Home » HOT, RETETE, VIAȚA ÎN DUBLIN

Cheesecake cu mure salbatice

14 September 2012 HOT, RETETE, VIAȚA ÎN DUBLIN 6,152 views 13 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Acest cheesecake era pe lista de vreo doua luni, de cand au inceput sa apara murele in tufele salbatice ce strajuiesc raul ce margineste blocul in care locuiesc inca undeva in sudul Dublinului. Si cum murele au inceput sa se coaca doar de vreo 2-3 saptamani, acum cateva zile am zis sa ies la cules.

N-a fost prea usor, fiindca din, sa zic, 50 de mure, doar una a avut calitatile de a fi culeasa. Restul sunt inca mici si verzi, fie doar verzi fara a fi mici, unele doar mici, iar unele sunt nedezvoltate si asa vor intra in pamant in toamna asta.

Plus: in mai mule locuri tufele de mure sunt “aparate” de tufe de urzici, asa ca dupa vreo ora de cules pe ambele maluri ale raului am reusit sa adun cam 250 de grame. Cu degetele rosii si intepate de urzici :).

Unele mai mari, unele mai mici, majoritatea acrisoare inca, doar cateva moi si (oarecum) dulci.

Acasa le-am spalat putin sub jet firav de apa rece (praf, suc de catei, etc) dupa care m-am apucat normal de cheesecake.

Ingrediente:

– 300 grame branzica de vaci poloneza (la fel ca cea romaneasca, insa cea poloneza se gaseste usor);

– 200 grame crema de branza;

– 250 grame mure salbatice;

– vreo 40 ml de miere de albine;

– nici un pic de zahar (nu dati cu pietre, incerc sa am zero zahar pur adaugat in organism fiindca oricum vine el cumva);

– trei oua;

– o lingurita extract vanilie;

– 200 grame biscuiti digestivi;

– 50 grame unt nesarat;

– doua ciocolate albe;

– 30 ml smantana.

– decoratiuni dulci.

Preparare:

Clasic, amestec intre branzica/crema/oua/extract vanilie/miere /mure. Am impartit murele in trei: majoritatea pentru amestecul principal, apoi vreo 5-6 (cele mai moi si mai coapte, zemoase) pentru sosul de zmeura de la final, si vreo 20-25 rotunde si frumusele pentru toppingul final de deasupra.

Murele din amestec le-am invartit doar firav, de cateva ori, fiindca am dorit sa la pastrez intacte pentru a se vedea frumos in sectiune.

Am bagat amestecul peste stratul de biscuite cu unt, am bagat tava la cuptor, am scos-o dupa vreo 40 de minute, apoi am pus peste dansa sosul de ciocolata de mure, pe care l-am facut din doua ciocolate albe topite, 30 ml smantana lichida si cele 5-6 mure coapte de care am zis mai devreme, care, iata, si-au pus o amprenta puternica in sosul final.

Apoi cheesecakeul decorat, apoi pus langa geam, apoi tinut peste noapte in frigider, apoi a doua zi scos si pozat (oare sunt singurul foodblogger care nu are DSLR? Sincer il cam doresc dar mai am de asteptat). Si mancat.

Si a tinut 4 zile, de duminica pana joi. Mai bun din zi in zi. Foarte cremos, uneori acrisor, uneori dulce de la stratul de biscuiti si de la sosul de ciocolata. Faptul ca nu am pus deloc zahar pentru mine personal nu a contat, mierea cea putina a avut efectul de a scoate un amestec de branza bland si suav, deloc sarat. Am mai zis si o mai spun: nu sunt innebunit dupa dulciurile “dulci”,  care te ard pe gat, ci dupa cele calme, pe care le savurezi si le intelegi.

Va doresc numai bine!

 

Vezi AICI toate retetele de cheesecake de pe site!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


13 comentarii »

  1. sincer cred ca e o nebunie ce ai facut tu acolo!!! si arata super!!
    am si miere, am si mure, salvez reteta si am sa incerc si eu!

  2. Cu siguranta foarte foarte bun.Sa stii ca nici mie nu imi plac deserturile foarte dulci, din contra, daca au o tenta acrisoara este perfect pentru mine.O zi placuta!

  3. Cristi, spune-ne rogu-te si cum facem blatul din biscuiti…. Multumesc!

  4. @Maria – multumesc mult de tot! Bafta!
    @Rocsy – multumesc la fel!
    @Roxana – am amestecat cam 300 grame de biscuiti digestivi (facuti mici mici cu mojarul) cu 50 de grame de unt topit (in tigaie), de preferinta nesarat dar e ok si sarat. Am amestecat totul intr-un bol, cu un tel de mamaliga, apoi am pus compozitia nisipoasa pe baza vasului de cheesecake si am presat in mod egal suprafata cu ajutorul instrumentului de piureu, care are baza lata.

  5. Super aratoasa si gustoasa. Ma bucur ca nu sunt singura careia nu-i plac dulciurile dulci.

  6. Arata foarte apetisant, cred ca e si foarte gustos, dar ce facem cu mierea procesata termic?

  7. @Cristi: multumescu-ti din suflet pentru explicatiile lamuritoare. Trebuie sa incerc neaparat reteta!

  8. @Ana – multumesc.
    @Elena – nu stiu ce facem :). Adica in mare stiu dar acum las-o asa, aici :).
    @Roxana – cu placere!

  9. s=a pui doua ciocolate e foarte mult la aceste cantitati puteai sa adaugi un pic de amidon sau un praf de budinca de vanilie pararea mea

  10. @Mirela – nu folosesc prafuri de vanilie sau amidon la gatit.

  11. la cum arata sigur ne “salbaticim” si noi de la gustul delicios si sanatos al fructelor, arata super si gata de savurat 😀

  12. […] Pasul trei: cautat retete pe blogurile de incredere. Si asa am ajuns pe Food Blog, am gasit doua retete de cheesecake asemanatoare, le-am combinat cum am putut, ca sa iasa cat mai pe placul meu si […]

  13. […] Pasul trei: cautat retete pe blogurile de incredere. Si asa am ajuns pe Food Blog, am gasit doua retete de cheesecake asemanatoare, le-am combinat cum am putut, ca sa iasa cat mai pe placul meu si […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>