Home » GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE

Varianta mea de cartofi la cuptor

18 June 2010 GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE 96,908 views 27 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Una dintre cele mai ieftine si folosite garnituri din lume, cartofii la cuptor, reprezinta o mancare atat de comuna incat, din pacate, de multe ori, se prepara in acelasi fel, in acelasi fel, in acelasi fel. Si uite asa ne pomenim dupa ani buni ca inca ne plac cartofii la cuptor, dar i-am vrea parca altfel.

Pe langa grill, unde, totusi, variantele sunt destul de limitate in a prepara de mancare, cuptorul are un spectru mult mai larg, aproape nelimitat. Imi place sa fac de mancare la cuptor. Si da, mereu mi-au placut cartofii la cuptor. Insa in ultimele luni am tot testat diferite variante, cu gandul nu numai de a obtine ceva mai gustos decat modul in care i-am mancat ani buni de zile, dar sa arate si mai bine.

Testele mele nu au fost ceva organizat, nu vreau sa credeti asta, ci, pur si simplu, multiple incercari in ultimele luni, cand, atunci cand am facut cartofi la cuptor, de fiecare data am incercat sa schimb modul in care ii aduc in forma finala, de a fi gata de mancat. [AICI aveti o alta varianta de cartofi la cuptor, a lui Florin / Crazy Mother Cooker].

Si uite asa, dupa, cred 12-15 teste diferite, acum vreo saptamana am reusit sa dau de un mod de a face cartofi la cuptor pe care am de gand sa-l imbratisez mult timp de acum incolo. Micul meu secret consta in folosirea sosului de soia si a pudrei de turmeric (curcuma). Deci nimic complicat :).

Pe scurt, ingredientele pentru cartofii la cuptor in varianta mea:

– un kg de cartofi noi de mici dimensiuni, eu iau baby potatoes de fiecare data, care sunt buni pentru salate sau pentru cuptor;

– doua lingurite pudra de turmeric (in orasele maricele/mari ale Romaniei o gasiti 100% la magazine mai mari);

– 4 linguri de sos de soia din categoria celor inchise de tot la culoare;

– cateva linguri de ulei de masline;

– o ceapa rosie;

– 4 catei usturoi;

– sare grunjoasa;

– piper;

– cimbru, rozmarin sau oregano uscat.

Preparare:

Intai am spalat bine cartofii, i-am curatat cu ajutorul unei perii speciale de legume, fara sa le iau coaja cu cutitul, iar cartofii usor mai mari i-am taiat in doua/trei bucati. I-am pus apoi in apa fiarta, la foc mediu, timp de 5 minute.

I-am scos, i-am spalat cu apa rece, apoi i-am pus intr-un bol mare si am inceput sa-i amestec cu sosul de soia, cu uleiul de masline, cu pudra de turmeric, cu sarea grunjoasa, cu usturoiul zdrobit (cu lama cutitului :)), cu ceapa rosie taiata rondele sau bucati mai mari, cu oregano si rozmarinul uscat.

I-am asezat apoi in vasul de ceramica in care fac deobicei cartofii la cuptor. Vas uns in prealabil cu ulei de masline (se poate si cu unt). Am mai turnat pe deasupra inca 2-3 rotocoale de ulei de masline apoi am pus vasul in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pe un etaj inferior insa in cuptor. Dupa vreo 20 de minute am scos vasul si am mai amestecat cartofii, pentru ca cei de la fund sa ajunga la suprafata si sa prinda si ei coaja maronie inchisa. Apoi inca vreo 20 de minute la 200 de grade, am scos vasul, am mai pus doi catei de usturoi proaspat, inca 2-3 rotocoale de ulei de masline si inca 7-10 minute la cuptor.

In final, cartofii ies moi, cu un gust usor dulceag, fara a fi influentati major de soia si de turmeric (cine lucreaza constant in bucatarie cu soia si cu  turmericul stie ca aceste doua produse nu schimba mult gustul mancarii la foc mare), arata excelent, sunt foarte gustosi.

Acum, cantitatea de sare grunjoasa si de usturoi poate varia de la caz la caz, dupa propriile gusturi, cantitatile puse de mine sunt pentru un nivel mediu (deci nu sarat, dar sub nici o forma nesarat, iar gustul de usturoi e mai degraba slabut, decat puternic – totusi cred ca voi incepe si eu sa pun mai mult usturoi). Ideea e ca nu am vrut sa schimb gustul cartofilor, am vrut doar sa dau aroma si culoare. Si cred ca am reusit. Am facut deja de 3 ori in ultima saptamana si ies exceptional de fiecare data. Evident, merg mancati si fara carne, in perioadele de post, cine tine, sau de catre vegetarieni.

Toate bune va doresc!

Citeste si Varianta mea de piureu de cartofi!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


27 comentarii »

  1. Arata nemaipomenit de bine si, sigur sant deliciosi.
    Cu permisul tau salvez si eu reteta.
    O zi buna.

  2. very nice, dar turmericul ala a avut vreun efect in afara de colorarea cartofilor? ca el in sine nu prea are cine stie ce gust si se foloseste in curry sau alte mancaruri orientla mai degraba pe post de colorant

  3. @Daniela – multumesc. De-abia astept sa prepari si sa-mi zici ce si cum. Pofta buna!
    @Florin – asta a fost motivul principal in folosirea curcumei, colorarea fara a influenta gustul. De asta am si zis in text ca nu schimba gustul. Am vrut special sa obtin o culoare mai spectaculoasa si atunci, asa cum stim, curcuma e prietena noastra :).

  4. Buna ideea ta de a schimba fata si gustul cartofilor la cuptor! O sa-i testez maine, cu o salata langa ei. O duminica placuta!

  5. @Elena – multumesc la fel. Astept impresii :).

  6. Eu as fi pus chiar mai multa ceapa 😀 Chiar ca sunt buni asa.

  7. @Brindusa – da, merge mai multa ceapa, dar rosie, asa e. Multumesc.

  8. Arată delicios, aşa că m-am pus să fac o porţie. Mai au un pic şi sunt gata şi arată cam ca ai tăi. Cred că am scăpat cam multă sare, dar nu cred că va fi o problemă. Deja îmi curg balele pe tastatura.
    P.S.: Felicitări pentru blog!

  9. Arata foarte bine, o sa pun si eu in practica in curand.

  10. @Radu – Mai bine sa scapi usturoi, decat sare :). Multumesc.
    Bafta cu noul site si voua.

  11. Până la urmă, a fost exact câtă sare trebuia. Au ieşit delicioşi şi i-au plăcut şi soţiei la nebunie, aşa că voi mai face.
    Mulţumesc pentru reţetă, Cristi!

  12. acuma, de aratat arata bine.
    zice iubita mea ca poate ea n-a facut bine ceva, dar mie nu mi s-a parut nimic spectaculos. aduc a cartofi taranesti, iar in combinatia facuta de ea, cu pui cu pesto nu se bunghesc.
    ceapa chiar ca nu cred ca sae potrivea.
    mai incercam odata.
    in rest, felicitari pentru blog.

  13. am facut astazi cartofii si au iesit tare yummi …sotul a fost tare impresionat…de acum inainte am sa ii fac mereu…delicious

  14. @tania – multumesc atunci si ma bucur ca ti-au iesit.

  15. dar se poate face acesta reteta si cu cartofi vechi?
    trebuie neaparat cartofi noi?

  16. Niste cartofi foarte gustosi, am schimbat numai foarma de ai coace, ii pun in pastrea superioara a cuptorului cu ventilatie, se face foarte repede si foarte crocani.
    Pe curand.

  17. Mersi, intradevar o reteta pe masura.. Foarte gustoasa

  18. […] Pastarnacul la cuptor e o treaba foarte misto, prieteni. Daca nu ati incercat pana acum, faceti treaba asta. Iese usor dulceag (in fine, fiecare isi potriveste apoi gustul final, poate iute, poate mai sarat, etc), insa este o alternativa reusita, cred eu, pentru cartofii la cuptor. […]

  19. Arata atat de bine ca imi vine sa mananc poza.Bravo!

  20. […] / aceasta reteta este o continuare (careia ii doresc sa aiba un succes asemanator) pentru articolul “Varianta mea de cartofi la cuptor” (peste 53.000 de vizualizari unice pana in acest moment, 19 iulie – cel mai citit articol din […]

  21. Cu ce este echivalent turmericul ?? Poate se gaseste sub alta denumire !

  22. Se mai numeste si curcuma.

  23. Mi-a placut varianta prezentata. Din nefericire eu am interdictie la cartofi, dar gatesc foarte des. Fac ceva asemanator, dar pentru culoare eu pun boia de ardei, nu pun intotdeauna ceapa, si ii prepar intr-o tava putin mai mare pentru a nu ii mai intoarce.
    Spor la treaba in continuare!

  24. Multumesc mult, Marcela!

  25. […] la cuptor (cartofi + morcovi + pastarnac), cam o lingurita de ceai la 500-700 grame de legume; AICI aveti link spre reteta mea de cartofi la cuptor, cea mai citita reteta din istoria acestui site; se […]

  26. Arata extraordinar de bine!

  27. Super! cartofii la cuptor! atât de banali, simplu de gătit! Pozele tale însă m-au impresionat! bravo mai băiatule!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>