Home » CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT

Cea mai buna carte citita in ultimii ani: “The Sorcerer’s Apprentices”

18 January 2014 CHEFI, CUGETĂRI CULINARE, HOT 2,781 views 2 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Prieteni dragi, stiu ca spun de ceva vreme ca trebuie sa scriu un articol despre cartile mele culinare – si surpriza placuta a fost si este in continuare ca multi dintre voi ma intrebati din cand in cand de acest lucru – si se va intampla, pana la urma acest lucru. Am nevoie doar sa organizez un pic ideea legata de poza ce va insoti articolul.

Pana atunci insa, desi nu era deloc in plan sa mai scriu despre vreo carte pana la aparitia articolului general despre carti culinare, azi am zis totusi sa pun aici cateva ganduri despre cea mai buna carte culinara pe care am citit-o in ultimii ani. Conform preferintelor mele, firesc, in ceea ce inseamna “carte buna culinara” (nu de retete, eu consider o carte de retete utila, inedita, etc, dar nu “buna”).

Anul trecut va spuneam ce carte intensa am citit despre Grant Achatz (3 stele Michelin, invingator in lupta cu cancerul de limba, fost elev al lui Ferran Adria) si Nick Kokonas, creatorii controversatului si extravagantului restaurant Alinea din Chicago. Mi-a luat atunci ceva timp sa ma apuc de alta carte, fiindca greu am iesit din atmosfera biografica a lui Achatz/Kokonas.

M-am apucat apoi de “Ferran“, singura biografie oficiala a lui Ferran Adria / El Bulli. Inmarmurit de stilul de scris (simplu, clar, eficient, insa bogat in detalii, comparativ) al jurnalistului american Colman Andrews, mi-a trebuit o perioada de pauza si dupa ce-am terminat aceasta carte.

Iata insa ca acum ceva vreme m-am apucat de citit o noua carte despre El Bulli, de data asta dupa o idee care m-a facut din prima sa o comand de pe BookDepository (8.49 euro, taxe incluse): jurnalista americana/spaniola Lisa Abend a petrecut tot sezonul 2009 in bucataria de la El Bulli, alaturi de Ferran, restul angajatilor permanenti si echipa de zeci de stagiari.

Lisa_Abend

Cu pauze ea a stat insa cam toate cele 6 luni ale sezonului 2009, revenind apoi si in prima zi a sezonului 2010, cand deja se stia ca El Bulli se va inchide in 2011. Si nu doar c-a urmarit tot procesul de creatie si implementare a ideilor echipei conduse de Ferran / Oriol Castro / Eduard Xatruch si Mateu Casanas (mi-am propus sa nu mai uit numele celor mai buni trei bucatari-sefi din echipa lui Ferran fiindca, asa cum se scrie si in carte, fara cei trei, dar si fara Albert Adria, fratele la fel de genial al lui Adria, El Bulli nu ar fi ajuns ceea ce a ajuns la apogeul functionarii).

Partea si mai interesanta este ca Lisa Abend a urmarit si activitatea zecilor de stagiari din sezonul respectiv, intrebandu-i despre trecutul lor, despre viitor, totul in contextul celor sase luni magice petrecute in bucataria de la El Bulli. Pentru cei care nu stiati inca, in toata istoria El Bulli, zeci de stagiari au lucrat an de an in restaurant pe gratis, avand doar cazarea asigurata si o masa pe zi. Sase luni in fiecare an. Si doar cateva zeci au avut norocul de a fi acceptati an de an, din peste 10.000 de aplicatii.

Cartea este insa despre filosofia teoretica si practica din creierul jucaus al lui Ferran, despre organizarea si modul de functionare (detaliat cursiv si creativ precum o poveste de Creanga) ale restaurantului, despre povesti de viata, despre ce pierzi si castigi in lumea asta a bucatariei, despre un stil de viata ce, pentru cei mai multi, e singura cale.

Lisa Abend nu doar ca detaliaza admirabil fiecare din partile enumerate mai sus, dar face legaturi inteligente cu alte povesti reale din lumea internationala a restaurantelor, a marilor bucatari-sefi ce au lucrat sau au legaturi cu universul ElBulli.

carte

Prieteni, mi-e greu iar sa ma apuc de o noua carte fiindca sunt inca prins rau de tot de ceea ce-am citit scris de norocoasa si talentata Lisa Abend. Daca iubiti jurnalismul culinar, daca iubiti povestile reale pana la sange din lumea restaurantelor celebre, daca sunteti pasionati de afacerile culinare, daca iubiti povestile reale de viata (cu prietenie, ura, iubire, neiubire, impliniri, dezamagiri, sperante), daca iubiti scrisul viu – pentru toate astea va rog sa comandati si sa cititi cartea Lisei Abend. Volumul a aparut in enlgeza si spaniola, eu am luat varianta in engleza – se citeste usor chiar daca nu stiti perfect limba engleza.

Va doresc numai bine!

Foto: franjibagastroculinary.com

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


2 comentarii »

  1. Stimabile, oare nu ne-ai onora matale cu un top al cartilor citite pentru Biblioteca Bloggerului Roman? 😀

  2. Independent de articolul tău am citit și ei cartea despre Ferran Adria scrisa de Colman Andrews. Cred ca a mea e o ediție cu un an mai veche decât aia citita de tine.
    In general mi-a plăcut, dar la sfârșit am avut impresia ca nu a mers în suficient detaliu. Aproape ca a descris mai bine perioada de dinainte ca Adria sa fie proprietar. Nu prea mi-a plăcut nici stilul lui de a sării “all over the place”. Capitolele nu prea se leagă unele cu altele.

    Nu același lucru îl pot spune despre “The Sorcerer’s Apprentices”. Cartea asta e superba. Dovada… m-am culcat la 3am azi-noapte ca sa o termin.
    Chiar dacă în centru sunt stagiarii, m-am educat mult mai bine în ce a constat procesul creativ de la elBulli.

    O recomand cu căldura oricui, chiar și celor fără nici un fel de pasiune pentru viata din restaurante sau preparatul mâncării.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>