Home » HOT, RETETE

Varianta mea de piureu de cartofi

19 July 2012 HOT, RETETE 8,681 views 14 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Acest articol / aceasta reteta este o continuare (careia ii doresc sa aiba un succes asemanator) pentru articolul “Varianta mea de cartofi la cuptor” (peste 53.000 de vizualizari unice pana in acest moment, 19 iulie – cel mai citit articol din istoria Foodblog.ro).

Prin urmare: stiu cat de important si de folosit este piureul de cartofi in Romania. Este omniprezent, atat in casele noastre cat si in restaurante. Cu totii insa stim ca uneori putem sa facem un piureu excelent acasa dar si unul prost. Acelasi lucru este valabil si in restaurante: uneori dam peste un piureu exceptional alteori dam peste o mare deceptie. Pe care mai dam si bani.

Personal, ador piureul de cartofi: este gustos, este satios, este perfect complementar multor altor ingrediente dintr-un fel principal de mancare. Am incercat in timp multe variante, fie proprii, fie din carti culinare, fie din emisiuni TV, fie din alte bloguri.

De cateva luni insa cred ca am ajuns exact unde am vrut: sa fac de fiecare data, standard aproape, un piureu de cartofi care sa aiba urmatorul atribut: sa fie senzational de gustos.

Prin urmare, va ofer mai jos varianta mea de piureu de cartofi.

Ingrediente (patru portii):

– un kg de cartofi (eu am folosit rosii, aici se numesc “rooster”, sunt favoritii mei);

– un fir de ceapa verde;

– 100 ml lapte (mai mult sau mai putin) / uneori smantana lichida;

– 30/50 grame unt;

– un cubulet de parmezan;

– busuioc (uscat sau fresh);

– sare, piper.

Preparare (30 minute):

Trec rapid peste inceput – curatare coaja / taiati in bucati cat mai uniforme si pus la fiert din apa rece – si ajung la momentul in care cartofii s-au fiert. Eu tin mereu cartofii pana sunt fierti 80/90 la suta – nu pana sunt superfierti. De ce? Fiindca la cat de fierbinti sunt ei oricum se vor mai patrunde in interior si din momentul in care au fost scosi din apa.

Extrem de multe retete spun sa se pastreze o parte din apa in care s-au fiert cartofii. Pana si pe Jamie Oliver l-am vazut cu acest lucru. Am facut mult timp asa – consider ca nu e un lucru prea util. Fiindca doresc un piureu gustos eu am decis sa am o cantitate de lapte (uneori smantana mai lichida) cu care sa ma joc pana obtin textura dorita – nu sa ma ajut de apa in care au fiert cartofii.

Prin urmare, dupa ce cartofii s-au fiert la 80/90%  arunc toata apa din vas si pun peste kilogramul de cartofi fierti cam jumatate din cantitate de lapte avuta (cam 50 ml), arunc peste cartofii incinsi bucata de unt, presar cam o lingurita de busuioc uscat (daca am proaspat pun la final), rad bucatica de parmezan (mai mica un pic decat o minge de ping-pong). Si incep sa bat totul si sa amestec cu ustensila cu gaurele de piureu, pe care o are cam toata lumea – in diverse forme. Si amestec si bat si gust si mai adaug lapte sau nu – intentia finala este sa ajung la un piureu cu o textura nu moale, ci mai pastoasa – astfel incat daca intorc vasul cu fundul in jos piureul sa nu cada din vas :).

Cand sunt aproape gata adaug si firul de ceapa verde tocat in rondele marunte. Fac la final acest lucru pentru ca nu vreau sa am ceapa verde calita de la caldura initiala a cartofilor fierti, ci sa se simt gustul intens, verde si proaspat, in aroma finala.

La final de tot piureul meu de cartofi este foarte cremos si pastos, are o aroma placuta de lapte batut cu parmezan, o prospetime superba de la busuioc si ceapa verde.

Pe cuvant ca acest piureu se poate manca si simplu, fara garnitura de carne sau ce altceva se mai pune deobicei. Sigur ca i se poate adauga si un sos. Eu deobicei nu ma prea complic la piureu cu sosuri (fie sosul de la carnea servita alaturi, fie sos de rosii, etc).

Aceasta este varianta mea de piureu de cartofi pe care va invit sa o preparati, daca va face cu ochiul. Si astept sa imi povestiti si variantele voastre – in cazul in care nu il faceti doar simplu simplu.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


14 comentarii »

  1. […] si Varianta mea de piureu de cartofi! Taguri: cartofi, cuptor, ulei de măsline, […]

  2. Yumiiiiiiiiiiiii, de abia astept sa-l testez si eu. Multumim de reteta Cristi.

    Nico

  3. Am incercat si eu varianta cu ceapa verde si pot sa spun ca intr-adevar, ii da o noua dimensiune acestui dish.
    Felicitari, Cristi!

  4. Sunt fix de aceeasi parere cu tine! Nici eu nu folosesc apa in care au fiert cartofii, iar uneori ii pun la fiert cu coaja cu tot. Ii tai asa pe jumatate – partial doar coaja – ii pun la fiert si apoi se desprind tare usor, avand taietura pe mijloc… doar apuc de coaja si-o dau jos. Musai cu lapte si unt. Piciul meu e innebunit dupa. Iar mai nou, desi pana nu demult stiam ca na, cartofu e hrana porcului si nu e bine sa profitam de papica lui, am aflat ca au niste aminoacizi esentiali care fac mai mult decat bine. Cu ceapa imi place si mie, piciul meu in schimb nu, da ce stie el la 4 ani ai lui! Fain piure! Simplu si bun! Zi faina, Cristi!

  5. Imi place! O reteta buna.
    Si eu fac piureul de cartofi in multe, multe feluri. In ultma vreme repet reteta lui Rachel Allen, cu mustar (dar eu sunt obsedata de mustar :D).

  6. @Nico – multumesc mult de tot.
    @Mihai – multumesc. Asa e, ai vazut?
    @Dulcegarii Culinare – multumesc mult de tot pentru cuvintele tale.
    @Sabrina – multumesc, si multumesc de idee, am sa caut/vad.

  7. Pune o bucata de telina la fiert cu catofii si bag-o la piure, merge si putina conopida. Merge inovat mult pe tema asta, cartoful in general este foarte usor “adaptabil” atunci cand vine vb de gadgeturi culinare.

    BTW, au norvegienii astia o arta in a gati pestele de nu imi vine sa cred. In general nu-l prepara decat la cuptor dar de fiecare reusesc sa scoata preparate numai unul si unul.

    Pt amatorii de somon, o reteta f simpla. Somon la cuptor – se baga fileul de somon in tava la cuptor asa cum il pregatiti de obicei, dupa ce ati pregatit tava, puneti un strat de sos pesto pe toata suprafata fileului (nu va zgarciti pt faptul ca sosul asta e scump).
    Asta e tot. Demential.

    Cristi,
    poate ne invetiu si pe noi sa facem sos pesto, sa nu-l mai cumparam din supermarket.

  8. Felicitari!

  9. Asta trebuie încercat! 🙂

  10. Va multumesc mult :).

  11. Incredibil de bun, am incercat si eu reteta, face din piure un dish special!

  12. […] Am servit puiul in sos Marsala alaturi de un piureu de cartofi (cam mare, recunosc, portia din farfurie, dar imi era foame, imi era pofta si as putea baga inca 8-9 scuze, poate chiar 10), facut, mereu, dupa reteta aceasta. […]

  13. si eu arunc apa in care au fiert cartofii.
    imi place sa pun telemea rasa si nucsoara razuita in piure. si mult unt si laptele il pun cald.

  14. Multumesc, Olivia :).

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>