Home » HOT, TENTAŢII, VIAȚA ÎN DUBLIN

Pătrunjel și busuioc de casă

21 April 2010 HOT, TENTAŢII, VIAȚA ÎN DUBLIN 12,716 views 10 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Mi-am adus din Sicilia seminte de patrunjel si busuioc, din soiuri italienesti. Voiam de mult timp sa plantez asa ceva in casa, insa de-abia acum vreo doua saptamani am facut acest lucru. Patrunjelul l-am plantat intr-un vas dreptunghiular, cam de 40 cm pe 15 cm, in timp ce busuiocul intr-un vas rotund, cu diametrul de 15 cm.
Au rasarit ambele plante acum vreo 4-5 zile, si deocamdata sunt la faza pe care o vedeti in poza, fotografiile fiind facute marti dimineata.
Le-am plantat in pamant special, “organic compost”, un amestec irlandez special de pamant si de ingrasaminte naturale. Ambele vase au cate o tavita speciala sub ele, pentru scurgerea apei/aerisire.
Sincer, n-am stat sa caut pe net cam cat timp mai dureaza pana la maturizare, asa ca daca voi cunoasteti aceste informatii, poate ma ajutati si pe mine cu sfaturi. Nu de alta, dar vreau sa stiu cand mananc primul patrunjel crescut la bloc :). Recunosc ca am sacrificat un firisor de patrunjel, si mi-am infipt dintii in micile frunzulite. Am fost placut surprins de aroma intensa a acestui mini-patrunjel, cu adevarat intensa si proaspata.
Bine, am o temere, am inteles ca e posibil sa moara plantele chiar in starea asta, dar sper sa nu se intample acest lucru. La fel, daca aveti sfaturi legate de ierburile crescute la bloc, va astept cu pareri si va multumesc anticipat.
Sper sa se faca ambele plante, macar cat de cat, mi-as dori ca patrunjelul sa prinda viata si sa se maturizeze, fiindca stiu ca dupa aceea e de neoprit :). Iar cu busuiocul am ganduri mari, legate de mai multe preparate mediteraneene.
Asa ca……..asteptare si speranta :).

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


10 comentarii »

  1. Eu am plantat anul trecut busuioc. Din cate imi dau seama din fotografie cred ca este plantat un pic cam des. Si au am intampinat problema acesta anul trecut – el va creste destul de maricel si va avea nevoie de spatiu. Dar poate depinde si de soi.

  2. Mie nu mi-a iesit nicio planta d-asta… Au scos capul din pamant (cam cat prima poza asa) si pe urma au lesinat si-asa au ramas. Tre’ sa ma urnesc sa mai bag o tura, poate acum c-a venit soarele…

  3. Cristi, eu nu am reusit sa pastrez nici macar un patrunjel deja crescut, cumparat in glastra de-a gata. Nu stiu de ce, dar dupa ce l-am recoltat nu a mai crescut deloc. E o chichita sa nu le uzi prea des sau prea rar, sa fie in lumina si altele la care chiar nu ma pricep.

    Eu am plantat usturoi din romania si a crescut minunat! Iar acum am plantat ceapa, abia i-au dat coltii, sunt nerabdatoare sa folosesc frunzele la o salata 😀

    Bafta multa oricum. Si felicitari ca te-ai gandit si ca ai incercat. Poate iese ceva fain. 🙂

  4. In primul rand conteaza mult daca ai un balcon, deschis de preferat.

    Nu tine ghivecele in geam cand bate soarele, au nevoie de foarte multa lumina, dar nu prin sticla ca le arde. Camera aerisita cateva ore zilnic (chiar daca intra aer rece), pt ca aerul rece de afara le face mai viguroase.

    Busuiocul ca sa se poata dezvolta bine,la inceput il raresti la 5 cm distanta un fir (cu timpul transferi firele in ghivece separate, pt ca se fac tufe mari).

    O metoda mai americana, e sa le tii non stop sub un neon ca sa aiba lumina. Cu un ghiveci as incerca si varianta asta 🙂

    Se uda in fiecare seara cu apa la temperatura camerei.

    Din poza se vede ca plantele s-au inclinat spre lumina, intoarce ghiveciul o data la cateva ore.

    Cam atat m-am gandit .. 🙂 Sper sa fie de folos. Oricum cauza cel mai des intalnita pt plantele care mor in apartament este lumina si aer prea uscat (din cate stiu eu).

  5. @Mihaela – da, e posibil sa fie cam des busuiocul, sa vad, daca se sporeste, am sa-l replantez mai rar in alte vase.

    @jollyca – nu ma descuraja, te rog :).

    @maria – mi se pare tare cu usturoiul, banuiesc ca l-ai pus pe balcon, marele vostru avantaj. vreau sa gust usturoi si ceapa verde de dublin, da? :).
    mersi.

    @ari – multumesc mult de sfaturi. nu am balcon, din pacate, marea noastra suferinta (alaturi de “cea mai mica bucatarie din lume”), insa ghivecele stau pe un suport langa geam, la 10-15 cm de geamul deschis, care sta deschis cam 10-12 ore pe zi.
    soarele nu bate asa puternic in irlanda, nici macar vara, astfel incat sa afecteze plantele, prin geam. sper sa fie asa.
    am schimbat acum ghiveciul, cu patrunjelul orientat acum spre camera, mersi.
    ok, voi uda seara, deobicei udam dimineata, un pic.

  6. Si la mine primele incercari au dat gres fie cu patrunjel sau busuioc.Apoi m-am documentat in iubitul meu Google si am aflat ca in faza incipienta semintele de bususioc sunt sensibile la lumina.Deci putina apa si multa lumina.Cand au mai crescut am pus si ingrasamant natural,din acela care se dilueaza,apoi cand timpul s-a facut frumos l-am transferat in terasa.Precizez ca semintele erau tot din Sicilia de la soacra mea,si busuiocul era salbatic,diferenta o fac frunzele care sunt mult mai mari si mai viguroase.Anul trecut am avut rosii,fasole pastai,ardei iute,rozmarin,menta,patrunjel si busuioc.Toate in ghivece!!!Succes,Cristi

  7. @jollyca: exact asa am patit si io 🙁

  8. Eu am pus cam de două săptămâni Coriandru și Busuioc în două jardiniere. Anul trecut episodul a fost un succes, anul ăsta pare să fie chiar mai bine…câte ceva despre experiența mea:

    Busuiocul se regenerează dacă-i rupi frunzele și-l ai cam 3 luni, până se maturizează complet. Culmea e că dacă-l uști, își păstrează intensitatea, spre deosebire de cel din comerț care miroase a fân și atât.

    Coriandrul e mega sensibil și nu se regenerează. Îl rupi, îl consumi și pace, însă-l cultiv pentru că la noi o punguliță e cam $2, asta dacă-l găsești total aleatoriu prin supermarkets.

    O să mai pun ardei iuți mici și criminali și poate pătrunjel creț (curly parsley)

  9. Da, ce sa zic, acum, de cateva zile, am replantat busuioc, sa vad ce se intampla acum.
    Patrunjelul e ok, am recoltat de vreo 2 ori, dar inca nu e solid, e cam adolescentin asa :).
    Busuiocul dupa cat timp de cand iese din pamant ajunge mare, adica gata sa poti recolta frunze din el?
    La coriandru stam bine aici, e in magazine, proaspat. Dar nici nu suntem fani de el :).

  10. Cam într-o lună și un pic poți începe să iei frunzulițe de pe el. O să-ți dai seama după miros, pentru că noaptea emană un odor incredibil, îl simți când intri în casă! Dă-i lumină ziua cât cuprinde, eu țin jardinierele în geam.

    Întotdeauna iau frunzele cele mai mature sau amenințate de uscare. Dacă ai pus prea multe semințe, când plantele ajung la 4-5 cm poți să-l rărești recoltând plante întregi…eventual încerci să le replantezi an alt ghiveci.

    Pătrunjel n-am pus, de bine de rău îl găsesc peste tot și de obicei folosesc cantități industriale, n-ar avea sens bătaia de cap pentru atâta. Cel creț e tentant, îl folosesc des prentu garnisit ca “pată de culoare vie”, fiind foarte plăcut la aspect. Busuiocul în schimb e o adevărată provocare…scump, rar și niciodată la îndemână când îți trebuie.

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>