Home » CUGETĂRI CULINARE, HOT, SFATURI CULINARE

Esentele vs. extractele in gatitul nostru zilnic. Caz particular – vanilia

20 February 2012 CUGETĂRI CULINARE, HOT, SFATURI CULINARE 16,552 views 23 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Teorema 1: Imi place mult sa ma uit la ingredientele folosite de oamenii care gatesc, atunci cand citesc retetele lor.

Teorema 2: Sunt destul de preocupat de dorinta de a inlocui cat mai multe ingrediente artificiale cu unele naturale.

Teorema 3: Cine ma cunoaste stie ca iubesc vanilia. Alaturi de caramel, gustul de vanilie este aroma mea preferata in materie de dulciuri.

De ce aceste teoreme? Firesc, primul raspuns ar fi ca sunt interesat de alimentatia cat mai sanatoasa. Niciodata nu am zis dietetica, ci sanatoasa, iar sanatoasa la mine inseamna nu neaparat fara grasime, ci inseamna o legatura cu natura, cu firescul, cu lucrurile reale, create de pamant sau de apa.

Poate voi spune o banalitate, dar sunt hotarat sa vorbesc constant despre aceasta banalitate: oamenii folosesc, in majoritatea lor, din pacate mult prea usor, esenta de vanilie – in dauna extractului de vanilie. O stim cu totii, am facut-o cu totii, multi o mai fac inca. Insa mi-ar placea ca numarul celor care folosesc esenta de vanilie sa scada.

Da, am sa vorbesc astazi despre avantajul folosirii extractului de vanilie atunci cand preparam dulciuri, in dauna esentei de vanilie.

E bine de stiut de la inceput un lucru clar: in vasta majoritate a cazurilor, esenta de vanilie = un produs artificial, iar extractul = un produs natural.

Am intalnit de foarte multe ori argumentul pretului, si sunt hotarat sa-l demontez. Practic, cei care folosesc esenta in dauna extractului imi spun ca pretul extractului este de vina. Corect, cumva dau dreptate. Insa dreptatea cred ca este a mea, si am sa explic de ce: da, o sticluta de extract de vanilie este mai scumpa decat una de esenta de vanilie, insa din extractul de vanilie se foloseste MULT mai putin decat se foloseste din esenta de vanilie. Practic, extractul este mai concentrat, asa ca, in timp, sa zicem intr-un an, se dau mai multi bani pe esenta de vanilie decat pe extractul de vanilie, fiindca se folosesc mult mai multe sticlute de esenta decat s-ar da pe o sticluta mai mare sau doua de extract natural de vanilie.

Eu am in dulapul de la bucatarie o sticluta de extract de vanilie, de 118 ml. exact. Cred ca o folosesc cam intr-un an de zile pe toata. Aici, in Irlanda, aceasta sticluta costa in jur de 8 euro. Daca as cumpara esenta artificiala de vanilie de la Dr.Oetker (o stiti cu totii, este in toata lumea, in toate magazinele din lumea asta, mai putin Madagascar, sper 🙂 ) as da mai multi bani, fiindca este cam 1,5 euro/2 euro un set de 2 sticlute mici. Si cred ca folosesc, in medie, cam de 10-12 ori pe an continutul sticlutei de extract de vanilie.

Contine urmatoarele: apa, alcool (35% – este cantitatea maxima de alcool permisa in industria alimentala mondiala pentru acest produs), zahar, seminte negre de vanilie (3%).

Hai sa va mai spun un lucru care ar trebui sa va puna pe ganduri: mergeti la bucatarie sau unde tineti micutele sticlute de esenta de vanilie si uitati-va la culoarea esentei artificiale: este inchisa la culoare, maroniu inchis – sau este aproape incolora, in cel mai fericit caz, galbuie? Acesta este doar un mic, mic exemplu care trebuie sa ne arate usor ca esenta este ceva artificial, fiindca extractul este mereu inchis la culoare, precum semintele micute ale pastaii de vanilie, sau precum pastaia de vanilie in sine.

Esenta de vanilie contine (pe langa altele) vanilina, un produs artificial care se sintetizeaza in laboratoare din lignina (in principal prin adaugarea de sulfati si sulfiti), un produs ce se extrage din lemn. Ca sa stiti si mai multe, aflati ca lignina face parte si din hartie, ca produs final. Adica dintr-o carte sau dintr-o revista sau dintr-un ziar.

O singura zi pe an

Stiti de ce este vanilia atat de scumpa, ma refer la vanilia reala? Este cultivata in principal in Madagascar (cam 90% din productia mondiala) si in Indonezia. Insa floarea de vanilie se deschide, atentie, o singura data pe an, asa ca trebuie “pandita” de catre lucratorii de pe plantatiile de vanilie si trebuie polenizata manual (in maximum 12 ore de la deschidere), pentru a produce apoi pastaia ce contine vanilia pura. Iar dupa ce este culeasa pastaia de vanilie trece printr-un proces natural de imbogatire a aromei (uscare, mentinere in camere cu aer cald, etc) ce poate dura pana la 6 luni. De abia dupa acest termen semintele din interiorul pastaii, acele micute puncte negre, sunt bune de recoltat si folosit.

Planta de vanilie produce intre 50 si 100 de pastai in fiecare an, iar in medie o pastaie are nevoie de 9 luni pentru a ajunge la maturitate. Vedeti inca o data legatura cu firescul, cu natura?

Practic, vanilia este cel mai scump condiment din lume dupa sofranul natural (vezi aici un mic articol pe care l-am scris despre pretul sofranului natural).

Epilog

Am ales sa folosesc cazul vaniliei fiindca este cea mai folosita aroma din categoria “esenta vs. extract”. In Romania, la gatitul de dulciuri, la mare popularitate se afla si esenta de rom, stiu. Alternativa naturala pentru a elimina esenta chimica de rom este tocmai…romul in sine, ca bautura.

Prin urmare tot ce pot sa va cer este ca, in cazul in care folositi esenta de vanilie pur si simplu din obisnuinta si nu ati dat o importanta prea mare subiectului, sa va ganditi la ceea ce tocmai ati citit si daca veti considera util sa dati o sansa extractului natural atunci cand preparati dulciuri. Ma veti face fericit. Si mi-as dori sa aveti apoi in dulapul de la bucatarie mereu o sticluta de 118 ml de extract de vanilie, din care sa folositi cat aveti nevoie (deobicei, ptr un tort normal cred ca o lingurita de extract este suficienta, iar pentru, sa zicem, 300 grame de crema de vanilie jumatate de lingurita – vedeti ce spun?). Si sa aveti si o sticla de rom – mai puneti la dulciuri, in loc de esenta chimica de rom, mai beti un paharel…si tot asa.

Prieteni buni, stiu ca e la indemana sa folosim esenta artificiala de vanilie, stiu ca va ganditi si la bani, stiu toate astea. Insa cred ca am folosit argumente solide pentru a incerca sa schimb acest obicei. O fac cu cuvinte, o fac cu demonstratii teoretice si practice – insa decizia este la voi.

Si fiindca am mai auzit de la diferiti oameni ca nu se prea gaseste extract pur de vanilie in magazinele din Bucuresti/Romania invit pe oricine stie de locuri unde se poate achizitiona asa ceva sa puna in comentarii aceste surse de…natural. Dati nume de magazine, de firme care importa, nu voi cenzura numele comerciale, important este ca oamenii sa ceara, sa intrebe si sa cumpere extractul de vanilie, abandonand pe rafturi esentele pline de cel putin 8-10 chimicale pe care, de multe, multe ori, le ofera copiilor. Iar in organism se acumuleaza incet, incet, pe tacute, ceva ce mai tarziu se transforma in boli grave ce lovesc cu toata puterea in viata noastra pana atunci linistita din punct de vedere medical.

Va doresc numai bine!

 

Foto sus:  marialiberati.com

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


23 comentarii »

  1. Apropo de cea mai scumpa mirodenie, sofranul si trufele isi impart primele doua locuri. Abia apoi vine vanilia.
    In rest total de acord cu tot ce spui. Asa este, extract de vanilie nu se prea gaseste in Romania. Eu nu am vazut niciodata. Oricum, folosesc pastai de vanilie si niciodata esenta.

  2. Chiar de curand am vazut si la noi exact sticluta asta pe care o ai si tu si planuiam sa cumpar.Acesta este magazinul:
    http://www.sugarspice.ro/extracte-naturale-bio-culinare/115-extract-de-vanilie-bourbon-madagascar-natural.html
    Se pare ca si pretul corespunde cu ce ai gasit tu in Irlanda si daca intradevar tine asa de mult nici nu e prea scump.

    Eu am incercat de 2 ori sa pregatesc acasa extract de vanilie – o data cu alcool (fara nume, din ala cu multe grade) si a doua cu vodka finlandia. De fiecare data mi s-a parut mult prea alcoolizat si prea putin aromat desi au stat cel putin 3 luni la macerat(cea in alcool a stat aproape un an pentru ca facusem mult si nu am folosit-o). Reteta am gasit-o pe net si toata lumea pare foarte incantata de ea dar mie nu mi se pare destul de vanilata…vreau si mai mult, poate pentru ca sunt obisnuita cu aroma artificiala. Sunt curioasa acum sa vad cat de mult difera de extractul natural din comert, cat de aromat este acela.

  3. Salut, Radu. Da, daca punem trufa ca mirodenie, sigur, eu am zis sa-i las loc separat :).
    Pai asta astept acum, poate stie cineva de surse de magazine (reale sau online) care au la vanzare asa ceva.

  4. Multumesc mult, Diana, de pont.
    Da, asta e problema, multi dintre noi avem inca in nas (creier) mirosul vaniliei artificiale (e aceeasi treaba in creier cu mirosurile pe care le percepem cand trecem pe langa fastfuduri). Insa mirosul vaniliei pure este…de vis, dupa ce te obisnuiesti cu el.

  5. Minunat! Iti multumesc Cristi!

  6. Acum daca ai deschis poarta, intru si eu:

    In Bacania Veche (Barbu Vacarescu 49) am un extract de vanilie 100% natural, facut conform normelor FDA (ii iau uneori drept reper) si care costa 45 lei/100 ml.
    Se numeste Akapon si este produs in Romania din pastai de vanilie din Madagascar. Am aceleasi pastai de Madagascar sau Uganda la raft cu preturi intre 3 si 5 lei pastaia.

  7. Draga Cristi,
    Cred ca cel mai util ar fi sa le spunem oamenilor ca extractul de vanilie se poate face in casa in doi timpi si… câteva saptamâni de așteptare. E nevoie de câteva păstăi de vanilie si o sticla de vodka. Se sectioneaza pastaia pe lung si se pune la macerat in alcool minim 6 saptamâni. Atâta tot. Când se consuma se mai adaugă alcool, respectiv păstăi. Simplu si economic. Păstăi mai nou găsim in România si la Plafare sau magazine naturiste de colț. Cu drag,
    Andie

  8. Paaai… Eu am luat o pastaie de vanilie din bazar de la Stanbul, am taiat-o pe lung si am pus-o in 200ml de vodca Absolut avand grija sa stea numai la intuneric si sa agit sticla din cand in cand. Se simte foarte putin alcoolul in miros, iar “extractul” il folosesc cu succes in orice are nevoie de vanilie (si il folosesc de prin octombrie 2010). Conteaza enorm calitatea alcoolului (vodca Absolut este singura vodca “certified vegan”, adica nu are alte adaosuri) si, evident, calitatea batonului de vanilie.

    O sa cumpar o sticluta de extract de vanilie ca sa vad daca e comparabil la aroma cu cel artizanal.

  9. Stimate Dle Cristi Roman,

    am citit cu mare placere articolul Dvs. De mai bine de un an de cand suntem importatori de vanilie, incerc sa le spun clientilor care este diferenta intre esenta si extract. De curand suntem si unici importatori ai produselor Nielsen-Massey Vanillas. Toate produsele lor sunt acum prezente si in Romania si pot fi achizitionate online (www.sugarspice.ro) sau de la magazinele partenere. Intr-adevar consumatorii verifica intai de toate pretul si apoi calitatea. Dar tinad cont de reactiile clientilor nostrii, lucrurile se indreapta in directia buna 🙂

    Numai bine, Carmen

  10. Si eu fac extract de vanilie in casa, exact cum spune Andie. Se lasa pastaile de vanilie la macerat in alcool cateva saptamani, avand grija sa il agiti periodic – eu am pus 3 pastai la 100 ml de vodka.
    La fel zi zaharul vanilat, il fac cu pastai maruntite si puse in borcanul cu zahar pudra. Sunt excelente!

  11. Folosesc aceeasi marca dar pasta. Este vanilla extract + vanilla seeds. O lingura echivaleaza o pastaie de vanilie.

  12. Ia uitati-va ce cumpara de fapt lumea: un produs de sinteza la un pret exorbitant 8 ml = 23 lei – adica 287 lei/100 ml. 🙂

    http://www.cumparaieftin.ro/supermarket_alimentare_adaos-pentru-mancare_diverse/esenta-de-vanilie-dr-oetker-4-buc-x-2-ml/

    Uneori imi dau seama ca nu putem lupta cu asta, pur si simplu cei care fac lucruri “de sinteza” furnizeaza mult prea multe informatii si e greu sa ne facem auziti…

  13. Da Marius, dar se pot cumpara si in rate ceea ce e un super avantaj :))Calitatea devine nesemnificativa..

  14. Imi place mult articolul tau,din pacate nici eu nu am gasit sa umpar extract de vanilie dar o sa incerc sa-mi prepar cu pastai si cu alcool.

  15. […] Vanilia lui Cristi Roman 21 Feb 2012 | 14:14 | Fara comentarii Cristi Roman scrie zilele trecute un articol foarte cool despre extract vs esenta de vanilie si despre ce e mai bine sa folosim. Primul lucru care mi-a […]

  16. Multumesc tuturor pentru aprecieri – in primul rand.
    Apoi – da, foarte tare si faptul ca unii dintre voi va faceti extractul acasa, evident ca e si asta o varianta de laudat.
    Ma bucur ca exista interes pentru acest subiect si poate peste cativa ani nu vom mai vorbi despre extractul de vanilie asa cum vorbeam de uleiul de masline acum vreo 10 ani ;).
    Succes tuturor!

  17. Eu fac extract de vanilie de aproape 2 ani in sticla de 1 litru si numai din asta folosesc la prajituri. Intr-adevar mirosul e mai subtil, nu asa cum ne-am obisnuit cu esentele chimice. Extractul il pun doar in creme/blaturi care sufera procese termice, pentru a se evapora alcoolul (eu folosesc numai vodka Absolut, care e vegana). La creme nefierte pun semintele direct din pastaie. Si tecile sunt foarte bune pt a aromatiza zaharul.
    Asa ca, de ce sa cumpar esenta de vanilie aromata chimic sau zahar vanilinat?
    F bun articolul.

  18. […] – o lingurita de extract de vanilie; […]

  19. […] 2 lingurițe (10 ml) de extract de vanilie *  – eu folosesc EXTRACT de vanilie (nu esență!)  Nielsen-Massey Vanillas 8-oz. Madagascar Bourbon Vanilla Extract. Un articol bun privind diferența dintre cele două mi s-a părut acesta. […]

  20. […] praful de zahar vanilat cu care gateau mamele noastre – si o mai fac unii dintre noi si acum (aici aveti un articol despre vanilie, in general). De cand folosesc insa si extractul de vanilie atunci cand pun cate o […]

  21. Acum putem gasi si pe piata din Romania vanilia pura facuta de Nielsen Massey.

  22. […] o concentrație de 70/30. Mirosul este asemănător cu cel al extractului de vanilie (atenție, extract nu esența) combinat cu un iz de ciocolata fina. Gustul m-a dat instant pe spate; este exact cum […]

  23. Hello admin i see you don’t earn on your blog. You can earn additional
    bucks easily, search on youtube for: how to earn selling articles

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>