Home » HOT, RETETE

Supa suedeza de peste

6 August 2013 HOT, RETETE 7,353 views 7 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Am avut recent pofta de o supa simpla de peste si mi-am adus aminte de superba supa de care am avut parte pe o mica insula din Arhipeleagul Stockholm-ului, in toamna lui 2011. Asa ca am luat din magazin un amestec de bucati de peste (in principal somon + peste alb + ceva afumat) potrivit pentru mai multe tipuri de mancaruri: supe, paste, placinte, etc.

Tin minte ca atunci cand am mancat supa suedeza am ramas uimit de simplitate si de gustul suav de peste – diferit fata de ciorbele traditionale cu gust intens de peste. Imi plac si acestea din urma insa uneori prefer mancarea cu arome echilibrate. Dar hai sa vorbim insa de supa suedeza de peste de astazi – Svenska fisksoppa, pe care am creat-o consultand mai multe retete pe internet.

Ingrediente (4-6 portii):

– 400 grame bucati peste fara os;

– 1,5 litri de supa clara de peste (merge si de legume);

– 100 ml smantana lichida;

– 200 ml vin alb demisec;

– o ceapa tocata marunt;

– trei catei de usturoi tocati marunt;

– doua rosii coapte, tocate marunt;

– un morcov taiat feliute subtiri;

– cateva firisoare de sofran – daca nu aveti atunci 1/2 lingurita de turmeric;

– putin ulei de masline sau de gatit;

– sare/piper.

– cativa fulgi de chilli (nu sunt musai, eu am scapat putin cam mult acum, noroc ca m-am superobisnuit cu iutele de vreo 2 ani).

IMAG0890

Preparare:

– prima oara se pun la calit ceapa si usturoiul tocate marunt, impreuna cu sofranul sau turmericul dar si fulgii de chilli (eu am pus din ambele :D);

– in paralel, in oala in care se va prepara supa, am pus la dezghetat supa de legume pe care o aveam congelata. Daca aveti supa de peste cu atat mai bine  – daca va doriti un gust mai intens de peste;

IMAG0887

– dupa ce usturoiul si ceapa se blenduiesc bine cu condimentele, ingalbenindu-se, se adauga si morcovii taiati rondele subtiri si se amesteca bine;

– cand supa incepe sa fiarba se varsa in ea amestecul din tigaie; in acelasi timp se pun si cele doua rosii tocate marunt;

– tot acum se toarna si paharul de vin alb;

– dupa 10 minute de fiert, se da focul mai mic si se adauga smantana lichida;

IMAG0893

– tot acum se pun bucatile de peste – in acest moment supa nu trebuie sa clocoteasca, ci doar sa fie fierbinte, sa se vada cum ies aburi din ea;

– pestele ar trebui sa fie gatit astfel in maximum 10 minute, moment in care inchideti focul si dati la o parte oala (daca folositi un aragaz cu inductie, cum am eu).

Serviti supa cu marar proaspat presarat pe deasupra (mai mult sau mai putin, depinde de cat de mult iubiti aceasta verdeata, eu sunt asa si asa cu ea). Deasemenea, va recomand sa aveti la indemana un mic mujdei de usturoi din care sa va puneti cate putin in supa. Daca mancati si paine in general, la supe/ciorbe (eu n-o mai fac de ani de zile), atunci cel mai bine merg cateva felii de paine prajita frecate cu unt si usturoi. Pofta buna!

IMAG0895

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


7 comentarii »

  1. Arata superb. Nu este foarte scumpa. Din ingredientele folosite, imi dau
    seama ca are si un gust bun. O voi gati si eu cat de curand. Imi place ideea prepararii mai multor tipuri de peste cu texturi, culori si gusturi
    diferite. Multumesc pentru reteta.

  2. Multumesc, Mirela. Spor atunci!

  3. Ce bunatate!

  4. Ce misto ar fi sa se gaseasca si aici amestecuri din alea. Cu mici exceptii (in general exceptiile sunt ca raport pret-calitate, corecte, adica peste de calitate indoielnica), pestele are pret prohibitiv. Culmea e ca acum cativa ani nu era asa. Si mai culmea e ca scoicile (midiile) au inceput sa aiba pret accesibil. Deci daac as incerca reteta asta dar cu scoici ar fi un soi de fusion? Sigur merge la gust cu scoici, pun pariu.

    Sanatate!

  5. @Sister’s Kitchen – multumesc, e chiar buna, sa stii :D.
    @Aphextwinz – sa stii ca nici amestecul asta pe care l-am folosit ptr aceasta supa nu e de prima mana; e un amestec de bucati ce au fost “curatate” de pe fileurile premium; sunt, totusi, bucati foarte bune de peste ptr supe/paste/etc. Am dat 4 euro pe 500 grame, da, un pret foarte bun ptr aici, unde pestele in general e scump. Nu e paradoxal, intr-o tara plina de peste de apa rece, fiindca sunt costuri mari in industrie si atunci in magazine pestele ajunge deja cu pret ridicat. Ieftin bine de tot este macroul proaspat aici, insa uneori te saturi de el.
    Cred ca poti pune midii, why noy? Poate totusi gasesti si ceva peste :D.
    Sanatate!

  6. M-am prins ca e suedeza ! Pentru ca e blonda !

  7. nu prea ma omor dupa supa sau ciorbe de peste dar pe asta as incerca-o, arata prea bine si cred ca are un gust minunat si unic..:D

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>