Home » GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE, TENTAŢII

Poussin (pui mic) pe pat de supa de legume inabusite

4 January 2011 GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE, TENTAŢII 7,022 views 13 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Am inceput in glorie anul 2011 in ce priveste gatitul in casa si sper sa ma tina. Sunt foarte mandru de ultima realizare, atat ca gust, cat si ca aspect, si nu mi-ar fi rusine cu acest fel de mancare in nici un restaurant traditional frantuzesc.

Prima oara cred c-am vazut acum vreo jumatate de an poussin (baby chicken / pui sacrificati la maximum 28 de zile) si nici nu i-am bagat in seama, crezand ca sunt potarnichii si spunand ca va veni si vremea lor. Si acum vreo saptamana a venit vremea lor, insa cand am studiat mai bine am vazut ca de fapt era vorba de baby chicken, nu de alt tip de pasare. Bun si asa – oricum nu cred ca mancasem pana acum pui atat de tanar. Cand eram mic si stateam in vacanta de vara, bunicii nu cred ca sacrificau puii atat de tineri. In fine, asta e alt subiect.

Si am luat doi, am dat 3,50 euro pe unul (450 grame), un astfel de pui mic fiind suficient pentru o portie de mancare consistenta. Si i-am tinut cateva zile in frigider pana acum 2 zile, cand m-am decis sa-i prepar, dar special, fiindca am vrut, evident, sa-i gatesc intregi, dar mi i-am imaginat de la inceput alaturi de un sos/zeama de legume cumva. Practic, am vrut ceva rustic, ceva ce-as manca undeva intr-un satuc francez. Plus coacerea de baza de la cuptor. Asa ca am facut de la sine putere pui la cuptor pe pat de supa de legume inabusite.

I-am pus la poza alaturi de un mar, un ou si de un cutit mic de bucatarie ca sa vedeti cat de mici sunt :).

Ingrediente (doua portii generoase):

– doi poussin de 450 grame fiecare;

– jumatate de ardei gras rosu;

– jumatate de ceapa rosie;

– un morcov mare;

– un pastranac mare;

– 5 catei usturoi;

– o crenguta rozmarin;

– ulei de masline;

– 50 ml de ceva secret (lichid);

– supa clara de legume;

– patrunjel;

– busuioc;

– sare, piper.

Preparare:

Am taiat marunt ceapa rosie, am taiat in cubulete morcovul, jumatatea de ardei gras rosu. Intr-o oala de aluminiu adusa de curand din Milano, am pus la sotat ceapa in ulei de masline, apoi, dupa un minut,  am “aruncat” puii in oala, evident, dupa ce-au fost spalati bine si stersi apoi cu un prosop de hartie, si asezonti cu sare si cu piper. 2-3 minute pe ambele parti.

Intre timp, mi-am incalzit cuptorul la 180 de grade. Asa ca dupa cele 3 minute de rumenire a puilor, am adaugat 150 ml de supa clara de legume (aveam pastrata in sticla de la craciun/revelion, cand am fiert legumele ptr. salata boeuf), am pus ardeiul, morcovul, pastarnacul, cei 50 ml de lichid surpriza, am pus capacul la oala si am bagat-o la cuptor.

Intre timp, mi-am preparat un sos special, cu blenderul: am amestecat 5 catei de usturoi cu 50 ml ulei de masline, 100 ml de supa de pui, o lingura de busuioc uscat, doua picaturi de sos de chilli, sare de mare, piper – si am omogenizat pana am obtinut un sos verde deschis/galbui.

Am scos oala dupa 20 de minute, am intors puii, i-am stropit cu jumatate din sosul special, am adaugat o crenguta de rozmarin proaspat, apoi i-am bagat iar, pentru inca 20 de minute.

Dupa 25 de minute erau cam gata, insa acum am scos capacul, ca sa se rumeneasca la suprafata, si i-am mai lasat inca 10 minute, apoi inca 5 minute cu focul stins.

Au iesit extrem de fragezi, supa de legume groasa foarte gustoasa, plina, cu un gust puternic de sos facut cinstit, de la zero, aromata de la rozmarin si de la usturoi. Morcovul si pastarnacul un intervenit cu un vag gust dulceag, asa ca per ansamblu simfonia de gusturi a fost de nedescris.

As fi putut sa mai tin puii la rumenit inca vreo 10-15 minute, recunosc  – insa aici cred ca depinde de gustul fiecaruia. La final am pus la baza farfuriei supa de legume inabusite, iar puiul l-am asezat deasupra. De vis, prezentare de care nu imi e rusine si cu care chiar vreau sa ma laud. Chiar glumeam si spuneam ca daca as fi mancat asa ceva intr-un local dintr-un satuc francez as fi zis: “pfff….ce bun e, se vede ca esti in Franta, eu n-o sa fac niciodata ceva asa de simplu, gustos si plin de arome“.

Uite ca se poate – si cam gata cu lauda de sine 🙂

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


13 comentarii »

  1. la noi am vazut zilele trecute la mega-image. e 250.000 bucata, deci 8 euro 😀

  2. Bucataras, e cam 6 euro, nu 5 🙂

  3. E tarziu 🙂 Am vrut sa spun 8 🙂

  4. hahaha, sint praf, 6 euro e corect :))), 8 dolari 😀

  5. @ Cristi Chiar ca arata foarte provencal si foarte apetisant.
    @ Bucataras La care Mega? 🙂

  6. Farfuridi, mai sus un pic de Valea Ialomitei, in Drumul Taberei

  7. @ Bucataras merci. nu cred ca am timp sa ajung pana acolo, sper sa gasesc si la cel de langa mine, in brancoveanu. in mod normal ar trebui sa aduca peste tot…

  8. Un papa bun vine intodeauna dupa citirea unui blog bun 🙂

  9. Faina reteta. Preparate ca acestea, robuste si cinstite, sunt preferatele mele si reprezinta partea cea mai agreabila (pentru mine, cel putin) a bucatariei franceze.

  10. Numai cand citesc titlul posturilor tale mi se face gol in stomac de foame. Maine trebuie sa ma aprovizionez fiindca reteta asta suna prea bine ca sa nu o execut.

  11. Cristi iti citesc blogul de ceva timp si intamplarea face sa ajung in Dublin in martie cu sotia … ne recomanzi un restaurant ? asta daca nu cumva te oferi sa ne gatesti tu ceva 🙂

  12. […] (pui mic) cu rozmarin şi usturoi Eh, am găsit poussin. Văzusem o reţetă la Cristi Roman pe blog şi mai apoi un pui mic în farfuria Ioanei când am servit într-o zi prânzul împreună la un […]

  13. Arata minunat, mi s-a facut o foame… E prima data cand aud de baby chicken. Daca gasesc, o fac si eu si pun poze pe blogul meu 🙂

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>