Home » HOT, IRISH FOOD, RETETE

Garnitură de varză de Bruxelles pentru mesele de Crăciun

17 December 2014 HOT, IRISH FOOD, RETETE 14,454 views 3 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Cred ca in curand voi renunta la titulatura de blogger culinar fiindca nu cred ca am pus trei retete culinare pe acest blog in 2014. Nu gatesc atat de diferit, nu am timp de blog si nu postez decat daca am ceva nou. Asa se intampla astazi, cand am zis ca n-ar fi rau sa aduc in fata voastra ceva aparant simplu, insa de sezon: varza de Bruxelles.

In Irlanda varza de Bruxelles este leguma acestei perioade, adica a lunii decembrie si a sarbatorilor. E aproape nelipsita ca si garnitura, in special. Evident ca o am si eu in meniul restaurantului in care lucrez si de aceea reteta de astazi are ca sursa de plecare munca mea. Noi gatim la munca intr-un mod foarte simplist micuta varza de Bruxelles: abur si atat :D. Doar la momentul servirii o incalzim la cuptor, pana ajunge iar la 70-80 de grade.

Reteta mea de astazi pentru voi este ceva mai complexa, dar nu grea. Si cu aceasta ocazia va anunt ca nu sunt mare fan al micutei verze, insa gatita in acest mod iese absolut gustoasa. Am facut aceasta reteta acum cateva zile si a mers exceptional. Bine i-am alaturat o garnitura de pui la cuptor, ce-i drept.

Si inca ceva: eu gatesc aproape numai seara, adica in proportie covarsitoare. Asa ca nu pozez la lumina naturala aproape niciodata, in special acum iarna, cand in Irlanda se intuneca la 4. Dar cred ca pozele de mai jos sunt ok si va puteti da seama mai bine de reteta.

Ingrediente (3/4 persoane):

– un kilogram varza de Bruxelles;

– doua linguri miere;

– o lingurita turmeric;

– doua linguri ulei de masline;

– doi catei usturoi;

– o jumatate lingurita paprika;

– sare, piper.

*In poze, la final, veti vedea chorizo. L-am pus optional, cand am infipt tava la cuptor, pentru un gust mai proteic, afumat, spicy. Puteti face si voi la fel, daca vreti, merge chiar si cu bacon. Daca vreti sa ramaneti insa la varianta strict vegetariana, then no chorizo&bacon for you!

Preparare:

Mai intai se spala usor verzele sub jet de apa rece, se verifica daca foliile exterioare sunt curate, nepatate, etc. Se fierb apoi 10 minute in apa clocotita. Se strecoara apa apoi si se taie pe jumatate (vedeti sa nu va frigeti, puteti sa le dati un pic sub jet de apa rece, daca vreti).

IMAG4131

Acum se amesteca intr-un bol mare micutele verze taiate pe jumatate cu uleiul de masline (bai, acum imi dau seama ca aveam unt de cocos adevarat, puteam sa fac asa, in loc de ulei, God damn it!), turmericul, mierea, sare, piper, paprika.

Apropo de miere: relax, la final nu veti simti gust dulce, mierea caramelizeaza si coloreaza frumos legumele la cuptor.

IMAG4133

Dupa ce amestecati bine (dar nu foarte bine, deci cu grija, ca sa nu se desprinda foitele exterioare ale verzei) bagati tava la cuptor pentru….aici depinde de voi. Normal, in 25-30 de minute la 180 de grade varza e gatita. Daca o vreti mai caramelizata si un pic mai crunchy, mai lasati-o 12-15 minute.

IMAG4136

Cum am zis, eu am pus si chorizo, voi puteti face tot ca mine, sau puteti pune bacon, sau puteti sa o lasati fara niciun fel de carne. Cand mai sunt 10 minute din timpul de asteptare, adaugati si usturoiul maruntit si amestecati usor. La final de tot potriviti bine gustul cu sare si piper (recomand sare grunjoasa din tot sufletul, e crunchy si da un efect teribil).

Si cam asa arata cand e gata, dupa cele 30-45 minute.

IMAG4145

O puteti servi si individual, in portia fiecaruia dintre voi, insa avand in vedere perioada aceasta, cu mese in familie, prieteni, dusmani, inamici si ce mai vreti voi, recomand calduros sa puneti zecile de veze micute intr-un bol frumusel, pe mijlocul mesei, si sa se serveasca fiecare dupa pofte. Daca vedeti langa voi oameni nedumeriti si cu nasul stramb la vederea verzei de Bruxelles (repet, nici eu nu mi-s fan, dar gatita astfel e bestiala) indemnati-i totusi sa guste, ca poate le va placea ;). Share the food, people! Vedeti cum luceste mancarea? Nu e de la ulei, e caramelizarea de la miere.

IMAG4147

Va doresc numai bine!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. Desi nu ne plac, sustin ca n-am ales eu reteta potrivita, pana acum.
    Le am acum in frigider, ca o ultima “sfortare” … pt ca erau ridicol de ieftine la oferta si le-am luat 😀

    Le fac, pana la ora asta n-am gatit nimic.

  2. Nu stiu cum de va iasa asa de bine, mierea de albine da un gust foarte bun.

  3. Am trecut cu mult de 20 de ani si cu toate astea inca n-am mancat varza de bruxelles! Si cel mai rau imi pare ca sunt sigura ca nu imi place :)), Craciunul cred ca o s-o incerc.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>