Home » PAPABUN ÎN GRECIA

Jurnal de Grecia 1: Lupta cu gyrosul

19 September 2009 PAPABUN ÎN GRECIA 8,309 views 6 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Trei din cele 14 zile ale vacanței au fost petrecute într-o bijuterie de localitate, încă nedescoperită sau nebăgată în seamă de turiștii care se duc către mult mai cunoscuta Insula Thasos. E vorba de Keramoti – un fotoreportaj superb de aici, în cîteva zile, pe cristiroman.ro.
Așadar am stat 3 nopți în Keramoti, și tot atîtea seri petrecute în taverne, tot atîtea prînzuri petrecute în compania gyrosului – varianta grecească a shaormei – pentru cei care mai fac încă o confuzie între souvlaki (frigărui de carne puse în pită sau pe farfurii) și gyros.
Episodul culinar de astăzi din Grecia îi este dedicat prietenului nostru drag, domnul (Nea) Gyros – cu care făcusem cunoștință acum 5 ani, la Olimpiada de la Atena. Ne-a întîmpinat și de această dată la fel: gustos, suculent, fantastic de gustos. Ca să fiu mai sincer, am încercat gyrosul în două locuri din Keramoti și o dată în Kavala, pe drumul de întoarcere spre România.
Așa cum știți – dacă nu, aflați acum, secretul unui gyros gustos stă mai mult în pită decît în modul în care e făcută carnea sau în felul in care sînt amestecate ingredientele. Dacă pita nu e ca la carte, atunci nu e gyros – de aceea cei care încearcă să facă gyros în alte țări reușesc de puține ori să ajungă la acel rezultat. Pita e mai mult înspre pufoasă decît înspre tare, e ușor grosuță și e mereu atinsa/lipită de carnea suculentă înainte de a fi umplută cu bunătăți, pentru a se imbiba de grăsimea cărnii.
De pui, vită sau porc, gyrosul grecesc e, evident, o bombă calorică, însă în concediu știți că dăm uneori la o parte aceste aspecte, în favoarea gustului și a senzației de bine culinar. O bere rece Mythos ni s-a asortat mereu cu gyros-ul.
Poza principală de sus este din al doilea loc din Keramoti în care am luat gyros – și locul în care a fost absolut senzațional, fiindcă am cerut din start ca gyros-ul să fie umplut și cu sos de tzatziki – iar poza de jos e de la prima încercare – mai puțin reușită decît a doua, însă oricum bun. Poza din Kavala nu am, ne era prea foame să mai facem poze, însă l-aș putea situa pe locul 2 în ineditul Top 3 gyros Grecia.
Partea și mai bună? Prețul – dacă în București pe o shaorma de la Dristor am dat 17 lei (deci €4,25, adică ?????????), gyrosul din Keramoti a fost între €2 și €2,20. Mai e ceva de zis?
Orice s-ar zice, gyrosul rămîne o specialitate care merită încercată fără discuție atunci cînd ajungeți în Grecia. Nu e o capcană turistică, e pur și simplu un fel delicios. Pentru concedii.

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


6 comentarii »

 1. cand mi-aduc aminte de gyrosul mancat in Grecia imi ploua in gura… intr-adevar pita e foarte importanta!

 2. Super jurnalul despre Grecia!
  Nu mă pot abține să nu te completez, că n-ai definit gyros. Gyros e kebapul făcut de turci, adică se taie bucăți mici din din feliile mari și subțiri de carne, pe care le vedeți rotindu-se în țepușa de metal până s-au fript bine. De regulă, carnea e mai grasă și mai friptă decât la souvlaki, de aia e și mai gustos.
  Poți să ceri pita gyros (totul înfășurat în pita) sau merida gyros (porție, adică toate pe o farfurie, inclusiv pita, dar nu înfășurată), și poți să spui dacă vrei fără tzatziki sau fără ceapă înăuntru. Chestie care se aplică și la souvlaki.

 3. […] alte mâncăruri greceşti scrie tare frumos şi cu poze Cristi Roman aici, aici şi […]

 4. Salut !

  Mniam-mniam! Aşa cum descrii gyrosul îţi faci păcate cu mine. Mă faci să mă vâjăi la anul prin Grecia. Cred că mă voi întoarce în România o boboloacă de fată. 😆 După aia numai eu ştiu ce păţesc pentru a ajunge la linia de plutire. 😥
  Nu-ţi merge “aici”, “aici” la comentariul precedent.

 5. Fini, intra pe titlul cu verde ” ce sa( nu ) faci ca turist in Grecia ” si acolo in josul paginii vei putea accesa aici si aici si aici foarte interesante mancarurile

 6. Wow, ce bine arata!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>