Home » HOT, REPORTAJ DUBLIN, REPORTAJ FOODBLOG, VIAȚA ÎN DUBLIN

Fotoreportaj Dublin: revizitarea fermei Airfield dupa modernizare

Prieteni, am o mare bucurie de putina vreme, la nivel primar, palpabil: s-a redeschis, fie si partial, ferma Airfield din sudul Dublinului, pe care o vizitasem ultima oara in septembrie 2011, cu o luna inainte de inchiderea pentru modernizare.

Si iata ca dupa 2 ani de santier, Airfield s-a redeschis, deocamdata partial (mai putin de jumatate din suprafata totala, de aceea si pretul biletului de acces este deocamdata redus la jumatate, adica 5 euro), la primavara urmand a fi finalizat tot procesul de modernizare. Am fost vineri s-o reinaugurez :D, fiindca fac doar 10-12 minute cu masina din zona in care stau (plus a fost si al naibii de senin si de soare, desi frig rau), ocazie cu care am vizitat noul restaurant (Overends Cafe, dupa numele familiei ce a detinut ferma in urma cu 80-90 de ani), cladit de la zero si facut foarte interesant, foarte, foarte mult pe modelul meu; imi plac bucatariile deschise, imi place lemnul deschis, imi place albul, imi plac spatiile libere si aerisite.

IMAG1424

IMAG1425

IMAG1427

IMAG1428

Am uitat sa va spun ca imediat cum se intra in ferma, pe stanga se afla o pajiste mare pe care mananca iarba de zor zeci de oi. E ceva, daca va spun ca ferma e la doar cateva sute de metri de cel mai mare mall al Irlandei (si mult timp in primele 5 din Europa, ca marime), Dundrum Shopping Center :D.

Acesta este si meniul restaurantului, mic si modernist, cum sade bine unui astfel de local ;). Cand ferma va fi gata si animalele si plantele vor fi in toiul puterilor lor, restaurantul se va baza, cat se va putea dpdv sezonistic, pe legume, fructe si carne din productia proprie. Deja ouale, o parte din lapte dar si alte plante/ierburi fac parte cu mandrie din ingredientele restaurantului. Adulmecati un pic meniul din poza si veti intelege ce inseamna in prezent un meniu irlandez modernist.

IMAG1426

Fiindca tocmai mancasem acasa, acum doar am baut un capuccino si am gustat din biscuitii casei (shortbread – biscuiti cu unt, si chocolate cookies), foarte buni.

IMAG1439

Dupa vreo jumatate de ora petrecuta aici, am plecat in redescoperirea fermei. Dupa cateva zone de verdeata, cu pomi fructiferi si multe legume, am ajuns la casa centrala a fermei, care, pana in 2011, gazduia si restaurantul. Acum insa casa a fost transformata in totalitate in muzeu, insa unul facut cu gust si cu influente moderne. Am avut parte chiar si de o doamna ghid. Pe foarte scurt, ferma a apartinut unei familii irlandeze ceva mai instarite, familie insa care s-a preocupat in permanenta de soarta celor nevoiasi (nu uitati ca acum 100 de ani Irlanda era una din cele mai sarace tari ale lumii, adica saracie crasa).

Doamna familiei, Lily, care a trait peste 90 de ani, (din 1854 pana in 1945), a implementat chiar un program de pasteurizare a laptelui de vaca, lucru ce-a facut sa salveze mii de vieti de copii (mortalitatea infantila era de ordinul zecilor la suta de copii, din cauza bolilor si a saraciei, deci mai bine schimbam subiectul, ca e prea tragic). Familia Overends, fiind ceva mai instarita, a si calatorit mult prin lume, iar in casa-muzeu sunt expuse gentile de voiaj dar chiar si biletele de imbarcare pe vapoarele cu care au calatorit din Irlanda pana in America, Africa de Sud, Australia sau India.

IMAG1444

IMAG1446

IMAG1464

IMAG1449

IMAG1463

IMAG1452

IMAG1453

IMAG1456

IMAG1461

Carte irlandeza de bucate din anii ’20.

IMAG1462

Langa casa-muzeu a fost construit de la zero si un garaj nou pentru masinile de epoca ale familiei.

IMAG1465

Well, am incheiat vizita revenind pe alta latura a restaurantului, adica pe terasa acestuia, care acum beneficiaza si de un mic iaz: oh, ce frumos va fi la primavara-vara, sa stai la o mancare facuta cu produse din ferma, la margine de iaz, cu soarele pe chip :).

IMAG1469

Prieteni buni, de veti vizita candva Dubilnul, dati o fuga de doua ore aici: luati LUAS (tramvai) linia verde din centru (capatul de la St.Green), coborati apoi la statia Ballaly (a noua, adica), urcati sus la drumul mare, faceti dreapta pe strada mare si dupa 200 de metri dati de ferma. O sa va para bine ca-mi veti asculta sfatul ;).

Va doresc numai bine!

 

Va rog mult, nu uitati de proiectul “10.000 pentru copii”, aveti timp pana pe 15 decembrie sa faceti rost din buzunarul propriu de o donatie pentru mai multi copii ce au nevoie de noi toti. Va rog mult ;).

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. neaparat se cer niste vizite pe acolo, suna foarte bine, iar pozele tale sunt minunate

  2. Asta-i visul meu de cativa ani incoace?
    Si, pana la urma, o sa mi-l indeplinesc!

  3. pai hai Marius, poate deschidem si aici o bacanie
    ce zici Cristi 🙂

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>