Home » HOT, RETETE

Cheesecake de avocado cu caramel de lamaie verde

21 October 2013 HOT, RETETE 5,590 views 15 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Am promis acum un an ca ma las pentru o perioada de cheesecake-uri pe acest site si asa am facut: m-am tinut de promisiune. Acum insa revin fiindca am facut ce imi propusesem de mult timp, dar uitasem intre timp: cheesecake cu avocado.

Mi s-a parut mereu tentant sa folosesc avocado pentru lucruri dulci, in afara de cele sarate. Mancam avocado de sine statator, il facem guacamole sau spreaduri, il bagam la cuptor sau in aruncam in salate, insa uite ca merge si in preparate dulci.

Ca bonus, am decis sa asortez gustul de avocado dulce cu un sos mai degraba acrisor. Si cum iubesc enorm lamaia verde, m-am hotarat asupra unui sos caramel cu aroma de lamaie verde. Prin urmare, reteta de astazi are la baza doua ingrediente intense pentru mine: avocado si lamaia verde.

IMG_5247

Ingrediente (cheesecake mare, 10-12 portii):

– 500 grame crema de branza (Philadelphia, Boston, Radauti – nu conteaza de care folositi);

– doua fructe mari de avocado, sau trei, daca sunt mai mici; trebuie sa fie coapte/moi, altfel nu iese treaba bine;

– trei oua;

– in jur de 70/80 de grame zahar pudra (recomandate sunt 150-200 grame, insa nu suport dulciurile ce ustura pe gat);

– o lingurita extract vanilie;

– o lingura miere;

– 200 grame biscuiti de unt (normal se pun digestivi, acum insa am vrut biscuiti de unt);

– 30 grame unt.

pentru caramelul de lamaie verde: cam 50 grame zahar brun, apa, 30 grame unt, cam trei linguri de smantana, 3 cubulete de ciocolata alba (optional insa), zeama de la o lamaie verde.

Preparare:

Blatul l-am facut clasic: am tocat marunt biscuitii de unt si i-am amestecat bine apoi cu cele 30 de grame de unt topit. Am intins apoi acest amestec la baza formei rotunde pe care am bagat-o 10 minute la cuptor, la 160 de grade. Intre timp am facut si mizanplasul pentru amestecul de cheesecake, dupa cum vedeti aici.

IMAG1242

L-am batut bine cu blenderul de mana, apoi, dupa ce-a devenit complet cremos, verzuliu si dulceag, l-am pus peste baza de biscuiti cu unt si iar unt :D.

IMAG1243

Cam 50-60 minute iar in cuptor, la 160 de grade, apoi l-am scos afara si l-am lasat sa se raceasca. In acest timp, de odihna fortata pe balcon, am facut sosul caramel de lamaie verde. Cam asa: intai am pus la incins zaharul brun acoperit cu apa. Cand a inceput sa bolboroseasca si sa se vascozeasca (cam 15 minute a durat totul, cred), am adaugat untul de la frigider si smantana. Acum – optional am pus putina ciocolata alba fiindca mi se parea ca nu voi avea suficienta cantitate de sos pentru a acoperi cu macar 0,5 cm cheesecakeul. Am dat la o parte de pe foc, amestecand, si am adaugat si zeama (strecurata) de la o lamaie verde. Gata caramelul de lamaie verde.

Am turnat sosul peste cheesecake si am lasat toata prajitura un pic pe balcon, iar noaptea in frigider (deobicei seara gatesc). Orele multe petrecute in frigider ajuta sosul sa se intareasca.

IMAG1247

Experimentul a iesit, cred, foarte bine, cu mentiunea ca data viitoare voi reveni la blatul din biscuiti digestivi, fiindca biscutii cu unt au un gust aparte destul de puternic si au luat un pic fata cremei de branza cu avocado, altfel una deosebit de fina. Bonusul fantastic a fost insa caramelul de lamaie verde, care a contrabalansat eficient aroma de avocado dulce.

IMAG1249

AICI aveti celelalte retete de cheesecake pe care le-am facut in timp.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


15 comentarii »

  1. Wow , ce-mi place mai Cristi , mai … :d eu n-o pot testa ptr ca n-am voie zahar DELOC , iar fructoza se lichefiaza la foc 🙁

  2. Arata demential! Abia astept sa o incerc, parca ma si vad gustand din bunatatea asta. 🙂

  3. Nu pot spune decat:DELICIOS, exact pe gustul meu.pacat ca n-am acum avocado in casa ca pe loc il faceam,da promit sa vin cu impresii cat de curand.

  4. @Diana – multumesc si-mi pare rau. Cu sirop de artar, poate? Sau sirop de agava?
    @Alina Vicu – multumesc mult!
    @Ioana – multumesc mult, la treaba :D!

  5. :)) Cristi , crezi tu ca-n metropola de Onesti gasesc eu agava , sau sirop de artar ?!? 🙁 (si astea se caramelizeaza ?)

  6. Arata grozav. Trebuie sa incerc ideea de caramel cu lamaie verde ca e prea tentant!

  7. @Diana, inlocuitor de zahar ma gandeam ptr compozitia cheesecakeului. Insa inteleg ca nu gasesti :(.
    @Rocsy – da, incearca, dubleaza insa cantitatile, daca vrei mai mult, in afara de lamaie, nu pune suc de la doua, pune de la o lamaie si jumatate, altfel devine prea acra.

  8. arata PERFECT 🙂

  9. Buna dimineata , Cristi !
    Eu de caramel vorbeam , ca-n rest la aluaturi , spume de albus ma descurc f bine cu fructoza , chiar daca ingrasa , dar n-am de ales .

  10. L-am incercat, un deliciu;)M-am delectat cu el de ziua mea pe post de tort.

  11. Ioana – felicitari, am intrat acum pe siteul tau si am vazut cat de bine a iesit! Excelent, imi place textura care ti-a iesit! Sper ca ti-a placut si la gust :).

  12. Branza nu merge de oricare! In vara am preparat prima mea rulada cu branza de vaci si am cumparat pe cea mai light. Mi-a stricat preparatul, n-avea nici un gust.

    Frumoase poze! Bravo! Si preparatul, desigur 🙂

  13. Sigur, eu spuneam “orice tip de crema de branza”, nu “orice branza”.

  14. Interesanta combinatia de dulce, oricum trebuie notata ca arata prea bine si rezultatul cu siguranta este delicios !

  15. cu greu ma pot abtine sa mananc din ecran, la cum arata iti lasa gura apa, foarte bine prezentata si pozele puse cum sunt pregatite ingredientele, sper sa iasa la fel de bine si buna cum a iesit cea din poza 🙂

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>