Home » HOT, TENTAŢII

Berea nefiltrata – intre nutritie si gust intens

30 July 2012 HOT, TENTAŢII 31,469 views 21 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Urmaresc cu pasiune interesul in continua crestere pe care il vad in ultimele luni in Romania legat de berea nefiltrata. De ani de zile, cand am ocazia, vorbesc pe diferite siteuri sau in mediile online de socializare despre berea nefiltrata, pe care o ador, pur si simplu. Si ma bucur foarte mult ca oamenii incep sa inteleaga diferenta dintre berea clasica si berea nefiltrata.

Berea nefiltrata este, practic, berea obtinuta la prima mana, fara a mai trece apoi prin procesul tehnologic ce o face “blonda” si clara – adica berea clasica – lucru care inseamna si eliminarea multora dintre nutrienti. Daca vreti o analogie cu mancarea sanatoasa – berea nefiltrata vs. berea normala = painea integrala vs. painea alba/pufoasa.

Diferente notabile intre berea reala, nefiltrata, si cea blonda, normala

– gustul este mai aromat la berea nefiltrata gratie drojdiei si maltului, ingrediente care se elimina in mare masura prin procese tehnologice la berea obisnuita;

– berea nefiltrata are mai putin gaz si face mai putina spuma decat berea normala careia i se adauga in fabrici CO2 pentru a deveni acidulata;

– culoarea berii nefiltrate este mai intensa, pe cand berea normala are o culoare mai clara/pala, fiindca au fost eliminati multi pigmenti naturali;

– berea nefiltrata este plina de vitamina B, gratie drojdiei prezente.

Practic, numeroase studii serioase de specialitate au demonstrat clar ca berea nefiltrata este mai sanatoasa decat cea obisnuita.

Despre marci

Recunosc ca berile germane nefiltrate sunt marea mea pasiune. Imi aduc aminte ca prima bere nefiltrata pe care am baut-o a fost un Paulaner, acum 10 ani, in vara lui 2002, intr-una din piatetele centrale din Munchen. A urmat apoi o pauza de cativa ani insa de prin 2009/2010 berea nefiltrata a revenit intens in viata mea. Practic, in prezent, din 5 beri baute in oras sau acasa 4 sunt nefiltrate.

In afara de Paulaner imi place foarte mult Franziskaner, care provine tot din Bavaria, si care are si un pret ceva mai scazut, cel putin in Dublin. Insa gustul si calitatea sunt absolut la aceeasi inaltime ca in cazul Paulaner.

Acum ceva timp insa, intr-o calatorie culinara fabuloasa pe care am facut-o in sudul Frantei si pe care inca nu am scris-o, fiindca as vrea sa fac ceva special din ea, am dat peste o bere nefiltrata produsa chiar in localitatea in care am avut baza. Nu radeti ca am baut bere in Franta, ca am baut mai mult vin, insa nu am rezistat in fata berii Trencavel – o nefiltrata mai inchisa la culoare decat Paulaner sau Franziskaner dar cu acelasi gust suav fructat pe care il ador. Am asortat Trencavelul cu un Hoegaarden belgian la fel de nefiltrat :).

Pe de alta parte, nu pot spune ca iubesc orice bere nefiltrata. Erdinger este considerata, probabil, una din cele mai renumite beri din aceasta categorie, alaturi de Paulaner. Numai ca eu nu ma impac asa de bine cu Erdinger. Am incercat-o de mai multe ori – si fiindca in ultimii doi ani Erdinger a devenit sponsorul lui Oktoberfest din Dublin, in detrimentul lui Paulaner.

Erdinger este nefiltrata si cam atat. Nu are gustul particular al berilor nefiltrate de calitate, usor fructat (caise, piersici, depinde de palatul fiecaruia in identificarea acestor arome – totul vine de la drojdie). Nu are nici un gust special, practic.

Am baut o bere nefiltrata artizanala excelenta si in vara lui 2011, in Estonia, acasa la unul din cei mai valorosi chefi romani ai momentului (dupa opinia mea dar nu numai), Nico Lontras. O avea de la un amic care isi facea propria bere.

In Dublin am mai incercat, in ultimii 2-3 ani, mai multe marci de bere nefiltrata, insa cele germane mi s-au lipit de suflet (si de gat 🙂 ). Cu o bere nefiltrata lituaniana (excelenta) am avut chiar un incident: am varsat-o din greseala pe tastatura laptopului de a trebuit sa duc laptopul la spital :).

Apropo, cineva imi spunea ca in Romania berea nefiltrata care a inceput sa ajunga in restaurante/puburi in ultimele luni, ca noua moda, are un pret mai ridicat decat cea obisnuita. Nu stiu ce sa zic, probabil cei care stati in Romania puteti confirma/sau nu asta. In Irlanda insa, in puburi, cele doua tipuri de bere au acelasi pret, in jur de 5 euro. Doar in magazine e posibil ca cea nefiltrata sa fie usor mai scumpa, doar usor. Exemplu: o cutie de 500 ml de blonda normala – Heineken, Carlsberg, Budweiser, etc – costa 1,90 euro. O sticla de Paulaner de 500 ml costa 2,30-2,30, insa una de Franziskaner 1,79 euro.

Pentru mine berea nefiltrata a devenit o pasiune gratie gustului, in primul rand. Apoi am citit mai multe si m-am bucurat cand am aflat ca este si mai sanatoasa. Asta nu inseamna ca nu imi place berea normala. Imi place – dar sa fie foarte rece – si chiar am baut acum mai bine de o saptamana Budweiser, cu un foarte bun amic roman.

Insa berea nefiltrata este speciala: are aroma mai intensa, este mai plina, mai robusta, nu este asa de acidulata. Este alegerea mea – apropo, chiar acum cand va scriu un Franziskaner rece ma asteapta in frigider iar altele doua se afla in bucatarie, pregatite pentru saptamana viitoare.

Voi cum va impacati cu berea nefiltrata? Care este istoria voastra raportata la acest produs?

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


21 comentarii »

  1. Nu am avut ocazia .In mediul in care traiesc eu nu e cunoscuta aceasta bere nici macar din auzite .Unii din cunoscutii mei isi produc artizanal tuica si vinul dar nimic mai mult . In magazine nu am cautat pentru ca nu beau cu placere mai mult de un pahar de bere .Rareori beau mai mult de doua pahare , cu placere , indiferent de bautura . Apa si sucul de rosii sunt viciile mele .

  2. Berea nefiltrata este defapt berea din grau, cunoscuta la germani sub denumirea de Weisse Bier, la belgieni si francezi Bier Blanche (ex:Hooegarden) si la anglo-saxoni Wheat Bear.
    Corect, are aspect tulbure datorita prezentei drojdiei (hefeweizen), insa exista si kristallweizen, care are acelasi gust, numai ca nu are drojdie (ex:Paulaner Weißbier Kristallklar)

  3. @Costel, pai cand mai ajungi printr-un oras mai mare ia una, macar de pofta ;).
    @Romeo – bun revenit, specialist in bere ce esti :). Da, Paulaner clar nu imi place prea mult, nici Erdinger clar. Bine, eu nici macar cu Erdingerul tulbure nu ma impac bine. Multumesc mult de precizari!

  4. Berea nefiltrata este un adevarat regal pt un bautor de bere care se respecta.Evident ca nu m-am nascut cu sticla de nefiltrata in mana,ci am descoperit-o pe parcurs.Tranzitia de la berea lager/pils la cea nefiltrata s-a facut foarte usor,pt ca sunt doua lucruri total diferite.Bineinteles ca-mi place in continuare si berea normala,preferinta mea fiind Grolsch,una din putinele beri bune si de import pe care le gasesc la magazinul din colt (nic).
    Tipurile de nefiltrata preferate sunt cele
    nemtesti,clar:Weihenstephaner,Andechs,Valentinus,Ankerbrau,Maisels,Franziskaner,Schneider Tap 1 si lista poate continua.Din cele belgiene,prefer de departe Hoegaarden cu o felie de lamaie.
    De menitionat ca cel putin pt mine,exista momente cand berea nefiltrata nu “intra” asa de bine ca una lager sau pils.Acest lucru se intampla atunci cand imi este foarte sete si simt nevoia de a da ceva pe gat rapid.
    Berea nefiltrata e mai eleganta si trebuie savurata pe indelete pt a-i percepe cu cea mai mare placere toate aromele si gusturile ce se desprind din ingredientele cuprinse in sticla.
    Din fericire,in ultima vreme au aparut o gramada de pub-uri in Bucuresti care se axeaza numai pe beri din import,acest lucru insemnand ca incet incet lumea se educa in ceea ce priveste bautul berii.Mai bine iesi in oras si bei 2-3 beri de calitate,dar mai scumpe un pic,decat 7-8 beri romanesti proaste si ieftine.

  5. Matei….ce supercomentariu, iti dai seama ca mi s-a facut si mai mult dor acum sa mai stam la o bere. Iti dai seama cum ar merge o nefiltrata la 8 dimineata? :))
    Absolut corect: berea nefiltrata se savureaza, absolut. Pe cand berea normala se bea doar.

  6. Cam cum mergeau carnatii aia la 3 dimineata la Arad:)))))adica perfect!! Nici n-ai idee de cate ori m-am gandit la tine atunci cand mergeam singur la pub-ul preferat si savuram cate o nefiltrata.Chiar imi doresc enorm sa mai putem face asta odata si odata.
    Ma bucur mult ca am descoperi aceasta pagina,astept cu nerbdare povestile tale culinare(si nu numai) de pe meleagurile vizitate,sunt absolut convins ca voi avea ce invata din ele.
    Si in mine zace un mic pasionat de bucatarie,dar din pacate sunt cam lenes.In genearal imi place ca pe unde ma duc sa ma interesez de ceva retete si moduri de a gati.E o arta ce merita aprofundata si ma bucur ca tu ti-ai gasit vocatia,sa zic asa.

  7. @RomeoS (si Cristi): wheat beer e acelasi lucru cu berea nefiltrata? Aveam impresia ca nu prea. Cand spui bere nefiltrata in tinut britanic, ma gandesc la cask ale/real ale – care e dupa “fisa postului” din articol – culoare intensa, foarte pucin acidulata, gust intens. Intreb fara malitiozitate, poate am o perceptie gresita. 🙂

  8. Salut Bogdan:imi permit sa-ti raspund la postul tau anterior:da,wheat beer,(bere din grau) este acelasi lucru cu berea nefiltrata.Wheat beer este numele “familiei”,sa zic asa,din care face parte berea nefiltrata (weiss bier-in germana,wit bier-in olandeza). Procesul de fabricatie,conform legii germane a puritatii berii, este de a amesteca cel putin 50% grau cu malt de orz,astfel incat sa rezulte o bere deschisa la culoare si cu fermentatie la varf (spuma care se formeaza atunci cand e turnata in pahar/cana).
    In Germania,bere nefiltrata este denumita weissbier (bere alba) in regiunea bavareza si weizen(bere de grau) in regiunile vestice.
    Cat priveste Anglia,acolo berea de grau nu e un lucru traditional,ea fiind inlocuita cu o bere usor amaruie,de culoare rubinie (asa numita amber ale.Un exemplu perfect de amber ale care seamana cu o bere nefiltrata traditionala este Hobgoblin).Ai dreptate in ceea ce priveste cask ale.
    Sper ca nu te-am confuzat prea tare si-ti recomand sa incerci cat mai multe nefiltrate germane pt ca merita cu prisosinta.Papilele tale gustative vor avea parte de o experienta deosebita. Prost!!!

  9. Am citit cu interes acest articol si marturisesc ca am si eu o slabiciune pt Weizenbier :). Este vara si consumul de bere tip Weissbier este ridicat, se bea cu placere in acest sezon.
    In ce priveste berea nefiltrata, “naturtrüb” = naturala tulbure, hmm sper ca am tradus bine, nu este caracteristica doar acestui tip de bere. Weizenbier si Weissbier sunt sinonime. Ein Weizen, bitte! :)))
    Se bea in pahare inalte care se clatesc in prealabil cu apa rece iar, turnarea in pahare are o anume “tehnica”.

    Zum Wohl! 🙂

  10. E adevarat ce spui despre Erdinger. Si eu am aceeasi opinie.
    Poate ai ocazia sa incerci Erdinger Urweisse – e cu fermentatie la suprafata. Nu are nici o legatura cu Erdinger weiss clasica.
    In Timisoara este un shop ce aduce si bere mai putin comerciala sa spunem, gen Andechs sau Unertl care chiar mie mi-au placut; asta pe langa Paulaner.

  11. Eu am descoperit berea nefiltrată abia anul trecut, la Viena, în Donau Mall, la locanta lor în stil saloon. Edelweiss se chema marca pe care am băut-o atunci. În meniu apărea drept „bere albă” și chiar am crezut că „edelweiss” e o denumire generică, oarecum similară cu „pils”, „lager” sau „ale” (ei da, măcar recunosc că-s blondă!) Întoarsă-n România, m-am lămurit cum e cu weissbier și le-am încercat cam pe toate cele găsibile în comerțul bizonist, adică Mega Image, Carrefour și similare. Dintre mărcile nemțești, Paulaner la cutie mi s-a părut cam lipsită de personalitate, deși corect de bună, Oettinger nițel prea amăruie, Sf. Valentin a cehilor (sau slovacilor? Whatever, că mereu îi încurc pe ăștia, probabil cum fac și alții cu noi și basarabenii) nememorabilă în nici un fel, iar Bergenbier varianta nefiltrată nesperat de zglobie-n cerul gurii. După ce trece ziua lui fi-miu, în noiembrie, dacă-mi mai rămîn bani o să-ncep să-ncerc și mărcile mai cu pretenții (mă rog, cel puțin la preț). Dar oricum subscriu celor spuse de tine: Trăiască nefiltrata, că bună mai e!

  12. Salut tuturor!
    distinctia facuta, textual scris intre bere nefiltrata si cea clasica, este in mare parte gresita. berile nefiltrate dar pasteurizate vandute pe piata romaneasca, sunt produse de catre mari industrii care incearca in acest fel sa recucereasca parte di piata pierduta fata de micro fabricile de bere care produc bere artizanala, legata de materii prime de calitate superioara. berile craft sunt produse in mici cantitati, fata de industrie, de obicei nu sunt filtrate, sunt refermentate in sticla,contin hamei proaspat in forma de flori, nu contin conservanti, nu sunt pasteurizate, au un pret superior.
    observ de ani miscarea cunoscusta sub numele de renasterea berii pornita din america acum 35 de ani in urma, cu primele microfabrici ca anchor brewing co., pentru motive profesionale si in multe tari din europa piata berii artizanale este intr-o continua crestere, in romania insa poate singurul exemplu este clinica de bere, care propune pentru moment 3 stiluri de bere comune, pe cand o microbrewery in america poate ajunge la 15, nenumarand berile ocazionale si pentru aniversarii. berarul la fel propune un site facut bine, precum homebrew.ro
    spor la lucru pt d. bogdan

  13. Clasica sau nefiltrata este excelenta.Am inceput cu berea neagra (Leffe) care imi place si acum dar in functie de marca si abia de 3 ani am descoperit minunata bere nefiltrata de care m am super indragostit.Acum cand scriu aceste randuri sunt impreuna cu una din iubirile mele care se numeste Hoegaarden.Ti am gasit pagina cand cautam sa invat despre “nefiltrate” si o sa o bag la favorite pentru simplul fapt ca felul in care ai scris mi a trezit in creier necesitatea absoluta de a bea o bere cu muuuulttaa pasiune.

  14. Aoleu, ce mi-ai facut…ieri am citit comentariul asta al tau, iar astazi, cand am fost la shopping in Lidl, am agatat o cutie de carton cu 4 sticlute de 330 ml de Hoegaarden :D. Efectiv nu am rezistat poftei; acum ma desfat cu una rece ca gheata.

  15. […] sponsorul Oktoberfest Dublin din 2011 incoace, ca pana in 2010 fuse, din fericire, Paulaner (aveti aici un text despre berea nefiltrata si ce cred eu despre razboiul Erdinger – […]

  16. Salut, sustin sus si tare ca si tine ca, berea nefiltrata e nemaipomenita la gust, nu se compara cu niciuna din bere pils.Acum 5 minute am terminat de baut o nefiltrata Oettinger care costa la kaufland 3,2 lei Doza. In schimb imi place foarte tare si Paulaner nefiltrata doar ca e cam scumpa 7,5 lei sticla de 500 ml.

    P.S de cand beau nefiltrata nu mai pot bea berile filtrate( de curand am incercat sa beau un ursus si abea am reusit sa beau o gura )mi se par gretoase.

  17. Ciao,
    Ai incercat OeTTINGER hefeweisbier naturtrub? Eu locuiesc in Austria si numai asta bea.(si din cauza pretului, in magazine este 0,5-0,6 doza). Si un sfat. Daca ajungi in Timisoara sa incerci berea Terapia, este foarte buna.
    Prost – Noroc!!!

  18. Am inceput sa beau Edelweis naturtrub – foarte buna – pretul 5.5E/6 x 0.5(sticla). Eu zic ca e ok pentru o bere asa buna, dar problema e ca nu pot sa ma satur. 😀

  19. Dar despre berea VALENTINS WEIBBIER ce parere ai (alba sau neagra)? Se gaseste la Carefour si Auchan. Dar berea din grau nefiltrata e mai de proasta calitate ca celelalte sortimente ?

  20. Ador berea nefiltrata Lagerbier.. are un gust putin amarui care o face si mai buna 🙂 merita incercata !

  21. Si preferata mea e Franziskaner, mai Augustiner,Kapuziner,Erdinger (la Erdinger te contrazic, mie mi se pare foarte buna,ca si restul, cea din Germania…ceea ce am gasit in Romania poate era de prea multa vreme si nu avea nik special, dar in ultima vreme nici restul ce se gasesc in Romania nu mai sunt la fel)….noroc ca stau in Timisoara si s-a facut o berarie aici ce face numai nefiltrata, Terapia se numeste berea, se poate compara cu orice nefiltrata nemteasca…si am mai gasit o nefiltrata foarte buna in Ungaria, facuta la vreo 40 km de Budapesta, cica de anul trecut au inceput sa faca, nu-mi vine in minte numele acuma

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>