Home » HOT, IRISH FOOD, PIETE DE MANCARE, REPORTAJ DUBLIN, VIAȚA ÎN DUBLIN

Ghid: ce si unde sa mananci si sa bei in Dublin

Stau de 5 ani in Dublin si de-abia de curand mi-am dat seama ca nu am publicat inca pe acest site un ghid culinar al capitalei irlandeze, ci doar multe articole si reportaje din diferite locuri de aici. Si vreau sa fac acum acest lucru fiindca primesc constant intrebari despre acest subiect de la turistii romani ce vin in vizita in Dublin.

Una dintre cele mai indepartate capitale europene fata de Romania, Dublin este insa in acelasi timp unul din cele mai calduroase orase pe care romanii il descopera cand ajung in Irlanda. O vizita in Irlanda, fie ea si de cateva zile, lasa o impresie neasteptat de intensa pentru cei care nu se asteapta sa descopere in capatul de nord-vest al Europei atata veselie. Ce faci insa cand te trezesti in acest plin de viata oras si iti este foame?

Bucataria irlandeza nu este complexa, se aseamana mult cu cea britanica, insa este onesta, clara si lipsita de surprize. Uneori conteaza si aceste lucruri. Experienta mea culinara irlandeza este mai jos si o recomand oricarui om care ajunge aici, in vacanta.

Mic dejunul irlandez – calorii gustoase

Ce-ai zice daca ti-ai incepe ziua cu o farfurie pe care se afla carnati prajiti, un ou ochi, doua felii groase de pudding (asemanator cu sangeretele romanesc), alb si negru, prajit, o felie de sunca prajita, ciuperci si rosii facute pe grill? Ai crede ca este suficient pentru toata ziua, insa acesta este doar tipicul mic dejun irlandez, foarte apreciat de turistii gurmanzi.

mic dejun

In Irlanda moderna nu mai exista insa o majoritate care sa consume cu sfintenie acest mic dejun clasic, insa preparatul caloric se gaseste de vanzare in orice pub sau restaurant de hotel din oras, asa ca nu ai cum sa-l ratati. Pretul este intre 7 si 10 euro.

Seafood Chowder – supa marii

Daca te decizi sa iei masa de pranz sau de seara in centrul Dublinului, alege Irish Quays Restaurant – se afla chiar in piateta centrala din Temple Bar – inima pietonala a orasului. Aici eu am gasit cel mai bun seafood chowder – o supa cremoasa, alb-galbuie, pe baza de peste si fructe de mare.

De fiecare data seafood chowder-ul este servit alaturi de painea traditionala irlandeza, soda bread, dar si de unt. Supa este facuta in principal din supa clara de peste, smantana, vin alb, legume multe si bucati de somon, cod sau fructe de mare (midii, creveti, etc).

dublin 244

Este unul din cele mai apreciate preparate traditionale pe care le puteti gusta in Irlanda. Poate fi servit atat ca gustare cat si ca fel principal. Si daca tot esti la acest restaurant poti incerca si celebrul Irish stew – o tocanita mai degraba asemanatoare insa cu o ciorba romaneasca.

dublin 247

Si daca am amintit subiectul fructe de mare trebuie sa stii ca ai de unde alege preparate de acest gen in oras. Atentie – ele nu sunt preparate in stil mediteraneean, cu patrunjel, usturoi, ulei de masline – ci au specificul local, fie servite foarte proaspat, pe pat de gheata, fie prajite in aluat de snitel. In orice caz fructele de mare au marea calitate aici ca sunt mereu proaspete.

dublin 311

dublin 401

Ce sa bei in Dublin

Poti incepe ziua cu celebrul Guinness, o poti continua la pranz in acelasi mod iar seara te poate gasi in compania inca unui pint de bautura neagra. Corect si este indicat sa faci asa insa Irlanda are, pe langa Guinness, mai multe bauturi cu care se mandreste si care merita incercate.

Totusi, daca ajungi in Irlanda si bei pentru prima oara un Guinness iata ce trebuie sa stii despre cea mai pretuita bautura a localnicilor. Dupa ce barmanul iti va umple pana la refuz paharul de 568 ml – niciodata nu vei primi in Irlanda un pahar de bere care nu este plin pana la limita superioara – va trebui sa astepti pana cand lichidul se transforma din maroniu in negru. Asta dureaza cam un minut – de abia dupa acest moment poti savura cu incredere Guinness-ul.

IMG_1582

Daca doresti si mai mult sa afli istoria celei mai cunoscute bauturi irlandeze da o fuga de cateva ore la Guinness Storehouse – muzeul interactiv gazduit pe sase niveluri chiar in interiorul fabricii Guinness din centrul Dublinului. Aici vei da nu doar peste documentul original prin care Sir Arthur Guinness a cumparat, pentru 9000 de ani, in 1759, terenul pe care se afla in prezent fabrica si muzeul, ci si peste zone de degustare, peste o cascada uriasa, un magazin imens de suveniruri, multa, multa istorie prezentata modern si nu in ultimul rand, la ultimul etaj vei intalni un bar din sticla in care vei bea un Guinness oferit de gazde, privind in toate directiile panorama Dublinului. Uluitor!

dublin 506

dublin 511

dublin 557

dublin 549

In afara insa de Guinness merita sa mai incerci alte beri locale, de la Smithwicks pana la Murphys. Unele sunt mai consistente, altele mai asemanatoare cu berea traditionala. Femeile au mare noroc in Irlanda fiindca in orice pub se serveste cidru local – denumit Bulmers, produs fie din mere, fie din pere sau fructe de padure.

In fine, daca tot esti in Dublin trebuie sa gusti macar o data whiskey-ul local, unul din cel mai apreciat din lume. Mai mult, daca doresti sa faci acest lucru chiar in interiorul Muzeului Jameson, cu atat mai bine. In pretul biletului (aproximativ 13 euro) vei putea lua parte si la o degustare comparativa intre mai multe marci de whiskey.

Fish&Chips

La Leo Burdock (takeaway situat central, lîngă Catedrala Christ Church, obiectiv turistic important în oraș) poti gasi fish&chips ca la mama lui, indestulator, gustos si relativ ieftin.

Nu exagerez cînd spun că fiecare porție are 700-800 de grame. Servită așa cum trebuie, într-un con mare de hîrtie. Poti lua atat cu cod proaspat, cat si cu cod fumat. Prețul fiecarei portii – in jur de 8 euro. Daca doresti sa mananci acest preparat intr-un mod inedit, iata ce trebuie sa faci: mergi cu mancarea in curtea catedralei, aseaza-te pe o bancuta sau pe iarba si…mananca. Nu te speria, asa face multa lume, cei de la biserica nu se supara.

IMG_1494

IMG_1495

Sunt multe locuri in care se poate manca fish&chips de calitate, insa eu iti recomand fie acest loc de care tocmai am zis, Leo Burdock, fie Beshoffs – acest ultim local il vei gasi chiar in zona O a orasului, pe strada O’Connell.

Un alt loc excelent pentru un fish&chips de calitate se afla in Peninsula Howth – in care ajungi cu DART-ul – metroul de suprafata irlandez – 30 de minute din centrul Dublinului. Howth e un loc excelent de vazut fiindca este un mic port la Marea Irlandei, foarte cochet si bogat, cu multe restaurante de peste si fructe de mare dar si cu piete de mancare in weekend.

howth

IMG_2609

Aici, in Howth, iti recomand sa iei cu incredere fish&chips tot de la Beshoffs, vei gasi usor localul. Per total, cred ca trei ore petrecute in Howth sunt suficiente pentru a bantui magazinele de peste, pietele in aer liber si a lua masa la un restaurant de peste sau pentru un fish&chips.

IMG_1583

Puburile – cultura vietii sociale irlandeze

Sunt sute de puburi de mare calitate in oras si invariabil fiecare strada din Dublin are cel putin un pub. In zona pietonala Temple Bar, care este situata chiar langa raul Liffey, care taie orasul in doua, de la stanga la dreapta, exista cea mai mare aglomeratie de puburi din oras. In multe din acestea se canta chiar si muzica traditionala irlandeza, live, iar serile de joi, vineri si sambata sunt cele mai aglomerate. Vei vedea lucruri inedite, la care probabil nu te vei astepta pentru o tara nordica….in special in serile de vineri si de sambata ;).

dublin 095

dublin 242

dublin 251

Eu am intrat pana acum  in peste zece puburi aici si invariabil am dat peste aceeasi atmosfera calda, uneori zgomotoasa insa mereu primitoare. Aici nu se merita sa fii incruntat sau suparat. Sau daca esti asa, te tratezi in cateva minute cu ajutorul unei bauturi.

Daca iti doresti ceva mai special, mergi la Porterhouse, care se afla chiar langa statuia legendarei Molly Malone, in buza strazii pietonale Grafton. Aici vei da peste un pub care isi fabrica la subsol propriile sortimente de bere. Si daca ai noroc vei intalni si chelneritele romance, sunt prezente mai mereu la datorie.

O experienta cu totul si cu totul special se afla insa la ceva departare de oras, pe munte, in localitatea Glencullen, in Muntii Dublin. Aici se afla pubul Johnnie Fox, care este unul din cele mai vechi din tara si pubul aflat la cea mai mare altitudine. Se ajunge cu un autobuz din centru, 44, sau chiar cu un autobuz special pus la dispozitie de catre proprietarii pubului, pentru 5 euro (o calatorie).

IMG_1511

Eu am fost deja de trei ori in acest loc si nu am ramas dezamagit la niciuna dintre experiente. Localul este mare, are mai multe saloane interioare dar si cateva mese de lemn afara, daca vremea este frumoasa. In interior predomina lemnul iar mobilierul te trimite direct cu cel putin un secol in trecut. In multe seri, daca nu in majoritatea, se canta muzica traditionala live.

Mancarea este irezistibila, foarte consistenta si gustoasa. Incearca supele sau preparatele pe baza de carne de miel, vita sau rata dar si pestele si fructele de mare. La final, lasa loc pentru prajiturile de casa, facute chiar in restaurant.

Pietele din Dublin

Dublinul nu are piete spectaculoase asa cum ai vazut probabil in Spania, Italia sau Franta, insa sunt anumite zone care gazduiesc piete traditionale in special in weekend.

Una dintre cele mai aglomerate piete de mancare se tine in fiecare simbata, de la 10 dimineata la 5 dupa-amiaza, in Temple Bar. Sambata dimineata e un pic altfel: dupa o noapte de petrecere pe micutele stradute, majoritatea turistilor cazati la hotelurile din jur inca dorm. Nu insa si zecile de producatori care-si instaleaza inca de la 8 dimineata mesele si corturile. Totul se petrece in Meeting House Square, o piateta care nu are mai mult de 25 pe 25 de metri.

Aici gasesti nu doar fructe si legume, dar si mancare gatita, calda – de la carnati irlandezi pana la mancare etnica (indiana, africana, etc).

IMG_2239

IMG_2246

Daca iti doresti o experienta cu adevarat interesanta legata de piete, te sfatuiesc sa iei autobuzul din centru si sa ajungi sambata dimineata/pranz in Marlay Park. Aici, la poalele unui adevarat conac aflat intr-un parc urias, vei da peste zeci de tarabe cu producatori locali. Eu merg oarecum constant aici si de fiecare data dau peste ceva interesant si util de cumparat. Am si mancat aici, de la carnati pe grill pana la clatite sarate sau prajituri delicioase.

IMG_4350

IMG_4296

Indiferent in ce parte a anului te decizi sa ajungi in Dublin (desi este mai recomandat din mai pana in septembrie, cand vremea este mai calduroasa, in jur de 20-25 de grade), mereu vei gasi aici o cultura culinara mult diferita fata de cea din sudul Europei. Savureaza bauturile locale si gusta cu incredere preparatele din puburile mari sau localurile care servesc mancare traditionala. Nu este cea mai sanatoasa mancare din lume, insa este gustoasa si indestulatoare. Si in multe cazuri facuta din ingrediente locale, un lucru foarte important.

———————————————————–

Feluri de mancare de neratat in Dublin:

– Seafood Chowder (supa cremoasa pe baza de lapte, smantana, peste si fructe de mare)

– Irish Stew (tocanita de miel, asemanatoare insa cu ciorba romaneasca)

– Full Irish Breakfast

– Scones (o prajiturica pe baza de bicarbonat de sodiu)

– Burgerii de vita (recomand chiar si o scurta vizita la Burger King, pentru Angus Beef Burger)

– Guinness Beef Casserole

– Fish&Chips (preferabil nu din restaurante)

– Bacon&Cabbage

– Steak and Guinness Pie

Bauturi de neratat in Dublin (produse in Irlanda):

– Guinness

– Smithwicks (ale, o bere mai caramizie)

– Murphy (mai apropiata de Guinness)

– Kilkenny (spumoasa si cremoasa, mai light decat Guinness insa)

– Bulmers (cidru)

Puburi de neratat in Dublin (majoritatea sunt insa foarte bune si au si muzica live):

– O’Donoghue’s (zona Temple Bar)

– The Auld Dubliner (Temple Bar)

– Gogarty’s (Temple Bar)

– The Quays Bar (Temple Bar)

– Farrington’s (Temple Bar, pubul meu favorit)

– Brazen Head (cel mai vechi, anul 1198, pe chei, langa raul Liffey)

– Porterhouse (in debutul Grafton Street, bere produsa la subsol)

– Dropping Well (statia Milltown de Green LUAS – tramvai) – am locuit langa el 3 ani

– Johnnie Fox (in munti, loc.Glencullen, autobuz special din oras – 5 euro, sau Dublin Bus nr.44)

– The Merry Ploughboy (in afara orasului, dar foarte spectaculos, muzica live si mancare buna)

Foto 1 – Irish Breakfast: bordbia.ie

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


7 comentarii »

  1. Buna Cristi,
    asteptam articolul, doar asa sa mai revad dragul Dublin prin ochii tai. Foarte interesant si multe lucruri noi pentru mine – acum o sa fiu mai informata cand/daca mai ajung pe acolo.
    Toate cele bune,

    S.

  2. La mine silueta e optionala , asa ca nu as rata niciun meniu si nicio bautura .

  3. Cred ca pentru mai multi cititori se simtea nevoia unui astfel de articol:
    o orientare turistica fotografica si scrisa la obiect. Irlanda are inca mul
    te taine pentru majoritatea romanilor. Multumesc pentru aricol si “Sarba-
    tori fericite!” (daca sarbatoresti si Pastele ortodox). Toate cele bune.

  4. Acu zi-mi si mie care e legenda acestei Molly Malone, nu de altceva, insa cel mai renumit pub din Singapore e unul numit Molly Malone. E un fel de punct de referinta pentru strainii din Singapore

  5. Sabina – multumesc mult de tot.
    Mirela – Sarbatori Fericite si tie!
    Gabi – pe scurt se pare ca MM a fost o femeie ce a murit de tanara,de febra tifoida, care ziua culegea fructe de mare din Marea Irlandei de langa Dublin iar noaptea cauta barbati ptr. a se prostitua. Cam pe aici se invarte mitul :).

  6. La mine silueta e optionala , asa ca nu as rata niciun meniu si nicio bautura

  7. Am incercat fish&chips-ul de la Leo Burdock si a fost demential! (l-am incercat pe cel afumat). Multumesc!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>