Home » HOT, PIETE DE MANCARE, REPORTAJ FOODBLOG, VIAȚA ÎN DUBLIN

Fotoreportaj culinar Dublin: Marlay Park Market + Phoenix Park

Weekendul trecut a fost weekendul iesirilor, weekendul naturii: sambata am ajuns in Marlay Park, in sudul Dublinului, pentru traditionala piata de sambata (se tine de ani de zile), iar duminica in Phoenix Park, in centru, care, cu ale sale 707 hectare, este unul din cele mai mari parcuri urbane din lume.

Marlay Park Market

Marlay Park este atat de incantator, relaxat si de fin incat uneori nu iti mai vine sa pleci – asta daca ajung in special sambata la pranz, cand, pe langa imprejurimile micului castel din parc, se desfasoara zeci de tarabe, mese si corturi. Marea majoritate sunt cu produse alimentare, unele insa si cu carti vechi, produse handmade pentru casa sau haine pentru copii.

Firesc, cel mai mult sunt interesat de standurile de mancare, insa acum am avut un noroc mare si la zona de carti second-hand, am sa va arat la final de ce.

Situate in curtea interioara a micului castel, intre zidurile vechi si trainice de piatra de rau, standurile de mancare contin nu numai produse vegetale de ferma, crescute doar natural, stridii sau midii proaspete, dar si mancare gatita (prajituri, placinte, produse de panificatie) sau mancare facuta rapid: carnati de casa, gogosi, etc. Nu totul este irlandez, sunt si standuri detinute de italieni (masline, conserve cu antipasto, etc) sau libanezi (falafel, etc).

Preturile….obiectiv vorbind, daca ai un salariu mediu/bun “irlandez” (undeva intre 2200-2500 euro net/luna) atunci preturile sunt excelente. Daca nu, preturile sunt acceptabile.

Cred ca cel mai bine este sa las pozele de mai jos sa va vorbeasca, o pot face mult mai sofisticat decat cuvintele mele. Hai sa plecam in turul culinar al parcului!

Standurile de produse italienesti si mediteraneene:

Multa mancare gatit pe loc, de la carnati pana la placinte si produse libaneze:

Nu mai zic de clatite, si dulci, si sarate. Eu am ales una cu branza feta, masline si salata.

Standurile de fructe si legume mi-au placut foarte mult + cele cu mere si sucuri de mere sau sucuri din fructe de padure.

Anghinare de Jerusalem, ceva cu totul special in aria culinara, mult-pretuite. Observati cat de mult seamana cu ghimbirul.

Am studiat cu mare atentie standurile de legume si ierburi, pana cand am vazut ceva extraordinar, cred ca e pentru prima oara cand vad asa ceva in Dublin, in 4 ani: turmeric (curcuma) proaspat! Am si luat pentru acasa, ca sa il folosesc, dat prin razatoare, in locul pudrei galbene, obisnuite. Asa ca daca nu stiati cum arata radacina de turmeric, voila!

Si, asa cum va spuneam la inceput, am avut mare noroc la zona de carti: am gasit, cu doar 4 euro, cartea “parintelui” Auguste Escoffier, in limba engleza, cu peste 2000 de retete de mancare (900 pagini!), o adevarata biblie pentru profesionisti, si nu numai.

Si cateva standuri non-food.

Daca ajungeti candva prin Dublin, mergeti aici neaparat, sambata! Iar acum, va multumesc pentru ca ati fost cu mine in Marlay Park!

Dulcele din Phoenix Park

Hm…e mult de spus despre Phoenix Park: nu numai ca e cel mai mare parc din Irlanda, dar e unul din cele mai mari din lume, vorbind de parcurile asezat strict in zona urbana. Pe langa multe alte locuri de interes situate aici, cele mai importante sunt Dublin Zoo, sediul Administratiei Prezidentiale Irlandeze si resedinta ambasadorului SUA. Ieri am ajuns insa iar pe domeniul Casei Farmleigh – o casa impozanta cu un domeniu si mai impozant, ce apartine in prezent statului, dar care a fost cumparata acum 13 ani de la familia Guinness – aceeasi care stapaneste celebra marca de bautura.

Uneori, in unele duminici, pe domeniul Farmleigh se tine o extraordinara piata de mancare, in genul celei din Marlay Park, prezentata mai sus. Nu a fost cazul si ieri. Acum insa am ajuns pentru prima data la restaurantul Boathouse – pe care obisnuiam sa il ratez deobicei din cauza pietei superbe de mancare. Localul se afla chiar langa un mic lac artificial, are si o terasa, astfel ca daca este frumos afara poti sta la masa la doar un metru de ratele care se plimba pe langa tine, jucandu-se prin apa.

Fiindca tocmai mancasem cu putin timp in urma acasa, acum doar cateva dulciuri au avut onoarea de a sta cuminti in fata aparatului de fotografiat, pe farfurie, in fata mea: o prajitura delicioasa pe baza de cafea si migdale, o rulada exceptionala pe baza de cacao, crema de vanilie si ceva fructe de padure si o supergustoasa prajitura de morcovi cu o glazura vanilata.

Domeniul Farmleigh mai cuprinde si zone pentru animale (ieri am admirat niste magarusi) si este, in sine, un parc in interiorul marelui Phoenix Park. In fine, ultima vizita de ieri a fost la Gradina Victoriana de legume si verdeturi – deocamdata fara prea multe culturi, din cauza inca vremii destul de reci, dar macar morcovi, sfecla si alte cateva radacinoase tronau deja pe pamantul maroniu.


Trei culori cunosc pe lume / amintind de-un brav popor:

Cam asta am facut in cele doua zile de weekend, va multumesc pentru ca m-ati insotit in aceste doua locuri superbe ale Dublinului si am sa va mai iau cu mine de v-a placut.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


17 comentarii »

  1. Ma bucur ca ne-ai permis sa-ti fim alaturi in acest minunat weekend petrecut in natura.Imaginile sunt superbe.Din Marlay Park as fi plecat cu un buchet mare de lavanda si bineinteles cu o clatita uriasa,mi-ai facut pofta :)).
    Tot atat de mult sau pote mai mult mi-a placut domeniul Farmleigh din Phoenix Park,mi-a placut mult verdele crud al ierbii,florile,casa Farmleigh, iar de la restaurantul Boathouse,dintre toate bunatatile de pe masa,cel mai mult mi-a placut prajitura pe baza de cafea si migdale.Astept un nou weekend.

  2. Eu sunt “pietar” , adica imi place sa colind pietele din orasele mari , eu sunt cel care face piata si intr-un fel sau altul stabilesc ce vom manca . Pentru mine , ce vad in poze este raiul .M-au adus cu picioarele pe pamant preturile “europene” , raportate la salariul meu romanesc si cica de top in cfr . Ma incanta curatenia , frumusetea studiata a peisajului si lipsa atmosferei de balci , tiganie si mai nou mina mohorata , mitoacaneasca specifica romanikai . Pe mine ma remonteaza psihic sa privesc oamenii astia din pozele tale , care se vede ca stiu sa traiasca si sa se bucure de viata nederanjand pe ceilalti . Tu poti fi noul Radu Anton Roman al Romaniei .Ma repet dar nu ma pot abtine . Poti fi un Aristide Buhoiu al bucatariei .

  3. Imi plac la nebunie genul asta de articole. As putea petrece ore intregi umbland prin pietele oraselor pe care le vizitez si de obicei asta fac 🙂

  4. @Mena – multumesc mult de tot, eu, gustand din toate cele 3 prajituri, mi-a placut rulada cu cacao cel mai mult, insa vizual si mie cea cu cacao si migdale mi-a luat ochii prima oara ;).
    @Constantin – multumesc mult de tot. ehe…ce ma uitam la Aristide Buhoiu, la inceputul anilor ’90…sincer, sunt extrem de pasionat, jurnalistic vorbin, de ideea fotoreportajelor (culinare). as avea deja material ptr o carte, cu locurile vizitate in ultimii 5 ani insa…trebuie sa vrea si cineva sa ma publice. insist :d. ai remarcat excelent: nu exista, chiar nu exista, macar in aceste piete, incrancenarea, mitocania, etc. te simti extrem de sigur, linistit, calm, impacat.
    @Bogdan – multumesc mult Bogdan. iti dai seama ca fac la fel, de fiecare data, pana acum in suflet cel mai mult mi-au ramas pietele in aer liber pe strazile darapanate si mizere din palermo.

  5. Superb !!! Cum a fost acea clatita ???
    M-am simtzit foarte bine haladuind prin aceasta minunata piatza si in plus mi-a trezit amintiri placute de cand am fost si eu intr-o piatza foarte asemnatoare aici pe meleaguri canadiene ….
    Merci!
    Imi place la nebunie cand impartasesti cu noi calatoriile tale …
    Felicia

  6. Mi-e tare, tare dor de Dublin!
    Anul trecut pe vremea asta aterizam acolo, special pentru St.PAtrick’s Day.
    Ai fost in Howth? E si acolo o piata tare draguta in fiecare weekend.

    Mi-a placut mult articolul si-ti multumesc. Mi-am mai alinat dorul 🙂

  7. Buna, Sabrina, eu iti multumesc. Da, in Howth merg destul de des, cred ca de 3-4 ori pe an, in special pentru pietele de care zici, dar si pentru a cumpara peste si fructe de mare.

  8. Draga Cristi, dupa ce am citit mai mult pe blogul tau am inteles ca locuiesti acolo… ce frumos 🙂

  9. Iar eu acum l-am descoperit pe al tau si tare frumos si gustos e :).

  10. Merci <3

  11. @Felicia – iti multumesc mult, clatita a fost delicioasa, gust mediteraneean – bucataria mea favorita ;).

  12. Cristi, si eu sunt o mare pietara. Cu greu ma mai scoti dintre standuri daca ma scapi intr-o piata. Iti multumesc pentru acest tur virtual. A fost superb. Parca eram acolo.

  13. Ce bafta extraordinara cu pretul cartii lui Escoffier 🙂 Nice catch!
    Mie nici in ziua de azi nu mi-e clar daca Jerusalem artichoke nu e napul nostru. Am tot zis ca o sa iau candva sa incerc, am evitat doar pentru ca in locurile unde le gasesc nu vand la bucata/greutate, sunt prea multe la pachet.

  14. @Mirela – cu multa placere!
    @Lola – oh yeah, I know about the book :d.
    da, stii ceva? acum imi dau seama, bine ca mi-am luat turmeric proaspat, da’ vreo 2 anghinare d-astea nu am luat…ce-o fi fost in mintea mea? cum le mai vad, le iau, chiar sunt megacurios acum. oricum, interesanta analogia cu napul, tre sa ma mai interesez, stiu putine despre nap, din pacate. multumesc ;).

  15. Superb articol, recunosc ca tipul asta de reportaje sunt favoritele mele pe blogul tau, multumesc pentru rabdarea de a le documenta si scrie, le citesc cu placere de fiecare data.

    Sper ca toate iti merge bine acolo inca, pare ca te simti acasa. Mult noroc in continuare. 🙂

  16. merg*, scuze

  17. […] chiar am luat-o in Marlay Park cu mine, pentru vreo doua ore de relaxare pe iarba si soare prietenos. Din ce-am citit pana acum […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>