Home » GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE

Pui la cuptor cu legume la aburi și haloumi la grill

16 February 2010 GURMANDUL ROMAN, HOT, RETETE 8,363 views 12 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Ieri am combinat cele mai iubite trei metode de gătit personale pentru a prepara masa de seară, de la ora 19. Am gătit pui la cuptor, însoțit de garnitură de salată și sparanghel la aburi și ardei gras și brânză haloumi la grill.
Complicat? Haotic? Nici vorbă.
Gustos? Sănătos? Da.
Mi-am dorit demult să fac salată verde la aburi. Sparanghel mai făcusem. Soția mea a fost uimită că m-am decis să prepar salata la aburi, fiindcă e, și pe bună dreptate, genul de aliment care se consumă doar crud, neprocesat în nici un fel. Însă am vrut să încerc acest lucru și astfel salata a stat 10 minute la saună, alături de două fire vânjoase de sparanghel, să nu se plictisească. Sper că n-au făcut prostii :).

Iubesc brânza haloumi fiincă are punctul de topire foarte ridicat și atunci poate fi făcută fără probleme la grill. E chiar o metodă foarte comună de gătire a acestei brânze speciale, care e făcută din lapte de oaie și de capră și care provine din Cipru. Ieri am ales să ung în prealabil feliile de haloumi cu ulei de măsline și să le îmbrac în curcuma (turmeric).

Iubesc usturoiul și uleiul de măsline așa că puiul, două pulpe fără pieliță, tăiate în două, a fost amestecat cu mujdei masiv de usturoi, cu ulei de măsline extravirgin fructat, verdețuri mediteraneene și cu un praf de curcuma. Apoi, la cuptor, la 200 de grade pentru 20 de minute.

Ardeii grași au devenit o adevărată dragoste personală în ultimul an, îi mănânc de multe ori cruzi, când mai deschid ușa frigiderului pentru un tur de orizont, iar ieri i-am aruncat la perpelit pe grill, să discute despre Olimpiada de la Vancouver cu brânza haloumi.
Recunosc că m-am sincronizat bine 🙂 având la lucru ingrediente și la aburi, și în cuptor și pe grill, așa că montarea finală a porțiilor s-a făcut rapid, eu o farfurie, hopa la poze, soția a doua farfurie, hopa la masă.

Iată deci că puteți foarte bine să introduceți preparatele făcute la aburi, în cazul în care până acum vi se părea că această metodă nu e pentru voi. Le combinați cu altele, gătite altfel, și atunci nu mai sunt probleme.
Recunosc că mi-a plăcut foarte mult fiindcă ceea ce am mâncat aseară reprezintă, de ceva vreme, exact genul meu favorit de preparate. Puțin procesate, naturale, gătite sănătos. Plus un amestec de gusturi, fiecare cu personalitatea lui, grație procesării scăzute. Am terminat masa la 19:30 iar acum când scriu aceste rânduri e 00:35 și nu mi-e foame deloc, deși au trecut 5 ore. Deci a fost și sățios, dar nu am simțit deloc acest lucru la finalul mesei.

Vă doresc poftă bună sănătoasă și gustoasă!

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


12 comentarii »

  1. Interesanta combinatia ta. Eu sunt insa dependenta de salate crude. Am si un mare noroc pentru ca sistemul meu digestiv nu se revolta de la atatea cruditati. Din pacate, la dieta pe care o tin nu pot combina tipuri diferite de proteine, dar nu-i problema ca as fi mancat o salata cu aceasta branzica gratinata… Numai ca in Romania nu am vazut-o. Trebuie sa-l intreb pe Radu Popovici, el precis stie totul pentru ca are in vedere un documentar mai amplu despre branzeturi.
    Cu legumele la aburi sunt total de acord cu tine, imi plac foarte mult si au un gust mult mai bun.
    Felicitari pentru acest meniu sanatos!

  2. Multumesc. Sint uimit sa aflu ca exista multe persoane al caror stomac se revolta la cruditati. Inseamna ca acele persoane trebuie sa mearga la doctor, nu e deloc normal acest lucru. Absolut deloc.
    Si eu mananc cruditati multe, insa hei, daca nici mie nu-mi place sa experminetez in bucatarie……Asa ca vor urma si frunze de varza la aburi, de cind mi le doresc :).
    Haloumi cred ca ar tb. sa o gassti totusi la magazine mai mari, nu exista la Carrefour sau ce alt mare magazin e in RO?
    Multumesc.

  3. Chiar sunt curioasa ce gust are varza la aburi. Salata o s-o mananc in continuare cruda! Poate mai faci si alte retete la aburi, pentru ca m-ar interesa. Mi-am luat un aparat dar nu l-am folosit niciodata 😀

  4. Cristi, eu vizitez cu obstinatie raionul de branzeturi in hipermarketuri, dar nu am gasit sortimentul. S-a imbunatatit gama de branzeturi cu mucegai nobil, dar de asta nu am gasit. Poate este doar neatentia mea. Am luat insa o gorgonzola dulce bestiala (italieneasca, nu un fabricant din Romania!) si Camembert. Cam piperate preturile, dar avand in vedere ca telemeaua romaneasca nematurata este la 20-25 ron/kg… nu mi se mai pare scump. Apropo de varza sau pastarnac la aburi, sunt nemaipomenite la gust.

  5. @Brindusa – Cum asa??? Ia treci repede si fa peste la aburi, fasole verde la aburi, o nebunie.
    @Elena – da, cine stie, eram eu optimist atunci :). Sper totusi sa se aduca candva haloumi, e inedita si e f ok si de mancat asa, nepregatita.

  6. Wow ce bine arata, m-ai facut curioasa cu branza de care vb aici o voi cauta si eu. Trebuie insa sa ma uit cu atentie ca pana acum nu am remarcat-o si eu sunt fan branzeturi. Trebuie sa fie excelenta daca este amestec de capra si oaie sper sa o si gasesc ca aici la cele 2 raioane imense fiecare si sute de cutiute mici iti vajaiie capul daca cauti ceva anume 🙂 .

  7. Sint convins ca gasesti haloumi in Franta. Trebuie.

  8. Cristi, m-ai dat pe spate cu branzica asta. Uitasem complet de ea! Ca o iubesc e putin spus. E minunata!

    Eu o folosesc in special in doua meniuri, in felul urmator:
    – pe paine buna cu unt si ceai indulcit (cu miere sau zahar brun nerafinat)
    – in frigarui, alaturi de carne de pasare si diverse legume

    Gata, cand trec pe la italieni in drum spre casa imi cumpar – desi e cam piperata… Tu de unde o cumperi? Si cat dai pe ea?

  9. Tesco, €3 pe o bucata de 300 grame, cred.
    Oh, da, chiar, la frigarui o infig data viitoare, mersi :).

  10. esti fenomenal. tu gatesti toate acele minuni? pot sa-ti spun ca imi ploua in gura. BRAVO!!!!

  11. @anett – da, eu, pai cine 🙂 . Multumesc.

  12. din cate am citit, si mai sanatos decat steamerele obisnuite sunt cele din bambus. am gasit si la noi pe http://www.asianhomegourmet-online.ro a incercat cineva? ma tenteaza sa comand unul, si as fi vrut sa stiu daca a mai testat cineva cum iese mancarea, desi rea in nici un caz nu cred ca e 🙂

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>