Home » HOT, VIAȚA ÎN DUBLIN

Ceai de ghimbir (ginger) proaspăt

29 January 2010 HOT, VIAȚA ÎN DUBLIN 75,664 views 27 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Printre băuturile pe care le consum zi de zi s-a mai adăugat una de curând: ceaiul din ghimbir proaspăt. Luasem ghimbir pentru rețetele indiene și cum nu am consumat o rădăcină întreagă, am început să-mi fac ceai din ce-a rămas. Mai aveam în casă, de mai demult, o combinație de ceai de ghimbir cu lămâie, dar la pliculețe, și era cam concentrată.

Acum însă, ceaiul de ghimbir pe care-l fac după-amiază nu iese așa concentrat, adică nu înțeapă prea mult, fiindcă, în rest, ghimbirul e ușor iute și înțeapă ușor gâtul, în afara parfumului său unic, o combinație inedită între dero și lămâie 🙂 .

Cam 3-4  feliuțe folosesc la fiecare cană, iar apa trebuie să fie clocotită. Calitatea concentrația infuziei la ceaiul de ghimbir e direct proporțională cu timpul în care este lăsată infuzia. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, cam invers decât la ceaiul verde de calitate, de exemplu, unde nu trebuie să depășești două minute la infuzie.

Potasiul, magneziul, cuprul, manganul și vitamina B6 sunt cele mai importante elemente nutritive prezente în ghimbir. În mod tradițional și istoric, consumul de ghimbir a fost mereu asociat cu efectele pozitive pe care le aduce sistemului gastro-intestinal. Mai multe amănunte – AICI.

Acum, ziua mea de lichide arată așa:

Dimineața – infuzie de ceai verde;

Pe la ora 13-14: un pahar de 500ml de limonadă din lămâie verde;

Pe la ora 17-18: o cană de infuzie de ghimbir proaspăt;

După masa de seară, 20-21: o cană de infuzie de mentă.

 

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


27 comentarii »

  1. si mie imi place ceaiul de ghimbir :)l-am descoperit tot de curand, cam de vreo 2 luni…am aflat ca ghimbirul proaspat e bun si in tratarea racelii, amestecat cu miere. E o radacina minune, cu multa savoare si miros placut, printre preferatele mele!

  2. Da, asa e, si la raceala, cred ca de la aroma lamaioasa :).

  3. […] This post was mentioned on Twitter by fulgerica, cristiroman. cristiroman said: Bea si tu ceai din ghimbir proaspat! Simplu, parfumat si sanatos! – http://www.foodblog.ro/2010/01/ceai-de-ghimbir-ginger-proaspat/ […]

  4. Salut!

    O intrebare am! Ghimbirul care se gaseste in hypermarketuri e ok pentru ceai? Nu arata ca al tau si sincer sunt novice in domeniul acesta. Merci!

  5. @Alexandra Laura – Multumesc. Pai ala e ok pentru ceai, nu sint doua tipuri de ghimbir. Sigur arata asa si cel de la tine, are coaja maroniu deschis si e ca o radacina.

  6. AM SA VA ZIC CEVA TARE HAIOS DAR SA NU RADETI.CU ANI IN URMA ,PE CAND LUCRAM IN INTREPRIDERE ,COLEGA MEA DE SERVICIU IMI TOT POVESTEA DESPRE O ANUME LEGUMA CARE EA O GASEA ACASA LA TARA LA CAMP.INTR-O ZI MI-A ADUS SI MIE SA VAD CE ESTE PTR CA SINCER NU MAI AUZISEM .EA ZICE A E [ CIOCARABA].ASA SE ZICEA PE LA EA LA TARA.AM GUSTAT MI-A PLACUT GUSTUL DAR NU ST LA CE SE FOLOSESTE ACEST….[ ULTERIOR AM AFLTA CA DE FAPT ERA GHIMBIRUL.]FOARTE BUN LA GUST .APOI M-AM DOCUMENTAT SI AM INCEPUT SA FAC CEAIURI SI L-AM FOLOSIT LA DIFERITE MANCARURISALATE .ESTE FOARTE BUN .DECI LA TARAE GASESTE DIN PLIN .TREBUIE DOAR SA STII CARE E .DE FAPT RADACINA E BUNA .ACELA E DE FAPT GHIMBIRUL[ RADACINA ].INCERCATI SA VEDETI CE BUN E ASA IN STARE CRUDA .

  7. eu am descoperit de curand berea de ghimbir; citind una alta despre ghimbir mi-am cumparat de la plafar planta sa fac ceai (cutiuta cu planta uscata); cum eu am probleme cu rinichii si fierea si mai mereu stari de greata in ultimul timp, ceaiul de ghimbir ma ajuta (mai ales ca la recomandarea medicului nu trebuie sa mai iau metoclopramid); dar…am o teama…daca beau zilnic ceai de ghimbir, apoi cand voi avea nevoie cu adevarat de el ca medicament oare o sa isi mai faca efectul? si, stiti cumva de unde pot cumpara bere de gimbir? stiu ceainarie unde se poate bea, dar daca vreau sa beau acasa…? multumesc

  8. As vrea sa va spun ca infuzia de ghimbir nu are aceleasi proprietati ca si ceaiul de ghimbir , deoarece prin infuzare nu sunt penetrate toate elementele ghimbirului. Adevaratul ceai de ghimbir de face prin spalarea radacinii de ghimbir , apoi se rade pe razatoarea cu gauri mari si se pune in apa rece la fiert unde se lasa sa fiarba cu foc mic si vasul acoperit 10-15 minute. Gustul trebuie sa fie iute , pt cine nu-i prieste iuteala poate adauga miere si lamaie , ce-i creste valoric efectul terapeutic , mai ales in caz de raceli. Este ideal iarna pt ca incalzeste organismul prin efectul vasodilatator. Si gustul este foarte placut. Tot ghimbir proaspat puteti folosi cu toata increderea la condimentarea alimentelor de carne , peste , fructe de mare etc. IL puteti pastra la congelator dupa ce l-ati dat pe razatoare , si-l folositi dupa preferinte la fel ca si pe cel proaspat. Curatarea de coaja a ghimbirului (ca pe hrean de ex ) este optionala.

  9. @sofia – multumesc mult ptr reteta!

  10. In ro ginger(ghimbirul) se cultiva forte greu in climatul din ro, dar singur sansa de a exista e aproape nula, climatul pervect e India unde e si 70-80% din productia mondiala a lumii.

  11. eu mai adaug la ceaiul de ghimbir si cubulete de mar,de lamaie sibaton de scortisoara,miere de albine

  12. Am aflat despre existrenta ghimbirului de acum 2 ani de la seriale coreene de programul TVR1.
    AM CUMPARAT DE 3 ORI PINA ACUM GHIMBIR ,AM CAUTAT PE INTERNET MINCA
    RURILE CARE PERMIT GHIMBIRUL SI O DATA AM GATIT MINCARE INDIANA CU GHIMBIR SI A FOST FOARTE APRECIATA DE SOTUL MEU.
    Acum am cautat special cum se pregateste ceaqiul de ghimbir pentru ca sunt putin racita si faptul ca are miros de camfor mi-a sugerat ca este bun la raceala.Si deci voi savura si eu ceaiul de ghimbir,sper sa pot sa il beau fara miere de albina ca evit dulciurile fiind supraponderala..

    Nu am auzit in nici o zona din Romania ca s-ar cultiva ghimbir,Dar poate exista si eu nu stiu.

    Va rog sa imi comunicati zona geografica din Rom ania in care exista ghimbir ca planta cultivata sau salbatica.
    Va multumesc ! Paste Fericit !

  13. Ce se cultiva in Romania nu e ghimbir, are aceasi forma si culoare insa gustul e total diferit, e un amestec intre gulie, cartof, si ridichi, nu prea imi aduc bine aminte ca am consumat cand eram fff mica. Cultiva mama in gradina ca imi placea foarte mult.

  14. as dori sa stiu pentru slabit cate cani de ceai de ginger se beau pe zi?

  15. aurora – sincer, nu stiu, nu ma pricep, din ce-am citit eu ceaiul de ghimbir este mult mai bun ptr afectiuni gastro-intestinale decat pentru slabit. ceaiul verde este excelent pentru slabit.

  16. salut sa stii ca faci o greseala si daca vrei sa ai un ceai indiferent daca de ghimbir sau menta etc .e bine sa nu folosesti apa fiarta ,din cate anteleg ai un purificator de apa ,adica ai apa pura .pur si siplu pune ghinbirul 4 ore in apa pura si ai tot ce e mai bun din el .daca nu ai un purificator ati stau la dispozitie cu info ,eu sant distribuitor .toate bune

  17. Salut.

    Eu ma confrunt cu o problema la stomac de mai bine de un an de zile.
    Am fost la diversi doctori, la x spitale particulare si de stat si degeaba.
    Am reflux gastric si imi irita foarte rau gatul, am auzit ca , ghimbirul face minuni. am cumparat acuma si astept efectul . Va tin la curent.

  18. @Adrian – incearca sa te cauti de helicobacter pilori (endoscopie daca nu iese din sange) daca ai pb cu stomacul si simti ca te irita pe gat.. am avut aceeasi pb..

    Eu acum am descoperit ghimbirul, l-am ras intr-un borcan cu lamaie si miere, sa vedem zilele urmatoare ce gust are, ciao

  19. Multumesc de sfat dar am facut facut endoscopie si analize la sange si degeaba.

    Am rezolvat cu stomacul, am baut suc de varza cu cartof si morcov, toate crude. dar acuma am o scurgere in gat. imi curge o secretie alba si imi irita gatul.

  20. Eu cred ca radacina de care zicea Alexandra era de fapt nap sau napi care seamana cu ghimbirul dar care nu e iute. Napii cresc la tara prin curtile oamenilor si au cum zicea cineva gust de gulie.:-d

  21. Buna ziua.
    Sunt foarte interesante comentariile voastre.Si eu eream interesata cum se face ceaiul de ghimbir.Am citit in comentarii.Multumesc.
    O zi buna.

  22. Am citit ca daca bei ceai sau infuzie de ghimbir poti slabi foarte mult. Este adevarat ?

  23. Cum evitati arsurile date de ceaiul de ghimbir? Oare numai eu am aceste probleme? Vad ca nimeni nu sufla nici un cuvant despre aceasta. Am citit ca ghimbirul e bun si pentru ulcer. Cum oare, deoarece eu nu am putut sa beau ceai de ghimbir fara sa ma arda stomacul cate o zi intreaga?

  24. Cum evitati arsurile date de ceaiul de ghimbir? Oare numai eu am aceste probleme? Vad ca nimeni nu sufla nici un cuvant despre aceasta. Am citit ca ghimbirul e bun si pentru ulcer. Cum oare, deoarece eu nu am putut sa beau ceai de ghimbir fara sa ma arda stomacul cate o zi intreaga?

  25. @Alina – eu nu am avut deloc arsuri la stomac cand am baut ghimbir, nu stiu ce sa zic :(.

  26. totul e bine,insa apa trebuie sa prevaleze

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>