Home » CHEFI, HOT

Cine e Mark Moriarty – irlandezul care a fost desemnat “Cel mai valoros tanar chef al anului 2015”

14 July 2015 CHEFI, HOT 3,074 views Un comentariuTrimite pe mail Trimite pe mail

Este irlandez pur, are doar 23 de ani (nascut pe 23 decembrie 1991), este roscat precum spiridusii si tocmai a fost desemnat de curand “cel mai valoros tanar bucatar al lumii in 2015” cu ocazia primului concurs anual organizat de San Pellegrino, aceeasi companie care alcatuieste, tot anual, si topul celor mai valoroase restaurante de fine-dining ale Pamantului.

E ceva, deci, sa ajungi peste noapte unul dintre cei mai cunoscuti tineri bucatari ai lumii, nu? Dar a ajuns peste noapte Mark Moriarty aici? Avem de-a face cu un om norocos sau cu unul cu o poveste profesionala extrem de riguroasa? Care sunt secretele sale? Ce este in mintea unui astfel de om, aflat atat de sus la doar 23 de ani? Am incercat sa raspund la aceste intrebari in articolul pe care-l tocmai cititi acum. Enjoy!

image

Marturisesc ca am intentionat sa vorbesc personal cu Mark, avand in vedere ca in ultimii ani a muncit in Dublin, insa nu am reusit: deja este plecat in diferite locuri din lume pentru a participa la evenimente culinare. M-am bucurat insa cand am descoperit acum cateva zile un foarte bun articol scris de o ziarista de la Irish Independent. Cu voia voastra si considerand ca mai bine asa decat nimic, am zis sa traduc in mare (e mai mult o adaptare) – articolul si interviul, pentru cei dintre voi care sunteti interesati de povestea sa.

Ce este cu adevarat impresionant este ca Mark a castigat trofeul San Pellegrino World Young Chef of the Year desi are doar 23 de ani, in timp ce limita de varsta a fost de 30 de ani, adica au participat si bucatari mult mai experimentati. Si inca ceva: la startul competitiei mondiale au fost inscrisi 3.000 de bucatari tineri (sa nu uitam ca pentru prima oara am avut si un roman reprezentant, Emanuel Mocan, care a ajuns pana in faza regionala a su-estului Europei, alaturi de mentorul sau Cezar Munteanu). Iar cireasa de pe tort este si mai gustoasa: in finala de la Milano, acolo unde Mark a castigat locul intai, juriul a fost format din cativa dintre cei mai tari bucatari-sefi ai Planetei, si as vrea sa-i amintesc doar pe Massimo Bottura, Joan Roca sau Grant Achatz.

moriarty

Cum s-a format Mark?

Pai, ca orice poveste de succes culinara (si nu numai) si cea a irlandezului are o caracteristica de baza: varsta de la care a inceput totul. Practic, Mark era pasionat de pescuit si de tot ce inseamna peste inca de la de 5 ani, gratie tatalui sau, care-l lua peste tot cu el. Asta se intampla in 1996, cand eu terminam liceul si ma pregateam de facultate…Voi ce faceati in 1996?

La 10 ani se uita neintrerupt la showurile TV cu Hugh Fearnley-Whittingstall, in special la River Cottage (apropo, Hugh este putin cunoscut in Romania, insa in UK este huge, iar showurile de pe Channel 4 sale sunt dementiale, sunt despre mancare reala, adevarata, de gradina).

La 12 ani, in timp ce toti colegii lui erau fericiti sa comande burgeri si chips, Mark isi comanda peste de mare clasa.

La 15 ani deja avea in CV stagii in bucatariile profesionale alaturi de marii bucatari ai Irlandei (Derry Clarke / o stea Michelin, Neven Maguire, Kevin Thornton, Noel Enright), fiindca in Irlanda, in clasele 9-12, poti alege sa lucrezi o perioada in diferite locuri de munca, in functie de propria pasiune. In tot aceasta perioada a invatat ce inseamna “simple food, done well” – “mancare simpla / gatita bine”.

Evident, dupa liceu a urmat Facultatea de Arte Culinare (4 ani!) la Dublin Institute of Technology. Ca fost student acolo, fie si pentru 5 luni, cat a tinut cursul meu culinar din 2011, pot spune ca Mark a avut marele avantaj de a studia patru ani in conditii excelente: exista peste 10 bucatarii uriase in sediul DIT, fiecare dotata exemplar.

Ei bine, cei patru ani de studii culinare au fost multiplicati ca si experienta, de nenumarate ori, in stagii facute in bucatarii cu stele Michelin din Anglia (de exemplu, la Tom Aikens) sau din Dublin (Thornton Restaurant). Plus un an alaturi de finlandezul Mickael Viljanen (The Greenhouse, unul din cele mai valoroase restaurante din Dublin ale momentului), votat in ultimii 2 ani drept cel mai bun bucatar-sef care lucreaza in Irlanda.

Pellegrino_Chef_5

“In unele zile ma duceam de la 5:30 dimineata la Greenhouse, unde lucram pana la 12 ziua, apoi fugeam la facultate si invatam spaniola pana la 3 dupa-amiaza, apoi management de la 3 la 6, apoi fugeam inapoi la restaurant unde participam la serviciul de seara. Plecam inapoi acasa la 12 noaptea”.

In 2013 Mark a castigat competitia irlandeza pentru Eurotoque (concurs european pentru tineri bucatari). Tot in 2013, alaturi de un foarte bun amic de-al sau, si-a deschis primul business culinar, sub forma unor mese pop-up speciale, ce se bucura de mare succes in prezent.

Radacina de telina – ingredientul care l-a facut celebru pe Mark

Preparatul cu care Mark s-a impus mai intai in faza regionala a competitiei – dedicata chefilor tineri din UK si din Irlanda – dar apoi si in marea finala mondiala de la Milano din 27 iunie, are la baza….radacina de telina (“celeriac” este termenul culinar englezesc), un ingredient foarte popular in Irlanda.

Practic, Mark a creat un superpreparat bazandu-se pe traditiile irlandeze, fiindca produsul final suna cam asa: radacina de telina coapta in sos de fan fermentat si orz, servita alaturi de radacina de telina deshidratata si afumata dar si alaturi de un ceai de fan ars. Prin urmare ceva arome de stout (Guinness) identificate acolo, din ce-mi dau seama.

celeriac

Sa mai spun ca la finala din Milano Mark a avut-o ca mentor pe Clare Smyth, britanica, prima femeie din lume care a castigat 3 stele Michelin (ca head chef la Restaurantul Gordon Ramsay din Londra). Daca tot suntem la mentori ar mai fi de spus ca Romania a fost reprezentata la finala din Italia si de Chef Florin Dumitrescu, mentor pentru reprezentantantul Serbiei, castigatorul fazei regionale Europa de Sud-Est.

clareS

O parte din filosofia sa de lucru

Avand in familie oameni cu experienta de psihologi – tatal sau este psiholog sportiv, iar mama sa este psiholog intr-o asociatie crestina – Mark stie deja ce vrea de la viata de bucatar. “Daca nu esti atent te poti trezi la 33 de ani ca bucatar-sef de succes, cu propriul restaurant, cu bani buni castigati, insa fara viata personala, fara prea multi prieteni si, probabil, iubita ta a disparut de ceva vreme din viata ta“, afirma Mark.

El si-a propus sa invete din ce in ce mai mult business culinar si astfel sa reuseasca sa aiba un mod sustenabil de viata in industria culinara, unul care sa-i permita sa se bucure si de anii de tinerete.

Ce urmeaza?

In aceasta perioada Mark este deja plecat prin tot felul de tari ale lumii, pentru a vorbi despre mancarea irlandeza si pentru a participa la evenimente culinare. Apoi, conform propriilor declaratii, va incerca sa lucreze o vreme in New York. Nu pentru mult timp, fiindca vrea ca in 5 ani sa revina in Irlanda. “Si poate atunci vom avea un restaurant de 3 stele in Irlanda sau, de ce nu?, un restaurant irlandez pe primul loc in topul mondial San Pellegrino“.

Q&A: Mark Moriarty in intrebari fulger

Q: Aluat de foietaj – il faci acasa sau il cumperi?
Mark: Il cumpar, de ce sa-l faci acasa?

Q: Cum preferi cartofii prajiti de la fastfood (nota: foarte populari in Irlanda): cu otet/sare pe ei sau cu sos de curry?
Mark: Sunt adeptul sarii si al otetului.

Q: Chef celebru: Jamie Oliver sau Marco Pierre White?
Mark: Marco – pentru ca a transformat mancarea si industria culinara in ceva foarte la moda, la finalul anilor ’80.

Q: Fine dining: arta sau stiinta?
Mark: Restaurantele de mare clasa sunt despre arta.

Q: Cuburile concentrate – pacatoase sau norocoase?
Mark: Folosesc, in special pe cele din seria Marco Pierre White, concentreaza in ele ceea ce-ti ia altfel zile intregi pentru a obtine.

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


Un comentariu »

  1. este minunat sa te formezi in acest fel!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>