Home » PAPABUN ÎN MAROC

Jurnal Marocan 3: Unde este indicat să mâncaţi

30 March 2009 PAPABUN ÎN MAROC 4,734 views 3 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

În Marrakech aveţi cel puţin două variante: fie luaţi masa la zecile de standuri şi de restaurante din Piaţa Djema El Fnaa, fie vînaţi locurile complet tradiţionale. Există chiar şi în centrul pieţei, seara, standuri unde este servită mîncare tradiţională marocană (în principal tajine şi supa harira), însă porţiile sunt micuţe iar mîncarea e făcută pe bandă rulantă pentru hoardele de turişti care se află seară de seară în centru.
Invariabil, mai multe seri ne-am învîrtit prin piaţa centrală, fiindcă aici se întâmplă totul. Standurile de mîncare sînt multe, iar comercianţii trag de tine să te aşezi la ei, cei mai mulţi cu cuvintele magice Hagi sau Mutu, după ce află că eşti din România. Vă puteţi aşeza peste tot, veţi mînca destul de bine marocan şi nu veţi plăti mult, însă cam atît. Pentru un tajine serios trebuie să luaţi masa doar în restaurantele din jurul pieţei.
Însă cel mai indicat lucru, şi aici voiam să ajung, e să vă aşezaţi exact la standurile unde nu vedeţi turişti, ci doar marocani. De-altfel, aici, nici un comerciant nu va trage de voi, vă aşezaţi singuri. Noi ne-am aşezat fix unde am văzut pe o masa câteva capete de miel:). Am cerut un “small head”, care a costat 50 de dirhami (€4.5), din care, în faţa noastră, un nene a ciopîrţit ce a putut, a scos creierul, etc, şi a aşezat totul pe cîteva farfuriuţe în faţa noastră. Separat, am luat şi o porţie mică de tajine de miel, făcut tot din mieii ale căror capete tronau acum pe mese.
Apoi, cînd vă plimbaţi prin soukuri, uneori veţi da peste mici spaţii în care cîte un nene mustăcios şi cu maieul plin de grăsimi pe el mînuieşte la nişte frigărui. Acolo trebuie să vă băgaţi şi să comandaţi cîteva frigărui: sînt deobicei din carne tocată de miel, cu condimente specifice.
Fie le puteţi servi acolo, pe nişte farfuriuţe, cu mâna, fie cereţi să vi le bage în nişte pâinici, şi să le mâncaţi la drum, ceea ce am şi făcut. Preţul a fost de-a dreptul ruşinos pentru 4 frigărui, vreo 3 euro maximum.
La final, un scurt filmuleţ de la masa cu capul de miel:

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


3 comentarii »

  1. Mi-ai facut o pofta de carne de miel… maine imi caut arabul.

  2. arata genial. insa nu pot sa nu ma intreb: marocanii mananca doar mancare grea si grasa?

  3. Wow, Cristi, ce bine arata!!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>