Home » HOT, RESTAURANTE

Povesti de restaurant: Carlos, o masca si doua deserturi

5 December 2013 HOT, RESTAURANTE 3,874 views 3 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Lumea restaurantelor e plina de intamplari care de care mai speciale, inedite, spectaculoase, vesele sau tragice.  Chiar acum citesc, aproape sa o termin, o carte scrisa de doi jurnalisti americani ce au colectionat 35 de intamplari inedite din viata a 35 de bucatari-sefi cunoscuti in lumea intreaga: Gordon, Jamie, Heston, Ferran, Blanc, Bourdain, etc.

Practic, orice om care a lucrat sau lucreaza in aceasta zona aparte, a restaurantelor profesionale, a trait cel putin o astfel de intamplare. In cei aproape trei ani de munca in restaurante am trait si eu cateva intamplari memorabile. Vreau acum sa va povestesc una, petrecuta relativ recent, si care-l are in prim-plan pe portughezul spalator de vase, Carlos, un tip de vreo 45 de ani, vesel mereu, inventatorul unor expresii cheie sau al unor coduri secrete in discutiile din bucatarie :D.

In serile de marti, saptamana de saptamana, Carlos ramane singurel peste program, adica dupa ora 22, si face curatenie generala in bucataria restaurantului hotelului unde lucram cu totii. Curatenie grea, adica: cuptoarele mari, peretii, tavanul, gratarele de la aragaz, plita incinsa, grillul, etc. Inconjurat de tot felul de substante, ba roz, ba albastre, ba maronii, Carlos isi pune doua marigolduri pe maini si se apuca de treaba.

Treaba cu adevarat spectaculoasa este urmatoarea: fiindca nu a fost multumit de echipamentul oferit de hotel, ochelari de protectie, in principal, pentru fata, Carlos s-a descurcat cum a dorit el mai bine, in stilul sau unic. S-a dus la un magazin de produse pentru petreceri si si-a cumparat o masca alba ce are gauri doar la ochi. Masca are si o mantie atasata, care acopera toata zona capului si a gatului. Destul de scary masca, daca ma intrebati pe mine. Simpla, dar de efect.

Si asa curata Carlos cuptoarele in care arunca jeturi de substance chimice cu ajutorul a doua mici furtunuri cu presiune: cu masca cea alba pe fata.

IMAG1577

Treaba insa si mai spectaculoasa este ca nu toti angajatii stiu de obiceiul lui Carlos, in principal datorita faptului ca el face curatenia generala cand aproape nimeni nu mai este prin zona de bar/restaurant.

Ei bine, intr-o seara, acum cateva saptamani, Carlos s-a apucat mai devreme de curatenie: pe undeva pe la 9 si un pic, chiar. Noi eram pe final de tura, ne pregateam de curatenia in zona noastra de gatit. A, mai aveam de servit cateva deserturi. Prin urmare, Carlos cu treaba lui pe langa noi, noi cu treaba noastra pe langa Carlos.

Si uite asa, in asteptarea finalului de zi si facand curat, a sosit un tichet de desert: doua mousse-uri de ciocolata. Ultimele doua chiar, din ziua respectiva. Fericiti ca am avut la fix, pana la ultimul client, si nu a fost nevoie sa recuzam un produs in meniu, chiar si pe final de zi.

Le-am montat pe farfurie, un mic desen cu sosul de fructe de padure, putina frisca, frunzulite de menta, mousse-ul in pozitie principala pe langa, etc. Aspect frumos, modern, hotel de patru stele, ce sa mai.

Apas pe clopotelul ce cheama chelneritele in bucatarie, vine dupa cateva secunda una dintre ele. Ii predau farfuriile, imi confirma ca nu mai avem alte ordine, nu mai e nici un client. Imi reiau curatenia la masa de deserturi. Nu trece insa nici macar o secunda ca aud deodata un urlet strident, un tipat feminin, si vad cele doua farfurii, cu ultimele doua mousse-uri pe care le mai aveam pe stoc in ziua respectiva, cum zboara in aer. Una s-a izbit apoi cu putere de pardoseala tare, alta s-a lipit intai de un perete, apoi s-a prabusit agale jos.

Langa aceasta scena vad doi oameni: pe Carlos, cu masca lui alba pe fata si cele doua mici furtunase indreptate in aer, si pe chelnerita, tinandu-se cu mainile de obraji si falca, socata de intamplare. Cum a luat farfuriile de la mine, cum i-a aparut in cale un om cu o masca alba si ciudata pe fata, iar inima i-a sarit din piept, mainile din incheieturi, farfuriile din maini si cele doua mousse-uri de pe farfurii.

De a doua zi, toata lumea a fost informata de echipamentul “special” al lui Carlos. Ca sa nu mai existe si alta data farfurii aruncate in aer. Mai ales cand pe acestea se afla ultimele deserturi disponibile.

Plus doi clienti dezamagiti.

Va doresc numai bine!

 

Mai avem zece zile de adunat bani in Proiectul 10.000, in care avem aproximativ jumatate de suma deja. Va rog mult, hai sa vedem cum reusim sa strangem aceasta suma pana pe data de 15 decembrie. Info AICI.

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. Haha, faina intamplare.

    In urma cu ceva ani, pe cand eram student, lucram peste vara in USA, in restaurante. Locul unde lucram la bucatarie era un country inn in statul Maine, intr-o zona foarte selecta. Lucram in tura de dimineata, la breakfast, si am avut surpriza intr-o zi cand au navalit in bucatarie niste agenti Secret Service, in costume negre, cercetand si perchezitionand in stanga si-n dreapta (mi-am inchipuit ca urmareau imigranti ilegali…) De fapt, am aflat ca fostul presedinte George E. W. Bush (batranul) avea o casa de vacanta in apropiere, si plimbandu-se cu masina dimineata a simtit mirosul bucatariei noastre, si a poftit o portie de blueberry pancakes… Asa ca, bucataria noastra a gatit in acea dimineata pentru fostul presedinte si staff-ul sau….

  2. […] ca de obicei de Cristi, nici pe departe atat de spectaculoasa povestea, zic sa o pastram, ca e simpatica. Poze nu avem si […]

  3. Cand ai descris cum si-a luat el masca doar cu ochi de la magazinele pt party am inceput sa rad, dar cand ai spus ca masca are si o mantie atasata, m-am prabusit de ras. Din poza nu dadeam importanta dar din text imi imaginam scopul cumparaturii. Asta a fost cea mai amuzanta parte a istorisirii care m-a distrat.

    Este de povestit! chiar ca nu intalnesti des asemenea situatii :))

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>