Home » HOT

Despre cartile lui Bourdain si despre un concurs cu carti

19 September 2013 HOT 8,592 views 18 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Acum mai bine de 5 ani vorbeam pe acest site de emisiunea lui Anthony Bourdain, “No Reservations”, filmata in Romania. Controversata, as putea spune. Articolul meu de atunci a fost preluat de Observator – Antena 1, dar si de alte surse media – si astfel am ajutat (si eu) la popularizarea lui Bourdain in Romania 😀 (cu placere, nea Tony 😉 ).

Eram, cred, unul din cei mai mari fani romani ai emisiunii sale de calatorii culinare, pe care incepusem s-o urmaresc pe Discovery Travel&Living, in Bucuresti, inca din 2006. Dupa “scandalul” din 2008 am zis sa procur operele sale literare gastronomice: zis si facut, si iata-ma astazi cu mai multe carti de-ale sale. De la celebra, deja, Kitchen Confidential (poate cea mai populara carte a sa) pana la Medium Raw, trecand prin “No Reservations” – o adevarata capodopera fotojurnalistica: imaginati-va emisiunea lui pusa intr-o carte mare, sub forma de poze multe, multe, multe.

IMAG1116

Ei bine, astazi va vorbesc pe scurt despre “Medium Raw” – carte aparuta in anul 2010 prima oara, in SUA, si scoasa recent si in limba romana, de catre Editura Publica, sub numele “Crud – Povesti taioase din lumea mancarurilor si a celor care gatesc“.

crud

Cei care ati citit pana acum macar o carte de-a lui Bourdain ati remarcat fara rezerve stilul superb de colorat , intrinsec si descriptiv al acestuia. Nici Medium Raw / Crud nu face exceptie. Ba mai mult: acum Bourdain aproape ca ia la bani marunti majoritatea bucatarilor-chefi cunoscuti de pe mapamond. Nu scapa nici Jamie (desi nu-l vorbeste de rau, asa cum v-ati astepta :D), nici Gordon, nici Ferran, nici Blumenthal. O, sa vedeti chiar paginile dedicate lui Grant Achatz si ultra-controversatului sau restaurant, Alinea, despre care am scris acum cateva luni, cand am recenzat fabuloasa carte scrisa de Achatz&Kokonas. Uite, asta carte de tradus in limba romana ;).

Medium Raw / Crud este o adevarata calatorie de viata pe care Bourdain a parcurs-o de la momentul aparitiei lui “Kitchen Confidential”, in anul 2000. Practic, 10 de ani de viata in care multe s-au schimbat: a aparut conflictul cu Food Network, reteaua ce a produs ani de zile “No Reservations” – si in care se vorbeste despre acest lucru; intra in conflcite cu jurnalisti culinari pe care nu se fereste sa-i poceasca in toate felurile; vorbeste despre etapa de dupa renuntarea la implicarea directa in restarantul sau din New York (Les Halles).

Pentru mine capitolul de referinta din carte este al 5-lea – “So You Wanna Be a Chef / Deci vrei sa devii chef?”  – fiindca in doar zece pagini Bourdain reuseste sa limpezeasca multe ape, in special pentru cei care nu cunosc bine aceasta meserie, dar si pentru cei care sunt la inceput de (potential) drum. Mai nou, capitolul acesta a devenit important pentru mine insumi, legat de viitorul meu in zona culinara. Adica stiu ce am de facut si ce voi face (cat se poate sti…ca in rest, cate stim despre viitor?), insa cele zece pagini au venit ca un fel de confirmare ca ceea ce gandesc si cred si vreau sa fac reprezinta o cale de a nu fi dezamagit de mine. Cam complicat, ma scuzati, dar pentru mine nu e si asta conteaza.

Medium Raw / Crud este insa chiar mult mai mult decat am scris pana acum si zau ca merita s-o cumparati daca va pasioneaza zona culinara: e un amalgam deloc haotic de intamplari si crezuri ce danseaza in jurul meselor pline cu bunatati non-fictionale in sutele de pagini incat, din punctul meu de vedere, Bourdain devine unul din cei mai mari jurnalisti culinari ai lumii, nu doar un excelent si amuzant fost bucatar-chef si om de televiziune.

De cumparat o puteti cumpara de AICI, insa, impreuna cu Editura Publica, am zis sa va oferim trei exemplare, pe care le vom acorda pentru trei oameni cu adevarat pasionati de lecturile culinare de calitate. Pentru a deveni castigatori iata ce aveti de facut (aici, la zona de comentarii, sau pe pagina de Facebook, nu are importanta unde), e foarte simplu:

– vreau sa-mi spuneti ce alte carti culinare mai aveti prin biblioteca si daca v-a impresionat vreuna (poate fi si carte de retete, nu are importanta).

– vreau sa-mi promiteti ca meritati cartea :D, fiindca vreau sa ajunga la oameni care chiar o doresc pentru ceea ce este si nu pentru ca este un premiu castigat pe net. Iubesc cartile (hm, mi s-a dat in bobul de orez ca vine in curand un articol despre toate cartile mele culinare :D) si as vrea sa le iubesc si mai mult si de aceea vreau sa stiu ca o carte care mie imi place mult ajunge la cineva care la randu-i are aceleasi sentimente.

Voi alege cei trei castigatori impreuna cu prietenii de la Publica pe data de 25 septembrie. Cartile vor fi expediate pe adresa castigatorilor de catre editura.

Succes!

UPDATE: In urma deliberarii, de comun acord, am decis asa (am luat in considerare si raspunsurile de pe Facebook):  castigatorii sunt Adina (Mitinita), Diana si Aphextwinz. Data viitoare fac cu tragere la sorti, ca as fi dat cate o carte pentru fiecare raspuns, sincer sa fiu.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


18 comentarii »

  1. Imi doresc cartea pentru ca:
    – este in limba romana. Din pacate sunt antitalent la limbi straine, si prefer sa citesc in limba materna. Gasesc greu carti in romana aici unde ma aflu. La bibliotecile locale nu se gasesc decat foarte putine ( desi in alte limbi mai rare gasesti cu zecile), iar carti culinare nici atat.
    – incep sa cred ca trebuie sa imi schimb directia, sa imi aleg alta meserie. Poate simt exact ce ai simtit tu cand ai parasit biroul…Ca migrant, aici unde sunt, am sanse minime sa imi continui cariera pe care am inceput-o acum cativa ani in urma in Romania. Ma atrage tot ce este legat de bucatarie- documentare, carti, retete noi, emisiuni, discutii cu alte persoane din alte popoare pe tema culinara….Ba chiar imi colectionez retete straine, traditionale si apoi le incerc acasa. 🙂 Nu spun ce imi iese cate-odata, familia spunandu-mi ca e bun totul, dar sa mai incerc si alta reteta :))))) Poate in directia asta imi gasesc drumul meu…cine stie
    Imi place Jamie Oliver, si multe retete de-ale lui le-am facut de multe ori, si chiar le-am repetat :). Insa fie vorba intre noi mare mizerie lasa in bucatarie….dar rezultatul conteaza nu? Si Gordon este ok-pentru mine, dar prea multa carne in retetele lui.
    Deci concluzia: imi doresc cartea. Imi place stilul lui Bourdain, si fata lui de somnoros, din serialele lui dupa o noapte petrecuta. Imi aduce aminte de fetele studentilor din caminele din Bucuresti dupa noptile petrecute in timpul sesiunilor….Imi place stilul lui si mi-ar placea mult sa vad si cum scrie, ce stil are in scris…
    p.s. Iti urmaresc cu placere si interes blogul. Si te admir ca ai curaj sa incerci noul si necunoscutul.

  2. Am uitat sa spun care este cartea mea preferata:
    Pasta Pasta

    http://www.markt.de/karlsruhe/essen+trinken/pasta+pasta+die+besten+nudelgerichte+aus+aller+welt/recordId,750c01b4/expose.htm.

    O zi buna in continuare
    Marilena

  3. Hmmmmm,ce frumos te pricepi tu sa ne captezi atentia cu ceva minunat.De cele mai multe ori o faci cu articole incantatoare despre calatoriile tale culinare.
    Acum ce pot eu sa-ti spun.Carti scrise de bucatari celebrii nu am in bibleoteca insa am tot felul de carti cu retete traditionale romanesti,carti cu retete de dulciuri ciocolatoase ori dulciuri de casa cu fructe,carti cu retete de pizza, retete cu preperete din peste,reviste peste reviste culinare etc insa toate aste nu sunt cumparate dintr-o librarie ci sunt luate de la chioscurile de ziare si sunt citite si recitite,parte din retete au fost si probate.
    Emisiunea lui Anthony Bourdain de pe Discovery Travel&Living am urmarit-o si eu cu mare interes si nu de putine ori il invidiam insa nu la modul rautacios,pentru oportunitatea de a vedea atatea locuti frumoase si pentru a degusta tot felul de preperete din atatea bucatarii ale lumii.
    Probabil ca nu voi fi eu fericita castigatoare a uneia dintre carti insa mi-ai trezit interesul pentru a cauta prin librarii cartile lui Anthony Bourdain.

  4. Carti? Hah! Am *devorat* Kitchen Confidential pe care am agatat-o intr-o librarie din Brasov (in care intrasem cu alt scop). “Intelectuali la cratita”? Absolut delicioasa. “Amintiri din bucataria lumii” (Matei Plesu)? Lectura obligatorie! Carti de stiinta gastronomiei? Am doua – “Ce i-a spus Einstein bucatarului sau” si “Gastronomia pentru studiosi”, ambele sunt doldora de informatie pretioasa pentru pasionati (gen cum sa congelam, ce inseamna reactia Maillard, cum se caramelizeaza si de ce etc.). Am vreo cinci carti de retete, dar cea mai pe sufletul meu este “How to cook everything” a lui Bitmann (Mark, nu Dan). Mi se pare ca se potriveste cu conceptia mea despre mancare.

    Eu nu particip mereu la concursuri pe internet, dar atunci cand particip chiar ma intereseaza premiul (ha, precedentul premiu a fost tot o carte cu mancare :)) ).

  5. Hai ca incerc (dar sa stii ca m-au impresionat mai multe). Daca nu o castig o cumpar oricum, merci de link.

    O sa imi fie greu sa spun si de ce la fiecare carte asa ca o sa incerc succint.

    Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti – Radu Anton Roman. Este o lectura fabuloasa iar retetele testate sunt toate foarte bune.

    Din bucataria taranului roman – Mihai Lupescu – Singura carte care are un numar atat de mare de arhaisme si regionalisme, un dictionar al vremurilor care au fost.

    De-ale gurii din batrani – Octavian Stoica – O carte cu asa un parfum de epoca, aproape ca la fiecare pagina intoarsa simti efectiv in nari ce descrie autorul, iar bodegile si crasmele deschise nu sunt chiar de asa veche amintire.

    De Re CUlinaria si Gastronomice – Pastorel Teodoreanu – aici este efectiv inutil sa ma pornesc sa scriu un roman numai despre impresii, doar atata: si bucataria e o arta, atunci cand bucatarul e artist” (ciumpavit din catren).

    Alexandre Dumas – Dictionar de arta culinara – efectiv e un roman, numai dictionar nu este.

    Ma opresc pentru ca una din biblioteci este doar pentru carti culinare si am incetat de ani buni sa mai cumpar carti doar cu retete, daca nu e ceva regional sau efectiv special.

    Multumesc pentru atentie (pe fb nu am vazut unde e concursul, ma ratacesc pe acolo).

  6. Nu vreau să fac o listă acum cu toate cărțile culinare din bibliotecă, dar pot să menționez că am umplut două rafturi întregi :P. Vreau în schimb să îți povestesc despre relația mea cu Tony. I-am iubit cu patimă emisiunile și mi-am făcut traseul culinar în Istanbul după emisiunea lui.

    Când a apărut, am citit Kitchen Confidential pe nerăsuflate, râzând aiurea prin metrou, ce talent scriatoricesc, domn’le și ce conținut picant! După ce am citit-o, ca un făcut am văzut statusul pe Facebook a unei bloggerițe culinare spunând ce mult și-ar dori să o citească și ea. Am scris repede pe prima pagină a cărții că exemplarul ăla poate circula de la blogger la blogger până când o citește toată lumea care vrea, cu rugămintea ca fiecare să se semneze acolo. Am împachetat-o și am trimis-o la Iași. Sper ca la un moment dat să aflu care i-a fost traseul și că nu s-a pierdut pe vreundeva pe drum 🙂

  7. Ce bine ca vei scrie despre cartile tale culinare…daca nu-ti venea tie ideea, iti propuneam eu cu siguranta. 🙂
    Si eu sunt pasionata de lectura si strang carti cum strang altele pantofi(desi in ultimul timp am inceput sa iau din ce in ce mai multe ebooks din lipsa de spatiu). Am citit cu nesat Kitchen Confidential acum cativa ani si mi-a placut tare. Am o slabiciune pentru Bourdain si aveam deja pe lista cartea aceasta si No Reservations.
    Cartea cea mai rasfoita in ultimii doi ani a fost Bread a lui Hamelman. De cand m-a lovit pasiunea pentru painea cu maia, nu trece saptamana sa nu mai citesc sau recitesc ceva din ea – e mai ceva ca o biblie. Si daca tot am zis de biblie, nu pot sa uit sa mentionez my pride and joy – The Flavor Bible care este absolut fabuloasa. Cauti un ingrediente – sa zicem dovleac – si ea iti prezinta toate combinatiile si aromele posibile pentru a gati dovleacul. O ador! 🙂
    Mie mai imi plac mult si romanele de fictiune care se invart in jurul acestui subiect – cum ar fi Like Water for Chocolate(tradusa la noi Ca apa pentru ciocolata) sau care au personaje care gatesc (e una citita de mine recent – Manichiura pentru mort – personajul principal invata sa gateasca si autoarea explica si retetele pe care le gateste tipa asta. Am facut din ea un pui pe sare delicios. :)) Ultima citita este French Women don’t get Fat care e o carte haioasa despre diete si cum sa mananci tot ce-ti place fara sa te ingrasi – dar in a funny way.
    In fine, as mai avea ce sa scriu…cand ma pornesc sa scriu despre carti, nu ma mai opresc dar pentru asta am blogul meu. 🙂
    Multumesc ca ai scris despre Medium Raw – nu era chiar in varful listei mele de cumparaturi dar acum mi se pare chiar interesanta.Poate mai invat si eu cate ceva despre bucatarii cunoscuti.

  8. De re culinaria, este cartea la care revin de multe ori si intotdeauna cu placere.Cand mi-am facut blogul,vroiam sa refac retetele lui Pastorel.N-am renuntat la proiect, atata doar ca am capatat mai multa experienta si vreau sa le dau o interpretare moderna sa zic asa acestor retete.
    O alta carte pe care o am si ma surprinde de fiecare data este cartea lui Radu Anton Roman Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti.O carte de-a dreptul baroca.
    Mai am in format electronic, adica e scanata o carte fabuloasa Italian cuisine-a cultural history de Alberto Capatti si Massimo Montanari, e in limba engleza si are niste gravuri de epoca foarte frumoase. Daca vrei ti-o trimit si tie ( n-are legatura cu concursul 🙂 ).
    De multimea de carti cu retete regionale nu mai vorbesc.Nici de Jamie Oliver si Gordon Ramsey (preferatul meu).
    In orice caz, multumesc de link-ul pe care l-ai pus, am sa-l folosesc.

  9. La fel ca multi dintre comentatorii pasionati de bucatarie de aici, detin si eu nenumarate carti de bucate. Nu stiu cîte. Vreo cîteva zeci de kile sigur, poate chiar peste suta… plus cîteva zeci în format electronic, dar na, astea nu cîntaresc nimic 😀
    Pe care o prefer? Nu stiu! Toate le prefer – în sensul ca n-as renunta la vreauna! Cert este, ca din cartile lui Jamie Oliver ma inspir cel mai des, retetele sale fiind cele mai apropiate de gustul meu.
    Cu toate ca îmi place Bourdian si i-am urmarit emisiunile, nu am nici una din cartile sale, asa ca merit si eu una, nu? 😛 Daca nu o cîstig, iar tu spui ca e asa buna, o s-o cumpar.

    O zi buna.

  10. Ce ma bucura la aceasta carte este ca nu e scumpa, in cazul in care nu va fi a mea pot sa mi-o cumpar si eu 😀
    Imi plac cartile culinare si chiar daca sunt cu retete imi place sa le citesc ca si cum ar fi povesti. Iubirea mea pentru gastronomie a inceput recent, cam de un an a devenit o obsesie, aproape si deci nu stiu ce ma inspira, cine ma inspira in bucatarie si inca sunt in cautare de bucatari, dar Gordon Ramsay imi place pentru stilul sau mai aparte, de aceea as vrea cartea sa citesc despre bucatari si sa-l gasesc pe bucatarul meu.
    Oricum noua pasiune in domeniul cartilor sunt cele culinare indiferent ca au retete sau nu pentru ca acum asta ma obsedeaza si as citi orice din acest domeniu. 🙂

  11. E simplu, daca voi castiga cartea nu voi mai fi nevoit sa o iau gratis de pe net.
    Deci cumva, o sa dorm mai linistit si cu sufletul impacat chiar. :)))
    Tin sa mentionez totusi ca volumul “Kitchen confidential” l-am luat pe bune din librarie, deci nu sunt un “pirat” chiar atat de fioros pe cat par.

    Legat de cartile din biblioteca am zeci, la un moment dat a trebuie sa le mut de pe raftul care dadea semne de slabciune.
    Foarte pe scurt imi plac urmatoarele doua carti:
    – How to cook everything
    – Bucataria romaneasca la 1841 pana astazi

  12. Am asa in biblioteca: 5 carti de Jamie Oliver, din care trei in engleza si doua in romana, o carte cu Tehnici si ustensile culinare, cateva carti de colectie scrise de bloggeri culinari, cateva carti dedicate retetelor pentru bebelusi si copii, o carte cu retete traditionale din America (primita cadou de la cineva de acolo), un set de carti de Radu Anton Roman, o carte in limba engleza cu retete thailandeze, o carte foarte veche, fara coperti, confiscata de la mama, cu retete de dulciuri, o carte tare haioasa cu idei de sanwichuri amuzante care se cheama Funky Lunch, carti de bucate traditionale aduse de prin tarile in care am calatorit eu si inca vreo cateva, am un raft plin (sunt colectionara). Am si carti care nu contin retete dar sunt oarecum culinare (Un Album literar gastronomic vechi, Gastronomicele lui Pastorel, “Supa lui Kafka” etc) Am si cartea lui Bourdain Kitchen Confidential, tot de la editura Publica, am luat-o de la un targ de carte, am citit-o pe nerasuflate (eram si eu fana a emisiunii) si sunt foarte curioasa s-o citesc si pe asta asa ca alege-ma pe mine 🙂

  13. De-a lungul timpului,mi-au trecut prin mana multe carti culinare. Am lucrat intr-un magazin cu specific culinar in Vancouver,unde aveam o sectiune doar pentru carti,era ca un colt pe care ti l-ai dori acasa,plin cu carti frumoase si colorate. Eu fiind plecata din Romania pe timpul cand la noi carti ilustrate si cu retete exotice nu prea erau, eram fascinata si in fiecare pauza de masa imi luam cate una ca sa o citesc. Cu timpul mi-am si achizitionat cateva,dar am reusit sa le aduc cu mine doar pe cele mai mici,pe care le folosesc si astazi. Nu mi-a parut rau niciodata ca nu le-am putut aduce ,le-am rasfoit,am invatat si m-am inspirat din ele. Ele au ajutat la formarea mea ca persoana care gateste.
    Cand am ajuns in tara,m-am trezit ca am doar cateva carti. Si totusi,cu timpul s-au adunat cateva exemplare frumoase, Jamie Oliver e alaturi de Radu Anton Roman (care m-a ajutat sa redescopar bucataria noastra si care m-a invatat ce e “taci si inghite” ,printre altele), Gordon sta chiar langa biblia prajiturelelor,iar enciclopedia painii (am cochetat si cu asta) e langa bucataria greceasca. Ma lasi sa-mi aleg trei carti favorite? Eu intreb,eu raspund,deci da 🙂 O carte care a umblat prin lume cu mine este “Cooking,a commonsense guide”,care are toate retetele dragi mie si care m-a invatat oarecum sa gatesc asa cum gatesc. O carte cu retete,care are o introducere excelenta, fiecare grup este foarte bine explicat (meat cuts,ierburi,how to debone a chicken,cum se face stock-ul). The Japanese kitchen este un fel de ghid al bucatariei japoneze,cu retete putine si inedite (de acolo am invatat eu sa fac umeboshi,prune murate japoneze ),dar care face o incursiune excelenta in delicatesele acestei tari. Fiecare ustensil este descris amanuntit,fiecare anotimp are preparatele lui si fiecare zona are mancarurile ei specifice si toate acestea se regasesc in carte. A treia carte este Entree to Asia, de Thomas Robson,pe care l-am si intalnit si am si participat la o demonstratie culinara de-a lui. O incursiune in bucatariile asiatice,fiecare capitol are o introducere faina si de cate ori ma uit la carte imi aduc aminte de discutiile despre Asia pe care le-am avut cu Thomas si de puiul cu nuci caju pe care l-a pregatit.
    Oare mai am nevoie de inca o carte? Probabil ca nu,desi mai este un loc,tocmai pentru una,una nu prea groasa.Totusi,de ce am venit sa comentez tocmai la Bourdain? Pentru ca ma enerveaza. Ca i-am urmarit emisiunile si le-am indragit atat de mult,ca atunci cand am vazut episodul cu Romania l-am banat pentru o vreme. M-am suparat ca a lasat un rus (sau ce o fi fost el) sa ii fie ghid in Romania sau poate nu mi-a convenit ca nu a lasat un roman sa il plimbe prin Ungaria. Poate am crezut ca prin emisiunea lui redescopar si eu mancarurile de pe la noi si asta nu s-a intamplat. Acum nu il mai caut,dar de cate ori rasfoiesc canalele la tv si e No Reservation ma uit si ma pierd si eu in pelegrinarile lui.
    As citi cartile lui? Cu siguranta.Cartile de calatorii si cele cu povestiri culinare sunt fascinante. Retete sunt la tot pasul,in reviste,pe net,chiar si la supermarket. Ca tot omul,am cateva carti pe calorifer,pe care le rasfoiesc zilnic (culmea si astea sunt culinare :))) ),nu mai intrebati unde,ca toti avem acolo o mini biblioteca.
    Data viitoare,poate pui si o limita sa nu ma mai lungesc chiar asa 😀 Dar ma bucur ca ai scris de Tony, tare as vrea sa stiu ce zice de alti bucatari. Cu toata supararea mea, il apreciez pentru realizarile lui si daca scrie la fel de bine cum a facut No Reservations atunci sigur cartile lui trebuiesc citite.
    Astept articolul tau,desi sunt putin geloasa ca tie iti cad in mana carti carora doar copertile apuc sa le vad.

  14. Faina cartea , merita cumparata, de aceea multumesc frumos pentru link !

    Este foarte interesant ca l-am urmarit cu extrem de mare placere pe Bourdain in mai toate episoadele “No Reservations” pe Discovery, desi la vremea respectiva nu ne descoperisem inca marea pasiune pentru bucatarie, dar nici nu cred ca este nevoie de asa ceva pentru a-l urmari cu sufletul la gura…

    Poate mai putin interesant, dar cu siguranta nu suntem singurii care experimentam acest lucru, este ca de fiecare data cand intram intr-o librarie in strainatate (pentru ca din pacate la noi in tara oferta este mai mult decat limitata si preturile astronomice) atentia ne este atrasa intr-o prima instanta de raionul culinar al acesteia, de unde, arareori iesim fara vreo carte sub brat, asa ca avem la ora actuala o intreaga colectie, tare draga noua.

    Locul de cinste in biblioteca il ocupa colectia marilor restaurante din Italia (Dal Pescatore, Aimo e Nadia si Sadler) si a marilor patiseri din Austria, desi din colectia nu lipsesc nici Gordon sau Jamie.

    🙂 Daiana

  15. Multumim tuturor pentru participare, cei 3 castigatori vor fi anuntati in aceasta dupa-amiaza/seara. Grea decizie, serios va zic :D.

  16. Un castigator raporteaza: primit carte gigea mai mai, multumim frumos 🙂

  17. […] pe care am castigat-o la concursul lui Cristi Roman, concurs simplu si la obiect, cum imi place mie, nu e cu share, like, de la ora pana la ora, stand […]

  18. […] cateva saptamani, am gasit pe blogul lui Cristi un articol despre Bourdain si l-am citit pe nerasuflate caci…oh well, emisiunea lui de la […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>