Home » HOT, IRISH FOOD, RETETE

Salata calda de calamar irlandez

25 November 2013 HOT, IRISH FOOD, RETETE 5,895 views 5 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Vineri pe la pranz am luat la pas un centru comercial de moda mai veche de prin sudul orasului, vizitand magazinele ce-l alcatuiesc pe orizontala. Asa am gasit un magazin de carne/peste, totul proaspat. Mi-a atras atentia semnul de “Irish squid”, ca deobicei nu prea vine din apele irlandeze calamarul. Depinde de vreme si depinde de piata.

Am luat pentru acasa  un calamar mare, de vreo 600 de grame (am dat aproape 8 euro pe dansul). Pe drum m-am tot gandit cum sa-l prepar, rapid si gustos, fiindca: nu aveam prea mult timp la dispozitie / era mare pacat sa-mi bat joc de el gatindu-l in alt fel decat rapid, fara sa-l termin din punct de vedere termic si textural.

Ia uitati ce minunatie proaspata, de mirosea doar a apa de mare si nimic altceva. Stiu ca unii dintre oameni considera “scarboase” la aspect fructele de mare si n-am reusit niciodata sa inteleg de ce. Sunt doar…diferite :D.

IMAG1527

Prima oara i-am indepartat capul si treburile interne, in frunte cu celebra “pana de scris” – coloana interna, de zici ca e facuta din plastic, intr-o fabrica.

IMAG1528

L-am curatat apoi bine, sub jet de apa rece, pana cand i s-a luat pielita maronie (dar si cerneala neagra), prilej cu care am vazut, din nou, dupa mult timp, cum arata, de fapt, un calamar proaspat curatat. Fiindca cei cu care se lucreaza in zona de restaurante sunt, in general, complet albi dupa ce-au fost curatati industrial, inclusiv cu amoniac :(.

Acesta insa a ramas pal/crem, nu alb mai alb ca zapada, cum se gaseste prin magazine.

IMAG1529

Am zis sa fac o salata calda de calamar. Pentru aceasta, prima oara am pus calamarul intreg pe gratarul incins, alaturi de tentacule. Doar piper si putina paprika, ulei de masline.

IMAG1532

Dupa vreo doua minute pe fiecare parte, in total, calamarul arata asa:

IMAG1535

Intre timp am pus la sotat, in putin vin alb si putin ulei de masline, doi dovlecei si vreo 3-4 fire de ceapa verde, taiate in bucati mai lungi, ca in Asia.

IMAG1538

Sare, piper, iar pe final, cand dovleceii erau aproape facuti, am adaugat si jumatate de ardei rosu dar si calamarul la grill, taiat inele. Plus mult, mult usturoi. Cam inca doua minute pentru ca: a) legumele sa se faca; 2) calamarul sa se finalizeze si sa devina moale, usor de mancat.

In momentul servirii am pus si mult patrunjel de balcon (cam asta a fost pe sezonul asta). Salata calda de calamar a iesit cam asa:

IMAG1541

IMAG1543

Ar fi mers de minune un vin alb, bun si rece, pentru mine insa a iesit in cale un drum spre munca.

IMAG1539

Va doresc numai bine!

 

Va multumim pentru donatiile din proiectul “10.000 pentru copii“, am avut o ultima saptamana fantastica, in care am ajuns deja sa fim siguri de 3.000 de lei! Mai avem insa cale lunga pana la 10.000, pana pe data de 15 decembrie. Hai, prieteni, hai ca se poate! Pe bune ca putin cate putin se aduna, sa nu mai zic cand vin si sume mai mari, ca tare bine e :D.

 

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


5 comentarii »

  1. Foarte apetisanta 🙂

  2. Slurp! Atat!

  3. Trebuie sa incerc si eu! Pare delicios!

  4. nu am mancat niciodata calamar dar la cum arata in farfurie merita incercat si cred ca are un gust foarte bun si aparte..:)

  5. Minunata reteta, am cativa calamari proaspeti, micuti si 4-5 caracatite, le-am primit aseara de la vecini( au barca si merg la pescuit mereu). Eu nu ma omor dupa caracatita, dar calamarul imi place, iar salata aceasta calda e o idee grozava 🙂 . Se va face pentru pranz cu siguranta 🙂 . Spor in tot ceea ce faci!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>