Home » BLOGGERI GURMANZI, CUGETĂRI CULINARE, HOT

Filosofia personala a mancarii sanatoase & despre fumatul in restaurante

25 October 2013 BLOGGERI GURMANZI, CUGETĂRI CULINARE, HOT 2,704 views 6 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Mi-au captat atentie in ultimele zile pe Internetul culinar (frumoasa expresie: Internet Culinar) doua discutii: cea initiata de Adi Hadean despre fumatul in restaurante si polemica civilizata legata de ce inseamna mancarea sanatoasa, nascuta in jurul emisiunii Sanatatea in Bucate de duminica, 20 octombrie, de la Digi 24, unde Marius Tudosiei a avut-o invitata pe  amica mea de scrieri culinare, nu doar de retete, Nicolle Birta (Bistro Margot).

Despre fumat in restaurante

Desi subiectul abordat acum de Adi nu este unul nou, am remarcat cu bucurie ca lumea a discutat si inca il discuta intens. E de bine. Eu nu vreau sa ma bag prea mult, doar imi mentin punctul de vedere pe care il am de ani de zile: cred ca fumatul ar trebui sa fie interzis in restaurante/baruri/cluburi de noapte. Din pacate statul roman nu are coaie, doar oute ce-si misca forma si directia in functie de cine le mangaie mai populist.

In continuare cred si sunt convins ca nu va fi nicio tragedie pentru fumatori sa nu mai poata fuma la masa, langa farfurii cu mancare si oameni ce nu fumeaza. Nu cred ca este un efort prea mare sa iesi doar cativa metri, afara, pentru 3 minute, si sa fumezi in aer natural. Aveti cuvantul meu de onoare, si-mi asum public acest lucru, il las scris aici: de voi avea candva un restaurant fumatul va fi interzis din prima zi. Altfel nu il voi face.

Irlanda mea adoptiva a fost prima tara din UE ce-a interzis fumatul in spatiile interioare, la 1 ianuarie 2005. Evident, aceeasi placa au avut-o unii precum o au astazi extermistii fumatori romani: ce e tampenia asta, imi violati drepturile, se vor inchide puburile, restaurantele, etc. Nu s-a intamplat nimic din toate astea, si ganditi-va ca fumatul a fost interzis pana si in cluburile de noapte. Cum dracu’ vine asta, oare, sa te parfumezi, machiezi, aranjezi, sa dansezi, sa bei cocktailuri, sa asculti muzica, dar sa nu poti fuma? Uite ca s-a putut si se poate.

IMG_1354

Cine nu cunoaste Dublinul si ajunge prima oara aici ramane absolut inmarmurit (da, asta e cuvantul) de imaginea exterioara a puburilor din oras la ceas de seara: zeci de oameni, amici, prieteni, ce stau cateva minute in fata pubului si fumeaza, beau, rad, danseaza, vorbesc, se simt bine. Nu face nimeni scandal c-a trebuit sa se deranjeze pret de 10 secunde si 10 metri, sa iasa afara sa fumeze.

Deci, eu zic asa: fara fumat deloc in restaurante, cluburi, puburi, etc. Daca s-ar da decizia asta de maine in Romania, as fi foarte fericit.

Despre ce inseamna, de fapt, mancarea sanatoasa si filosofia alimentatiei

Pe scurt, discutiile pornite de Marius Tudosiei au fost legate de faptul ca o telespectatoare a emisiunii a comentat ca titlul emisiunii de pe Digi 24, “Sanatatea in Bucate”, sa fie schimbat, din cauza editiei de duminica, 20 octombrie, in care invitata Nicolle Birta a gatit  piept de rata si foie gras prajit, printre altele. Nicole a scris si ea AICI un articol pe aceasta tema, chiar foarte interesant.

Eu consider ca o alimentatie echilibrata si alcatuita din produse deloc sau putin procesate industrial este mult mai utila pentru organism decat o alimentatie alcatuita din produse carora le-au fost scoase industrial grasimile, zaharul natural si pusi in loc inlcuitori artificiali ai acestora, de tipul grasimilor hidrogenate (de departe cea mai mare tampenie a industriei culinare mondiale, dar foarte ieftina, insa) sau a indulcitorilor artificiali.

IMG_1489

Eu asta mi-s:

Da-mi unt gras natural, nu-mi da margarina dietetica.

Da-mi paine facuta din faina integrala, nu-mi da paine alba pufoasa.

Pune-mi pe masa o supa sau ciorba onesta, facuta de tine, fara sa pui in ea Maggi sau Dr.Chimiker.

Da-mi o bere nefiltrata rece sau un pahar de vin alb rece in loc de un pahar de cola sau de fanta.

Urasc sa mananc sau sa beau produse transformate de catre companii in niste copii palide, ieftine pe termen scurt, foarte scumpe pe termen mediu si lung ;).

Multa lume nu tine cont de faptul ca, genetic, organismul uman este programat sa digere mancare naturala, indiferent ca vorbim de pulpe de miel sau de ficat de rata sau de sorici de porc. Corpul uman intra in soc si se transforma, pierzandu-si din imunitatea generala, cand este bombardat cu produse si substante necunoscute, necompatibile cu ideea de natural.

Evident ca ma simt aiurea sa explic, dar uneori trebuie s-o fac, ca nu sunt de acord cu mancatul in exces de carne, foie gras sau sorici de porc. Ba chiar, cred ca in ultimii 3-4 ani am redus inspre minimum consumul de carne de vita, de exemplu, iar porcul e mai rar in viata mea decat e adevarul pentru politicienii romani. Nu abuzez deloc de grasimile naturale, chiar daca sunt mai in regula decat cele artificiale.

Pe scurt, prieteni: pentru mine sanatos inseamna ce provine din pamant, din copaci si de la animale (indiferent de gradul de grasime sau de dulce), nu ce provine din marile fabrici, si incerc mereu sa mentin cat mai ridicata balanta in favoarea naturalului vs produsele industrializate si transformate.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


6 comentarii »

  1. Asta cu fumatul… mare controversa mare :). Ca om care fumeaza in medie o tigara pe zi pot sa traiesc si fara spatii de fumat in restaurante. Nu imi place sa stau in fum de tigara nicicum, daramite atunci cand mananc. Barurile ies din aceasta discutie pentru ca oricum sunt localuri care au drept scot “viciul”, deci orice om responsabil cu un copil dupa el o sa le ocoleasca.

    Nu poti ocoli cu totul mancarea “procesata”. Chiar si prin restaurante se mai face “demi-glace” cu praf knorr + apa calda.
    Aici sunt de acord cu tine – mancarea cea mai buna este cea pe care o faci cu mana ta, din ingrediente cumparate de tine. Atata timp cat faci asta nu ai cum sa gresesti in alimentatia ta…

  2. Absolut, e imposibil sa ocolesti procesarea, o stiu bine, de-aia am si zis ca incerc sa tin balanta cat mai ridicata de partea “naturalului”. Ca e imposibil sa stea ridicata la maximum.
    Eu cred ca va fi ok si cu lipsa de fumat in cluburi de noapte, discoteci, etc. Daca se poate cu succes in alte parti, de ce nu?

  3. Sunt ani buni de cand pledez pentru “Cantitatea minima de rau pe care mi-o pot face” (sau pe care ne-o putem face) prin alimentatie.
    Nu cred ca exista multi oameni – cu exceptia triburilor inca nedescoperite – care mananca 100% natural. Nici macar aia, pentru ca ultima ploaie tocmai le-a picurat niste noxe din atmosfera…

    Insa trebuie sa avem grija sa inclinam balanta inspre mancarea buna. Zic asa: o grasime buna e o amenintare pentru un organism deja afectat. Pentru unul sanatos si functional, nu reprezinta o amenintare, ci un combustibil. Pentru ca un corp sanatos o sa stie ce sa faca din acea grasime.

    Iar scopul meu e sa ii ajut pe oameni sa invete sa-si faca lucruri acasa, in loc sa le cumpere de sub capac, impreuna cu “prietenosul” Acetsulfam K.

  4. “Eu asta mi-s” – parerile ne sunt 100% comune

    Dar cu carnea de vita ce-ai avut?! … Ca sa stim si noi daca trebuie sa ne ferim de ceva.

  5. @Didi – pai 1). m-am cam saturat eu de ea, nu prea mai imi spune nimic, sincer sa fiu; 2). nu e asa sanatoasa pe termen mediu/lung, asa ca mai bine nu. Nu am renuntat total la ea, doar ca am redus-o in dieta obisnuita. As putea trai bine mersi fara carnea de vaca, nu i-as simti lipsa deloc.

  6. Un alt unghi de abordare ar fi acela ca fumatul tigarilor si ingerarea nicotinei, altereaza capacitatea senzoriala a papilelor gustative de a percepe subtilitatile hranei, atunci când o introducem în gură și o mestecăm. Aceeași observație dacă ne gândim la efectul fumatului, la masă, atunci cand este consumată o băutură, de preferat un vin de calitate. Am vizitat adesea Turcia și acolo, dacă ați ajunge, o să vedeți, cu uimire, că fumatul în spații publice este drastic sancționat. Chiar în stațiile de tramvai semi-deschise. În România? Hrănirea și fumatul trebuie separate. Este în interesul celor care fumează. Ei vor descoperi gustul minunat al mâncărurilor. Sau al hranei, ca aici, unde am vobit despre Delta Dunarii si ecoturismul cu gust http://cazacioc.blogspot.ro/2013/11/despre-ecoturismul-cu-gust-in.html

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>