mi-am zis ca i-a venit randul. Ca sa fiu corect, articolul de astazi vine si ca o reactie cumva de completare asupra unui alt articol excelent din blogosfera noastra, scris de Adi Hadean acum mai multa vreme, dar readus in prezent zilele astea, pe Facebook, despre meseria de bucatar. Ma preocupa mai mult articolele ce trateaza modul in care ne invartim asupra fenomenului culinar decat cele cu retete, but that’s just me.

Despre ce este vorba? Cei mai multi dintre voi stiti ca pana sa ajung sa lucrez intr-o bucatarie profesionala, in 2011, am fost blogger culinar, incepand cu finalul lui 2006. Calitate pe care mi-am mentinut-o si dupa 2011, ba chiar cu si mai mare drag. Prin urmare imi place sa cred ca pricep destul de bine cum functioneaza ambele tabere si care sunt povestile si mersul din spatele fiecarei activitati. Stiu ce inseamna sa fii un blogger culinar pasionat, stiu ce inseamna sa fii un bucatar pasionat. Iar unul dintre programele Asociatiei Romania Culinara, ce se va forma in curand, cu membri din mai multe zone ale industriei culinare, va avea in grija si popularizarea acestor doua categorii – dar despre asta alta data.

Doar ca, de prea multe ori, parca, am tresarit in ultimii ani cand am vazut reactii – sa le spun ciudate – emise fie de bloggeri despre bucatarii profesionisti, fie de bucatari despre bloggeri. Sincer sa fiu, si-mi asum faptul ca pot parea partinic, parca cei care lucreaza in bucatariile profesionale o fac mai des.

bloggeri_bucatari

Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe astfel de lucruri, intr-o industrie culinara romaneasca pe care o vrem din ce in ce mai diversa, educata si eficienta. Insa suntem oameni si astfel de lucruri se intampla si in alte tari, nu numai in Romania. Nu vreau sa mai amintesc povestea cu Martha Stewart vs. bloggerii culinari americani, desi MS numai in bucatarie profesionala aglomerata si fierbinte n-a lucrat (poate doar cat a stat in inchisoarea federala), ca nu tine de Romania.

Cum povestea si amicul Adi, uneori m-am pomenit inscris (de mine insumi sau de altii) pe diferite grupuri de bucatari de pe Facebook, sau de bloggeri, si am vazut acolo mai multe mistouri/caterinci ale unora despre altii. Mai degraba ale bucatarilor, despre bloggerii culinari: ca acestia din urma nu se pricep, ca sa vina sa stea 13 ore pe zi in caldura si in stres, ca sa vada cum e treaba, ca nu stiu sa faca un Bearnaise, si tot asa. Din unele grupuri am iesit, in unele am ramas, fiindca am alti nervi acum fata de 3-4-5 ani in urma. Sunt mai calm acum, zambesc doar si merg mai departe cand vad astfel de replici. Sau incerc sa aplanez sau sa comentez asezat, cu argumente, ca nici una dintre cele doua tabere nu e mai breaza decat cealalta. Sunt doar diferite. Atat. Diferite. Daca-mi iese, bine, sunt fericit. Daca nu, trec mai departe, fiecare isi pierde timpul cu ce fel de conflicte vrea.

Da, am vazut si bloggeri culinari vorbind despre unele tipuri de bucatari, facandu-i lipsiti de talent, de chef, de pasiune. Pe cei care o fac cu argumente ii inteleg si le dau dreptate, uneori. Pe cei care doar batjocoresc aceasta meserie, ii las in plata zeilor culinari. Nu vreau deloc sa vorbesc astazi despre unii bloggerii generalisti  – am vazut acum vreo luna cazul unui asa-zis “A-list blogger” (multi dintre ei si-au tradat independenta aia frumoasa si dreapta de acum 5 ani, devenind intre timp slujbasi umili platiti in cadrul diferitelor companii bancare, financiare, marketing online, etc), care lua la misto meseria de bucatar considerand-o “refugiul celor care nu au prea multa minte si care nu pot face decat un job fizic“. Nu-i mai citesc de ani de zile pe acesti oameni, doar mi-au ajuns intamplator randurile in fata ochilor. Prietene, esti prostut, esti complet paralel cu multe lucruri importante din viata asta. N-ai putea face fata jumatate de ora intr-o bucatarie profesionala reala, iar daca ai avea si sarcini manageriale (coordonare echipa, relatii cu furnizori, ordine de plata, tabele de completat, idei de gandit, etc), ai pleca fugind si plangand inapoi la locul tau caldut platit de altii pentru limbi date-n fundulet.

Cine munceste mai mult?

Asta e o alta intrebare falsa. Un bucatar profesionist munceste mult, prieteni bloggeri: de multe ori un bucatar profesionist e atat de plin, in doar 5 minute, de adrenalina, nervi, tipete, urlete, mui, puli, pizde, rasete, veselie, viteza, stres, atentie distributiva, memorie auditiva si vizuala incat nu stiu cati alti oameni pot face fata acestei meserii.

Un blogger culinar pasionat si care scrie constant, prieteni bucatari, munceste mult: citeste mult, isi dedica timp scriind (un text bun nu se scrie in 5  minute, ci poate lua si ore intregi), isi sacrifica timpul de acasa, din sanul familiei, are oricum un job (uneori stresant) care ii asigura traiul, investeste in aparate foto, lumini, etc. Inca ceva: un blogger culinar pasionat si cunoscut poate lansa trenduri, poate influenta potential clienti ai afacerilor culinare. Si, asa cum se vede uneori, poate fi autorul unor texte culinare memorabile – si ma aplec inca o data cu respect in fata amicilor Radu si Adi.

Sunt lucruri diferite insa trebuie tinut minte ceva mereu: ambele categorii investesc multa pasiune in ceea ce fac. Iar cei care nu investesc aceasta pasiune se pierd, automat, pe drum: atat bucatarii profesionisti, cat si bloggerii culinari.

bloggeri_bucatari2

Cine doreste mai mult sa se perfectioneze, sa se dezvolte mai mult?

La fel, cred ca oameni din ambele categorii. Aici insa as vrea sa dezvolt un pic si sa laud in plus bloggerii culinari. In ultimii ani tot mai multi bloggeri au inceput sa faca si scoli profesionale de gatit sau, in paralel, sa intre si in bucatarii adevarate pentru a simti mai bine diferentele majore dintre gatitul de placere de acasa si cel comercial, pentru clienti. Daca ma gandesc acum un pic, imi vin in minte mai multi bloggeri culinari cunoscuti care au facut acest lucru: Cristina Mazilu, Radu Popovici, Laura Laurentiu (care face scoala profesionala de gatit in Bucuresti chiar in aceasta perioada), Cristi Borod (Bucatar Maniac), Andi Carlan (Sa Bucatarim), Daniel Platon (Bucatarul Vesel), Adina Ciocalau (Mitinita), Cristina Mehedinteanu (Anason cu Lapte), etc. Iar Adi Hadean este, cred, cazul cel mai fericit de blogger/bucatar, care face cu multa pasiune/talent ambele indeletniciri.

Pe de alta parte nu-mi vin acum atat de multe exemple de bucatari profesionisti care sa-si rupa din timpul lor liber (ala putin, ca si la bloggerii culinari, insa) pentru a scrie despre mancare, pentru a-si expune gandurile, a face poze, etc. Cu exceptia deosebit de notabila a lui Nico Lontras – unul dintre cei mai valorosi bucatari romani ai momentului, care are si un blog culinar foarte bun, de ani de zile (impreuna cu sotia sa Bianca) – nu prea mai imi vin in minte acum alte exemple. Poate nu ar fi rau ca unii dintre bucatarii profesionisti sa incerce, macar o data pe luna, sa scrie un articol sau sa publice o reteta, sa faca poze, sa se exprime mai bine si in mediul asta online care devine foarte important, vrand-nevrand. Stiu ca sunt bucatari care-si pun din activitati pe conturile personale de facebook, si ma bucura acest lucru, dar sunt rare aceste cazuri. As vrea sa vad un bucatar profesionist care contacteaza un blogger culinar pe care-l cunoaste sau pe care-l are in lista de facebook si sa-l intrebe: “auzi, as putea sa scriu si eu un articol la tine pe blog, as vrea sa transmit niste ganduri legate de meseria asta, etc, etc?”. Ar primi un raspuns pozitiv in 100% din cazuri, sunt convins.

Facem un concurs culinar amical, cu public si juriu, intre bloggeri si bucatari?

Eu cred ca bloggerii culinari trebuie sa aprecieze mult efortul, munca si sacrificiile (astea din urma sunt naprasnice, prieteni) care caracterizeaza zona profesionala a bucatarilor. Eu cred ca bucatarii profesionisti trebuie sa aprecieze mult diversitatea, ideile frumoase si pozele sugestive ce caracterizeaza zona de blogging culinar. Respectul reciproc aduce progrese in ambele tabere, mistoul permanent nu.

Acum ceva vreme, in mediul online a existat o propunere, mai mult in joaca, si e pacat ca nu i s-a dat curs, pana acum: sa existe o intrecere culinara organizata, undeva in Romania, intre bucatari profesionisti si bloggeri culinari. Si sa lasam publicul sa decida ce si cum. Cred ca una dintre tabere este perfect convinsa de victorie. Eu insa nu, chiar deloc. Firme care sa sponsorizeze cu produse si cu aparatura sunt, ramane bunavointa. Si fiindca sunt si blogger culinar, dar si bucatar profesionist (adica asta e meseria mea, nu ma refer acum la “profesionist” in termenul de “supertalentat, brici, Dumnezeu”, ca inca nu-s deloc asa), ma ofer sa fac parte din juriu. Vad acest concurs cu o conditie insa: la final, indiferent de castigator, sa stam cu totii la masa, sa bem, sa mancam si sa ne veselim. Vedeti ca suntem la fel?

In fine, raspunsul personal la intrebarea mea din titlu este unul singur: nici unii nu sunt mai presus decat ceilalti, ambele categorii au sau pot avea meritul si rolul lor in dezvoltarea culinara a Romaniei. Respect reciproc, prieteni: fiecare avem de invatat de la fiecare. Strangeti mai mult randurile in interiorul breslelor voastre, cunoasteti-va mai bine unii pe altii, imprieteniti-va! Ca nu zic de nebun lucrurile astea ;). Si daca am deranjat pe cineva cu randurile de astazi, sa fiu iertat.

Va doresc numai bine!

Foto: irishfoodguide.ie

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


15 comentarii »

  1. Cred ca aceasta “adversitate” dintre bloggeri culinari si bucatari este ca adversitatea intre jurnalistii sportivi si… sportivi (asta ca sa fac o paralela grosolana)

    Stii ce mi-ar placea mie? “Ziua bucatariei deschise” la un restaurant. Orice restaurant. O zi in care sa poti intra in bucatarie, sa vezi cum se prepara, sa vezi ce inseamna caldura etc. E drept, necesita un pic de organizare, dar cred ca e realizabil.

  2. Stii deja, Cristi, ca eu nu cred in aceasta adversitate, poate si pentru ca, drept e, de putin timp, am inceput sa “combat” in ambele tabere. Am convingerea ca si unii si altii avem o unica misiune, cea despre care ai scris in articolul “Sapte idei…”. Unii vorbesc? Atata bai sa fie, stim toti ca romanii sun4 cam clevetitori :)). Ideea unei intreceri amicale mi se pare grozava, eu una m-as baga. 🙂

  3. Din pacate oamenii vor sa-si descopere statusul, pozitia, exclusiv comparandu-se cu cei din jur, insa intr-o adversitate generala in raport cu cei din jur. Multi dintre acestia isi “afirma” superioritatea, isi clameaza pozitia. Nu asteapta confirmarea mediului in care activeaza. Una e sa spui ca esti mai bun decat restul lumii si alta e sa spuna restul lumii ca esti bun.

    Uneori superficialitatea oamenilor si lipsa de preocupari reale ii determina sa se simta in razboi cu restul categoriei in care vor sa acceada (si in care poate ca nici n-au patruns).

    Get a real job! e prima urare pe care vreau sa le-o fac celor care intretin razboaiele astea false. Da’ vorbesc despre o ocupatie reala (nu musai job cu carte de munca) una care sa te tina naibii ocupat pe bune, 16 ore pe zi, sa-ti placa, sa te faca sa te vrei mai bun… si-atunci nu mai ai vreme sa zici nimic despre paiul din ochiul altuia, nu-ti doresti decat sa se faca mai repede dimineata sa te-apuci de treaba aia a ta care te pasioneaza! 🙂

    In rest, numai de bine. Ma duc la munca!

  4. Un singur lucru ai omis in toata tirada. Nu ai spus nicaieri cat de prost platiti sunt bucatarii profesionisti (unii nici nu au blog sau nu intra pe net), exceptand cazurile celor care sunt mediatizati sau care chiar sunt undeva departe. Pe mine plata, pretul unui om care munceste, se implica si este prost cotat pentru ca nu a dat cu moaca pe sticla, ma face sa visez la locul ala caldut de la corporatii, sincer, e un aspect foarte important. Pentru ca pasiunea nu plateste intretinerea si nu toti isi permit mari experiente dintr-un salariu care nu iti ajunge nici de … tigari 🙂

    Spor si bafta.

  5. unde e de gasit aceasta scoala profesionala de gatit in Bucuresti?
    multumesc!

  6. Observatii corecte si indreptatit esti sa le si faci, din pozitia in care te situezi (bucatar/blogger).

    PS- la ora asta blogul lui radu nu poate fi accesat, da eroare de conectare la mine. o fi de la browser. oricum am citit ieri o buna parte din articol.

  7. Citind titlul mi-am zis “Nici un care pe care, fiecare cu …. ma-sii” si vad ca asa zici si tu pe la inceput. Si cum tot tu aratai anul trecut, multi bloggeri fac asta ca hobby si au o meserie “in viata reala” care n-are nici o legatura cu bucatareala, deci n-ai cum sa compari mere cu pere.
    Aici este o doamna care are studii si lucreaza ca bucatar si are blog: http://bucataria-sylviei.ro/.

  8. Cristi,nu cred ca un bucatar profesionist se poate pozitiona versus bloggerii culinari, cum nu cred ca, nici cei ce au facut proba andurantei in scris pe blogguri,pot combate rautacios despre bucatarii profesionisti. De ce? Ma gandesc ca termenul de profesionist este, in mare parte, conditionat si sustinut de prezenta pasiunii pentru bucatarie. Ori un pasionat de bucatarie, fie bucatar, fie blogger, a aflat de mult faptul ca in acest domeniu se invatata tot timpul si asta din cele mai diverse si surprinzatoare surse. Profesionistul stie ca poate gasi idei la blogger, iar acesta din urma este constient ca isi trage seva si din munca profesioniostului in bucatarie. Mai degraba as zice ca s-au sustinut si promovat reciproc. Daca online-ul romanesc nu ar fi facut dovada ca exista o piata si un interes pentru bucatarie, cumulat cu succesul emisiunilor culinare din alte tarii, televiziunile noastre ar fi demarat emisiuni si plattforme de exprimare pentru bucatarii profesionisti? Ma gandesc ca blogurile culinare au contribuit la aparitia unor asemenea programe TV, mijlocindu-ne astfel cunoasterea unor profesionisti. Dupa ce profesionisti au castigat timpi de exprimare si au iesit la lumina, putem invata si noi bloggerii ceva de la ei si putem imbunatatii “exprimarea noastra culinara” De aceea consider ca termenul de profesionist, ca si cel de “pasionat”, nu isi gasesc locul nici la bucatarii si nici la bloggerii care musca din altii incercand astfel sa se preamareasca pe ei. Bucatarii si boggeri nu sunt concurenti, ei se completeaza reciproc, iar genul asta de articole scrise de tine, nu pot fi decat o dovada in acest sens.

  9. Inteleg ambele tabere si fiecare in parte,presupune cu mult mai mult decat se vede cu ochiul liber. Bucatarul nu e doar un simplu bucatar,trebuie sa stie matematica,sa fie organizat,sa stie sa lucreze in echipa (si astea sunt doar cateva,lista e lunga rau). Bloggerul sa fie constient ca daca blogul lui e public are o responsabilitate fata de cititorii lui,trebuie sa le captiveze atentia si sa vina mereu cu noutati. Si bucatarul si bloggerul sa faca ceea ce face cu pasiune si sa contribuie la educatia culinara a celor ce le calca pragul real sau virtual. Si daca tragem cu ochiul in gradina vecinului, sa o facem ca sa invatam de la el,sa il laudam pentru ce a realizat si doar pentru a critica. Atunci doar invidia din noi vorbeste 😀
    Apreciez meseria de bucatar cu atat mai mult cu cat stiu ca nu e pentru mine,cel putin nu la varsta pe care o am si sa fi pornit pe drumul asta pe la douazeci de ani era altceva. O apreciez pentru ca stiu cat de grea e si un bucatar este o meserie complexa. Probabil,eu voi ramane doar unul pe hartie:)

  10. […] acest articol stimulat cumva de cel postat azi de Cristi Roman, în care vorbește despre bucătarii profesioniști și despre bloggerii culinari ca făcând […]

  11. Salutare tuturor,

    Cred ca e suficient sa ne reamintim periodic, fiecare dintre noi, scoliti sau nu, ca de fapt in toata nebunia asta, bucatele sunt cele care conteaza cu adevarat. Ca o mancare buna este una facuta cu iubire. Cand esti la cratita, nu esti nici cel mai bun bucatar din lume si nici cel mai adulat blogger culinar. Esti doar tu. Cu ingredientele. Cu joaca, cu bucuria, cu nebunia sau cu frustarile tale. Si in acele momente nu-ti doresti decat sa-ti iasa maglavaisu’, sa fie bun, sa poti darui zambete si bucurie. Oamenii care gatesc (ca sa nu mai etichetam) sunt ca medicii: le sta in putinta sa vindece. Mancarea facuta de noi trebuie sa fie medicamentul celor din jurul nostru. Ma bucur sa gasesc atat de multi oameni frumosi, bucatari sau bloggeri culinari, care inteleg acest lucru. Oameni in fata carora nu poti decat sa te inclini si cel mult sa te intrebi, oare cum reusesc? 🙂

    Felicitari pentru articol!

  12. Cristi sincera sa fiu am citit de doua ori articolul tau si nu prea am inteles unele lucruri ? 🙂 Unde este divergenta intre bloggeri si bucatari? Personal nu am sesizat asta de nicio parte, este adevarat ca desi ma straduiesc sa dedic timp cat pot de mult si partii de blogger, pe care am lasat-o balta vreun an de zile din lipsa de timp, nu am regasit nicaieri aceasta competitie de care vb tu. Nu am vizitat prea multe bloguri culinare in ultima vreme dar o fac cu placere cand am timp si sunt uimita adesea de ce preparate sunt scoase de oameni care nu au nici o pregatire in domeniu, adica nu au studiat tehnici culinare, decupaje, timpi de fierbere 🙂 . Despre intrecerea de care vorbesti as fi chiar interesata sa vad ce rezultate are, nu stiu daca timpul si distanta mi-ar permite sa particp dar asa face-o cu placere nu sa vad cine castiga ci sa vad ce minunatii fac bloggerii si vorbesc foarte serios.
    Diferentele intre cele doua categorii exista si sunt majore pot sa iti spun 3 in 3 secunde 🙂 1.bloggerul poate sa isi faca linistit reteta in ritmul lui, in bucataria lui, mai citind 2 randuri si mai facand o poza bucatarul profesionist trebuie sa scoate zeci de portii perfecte urmand rapid o reteta si farfuriile trebuie sa arata ca in poza …daca lucreaza la un restaurant care detine o anumita eticheta. 2.Bloggerul face ce reteta vrea si poate , bucatarul face ce retete impune cartea de meniuri , specificul restaurantului, zonei, trebuie sa scoata calitate dar la preturi competitive, sa prevada macar 2 schimbari de carte pe an , mult mai complicat. 3. Bloggerul are imaginatie, inventivitate si adesea cunostinte tehnice surprinzatoare pentru un amator, bucatarul are tehnicitate, viteza, simt si perceptie a alimentului si ce ar visa el sa devina dobandit dupa multe ore de munca si la temperaturi ridicate 🙂 .
    Deci concluzia mea este ca fiecare are calitatile lui si creeeeed ca undeva in adanc fiecare isi doreste sa fie celalalt 🙂 spun de pozitia unul fost blogger actual bucatar profesionist si de ce nu blogger in timpul liber.

  13. Interesant articol Cristi si perfect adevarat. Nu pot sa spun ca sunt in fruntea listei de bloggeri culinari din Romania, dar intotdeauna mi-a placut sa merg la cursuri de gastronomie si sa invat cat de mult pot, deoarece de la fiecare profesor sau bucatar ai ceva de invatat, asa ca ii respect si imi scot palaria in fata lor.

    Daca la partea teoretica este ok, urmeaza practica in cadrul unor restaurante unde dragul meu esti destul de rece primit si cand intrebi ceva ori nu ti se raspunde, ori se uita suspicios la tine, ori te intreaba direct ce cauti acolo daca tu lucrezi la banca, exemplul meu asa ca iti cam lasa un gust amar, sau te injosesc punandu-te la cele mai penibile munci nnumai sa nu vezi tu ce fac ei, sa le furi secretele. Nu pot spune ca toti bucatarii sunt asa, am intalnit si oameni deosebiti care m-au primit cu bratele deschise si chiar mi-au spus sa i-au notite si sa fac fotografii la preparate, asa ar trebui sa fie un bucatar adevarat, un profesionist. Iar cat despre Nico Lontras, atat el cat si Bianca sunt doua persoane minunate pe care le respect. Cred ca intre cele doua categorii ar trebui sa fie o buna colaborare si sa invatam unii de la ceilalti, sa educam cititorii si consumatorii din restaurante despre gastronomia fina si noile trand-uri din gastronomie. Un minunat articol Cristi ca de obicei.

  14. Vreau si eu in juriu! 😉

  15. […] şi în restaurant. Pe urmele articolelor scrise de Adi Hădean (  și aici ), Radu Popovici şi Cristi Roman (or mai fi, eu de aici m-am inspirat) aş vrea să tranşăm chestiunea: bloggeri culinari versus […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>