Home » PAPABUN ÎN MAROC

Jurnal Marocan 2: Tajine – felul tradiţional marocan

24 March 2009 PAPABUN ÎN MAROC 7,856 views 7 ComentariiTrimite pe mail Trimite pe mail

Dacă în primul episod am ocolit mîncarea, introducîndu-vă în lumea băuturilor tradiţionale din Maroc, călătoria culinară din Marrakech ajunge astăzi la episodul Tajine, dedicat celui mai important fel de mîncare al acestei ţări.
Tajine se numeşte şi vasul în care se prepară şi se serveşte acest fel de mîncare. Tajine se face, în principal, din carne de pui sau de miel, însă se mai foloseşte şi vita. Se face la foc mic de tot, la cuptor.
Vasurile de tajine se găsesc de vînzare în soukuri (piaţa aglomerată tradiţională arabă), în diferite dimensiuni. Ne-am adus şi noi un tajinel de 2 persoane acasă în Irlanda, cel de 4 persoane era mare pentru bagaj.
Dar să vă zic de felurile de tajine pe care le-am consumat în Marrakech. De departe favoritul meu a fost cel de miel (practic, carne tocată de miel făcuta chifteluţe mici, cu condimentele specifice marocane), legume (roşii felii, ceapă, morcovi), şi ouă pe deasupra – foto sus. Hipercalorică, grea, însă a naibii de gustoasă!
Soţia mea a încercat mai mult tajinurile de pui, unele făcute cu măsline, altele, foarte interesant, cu multă ceapă călită, prune şi susan. Preţurile (bune) la tajine variază între 30 şi 70 de dirhami (€2.8 – €6.5), însă sînt localuri unde pot ajunge chiar şi la 150 de dirhami.
În micile restaurante ad-hoc, care împînzesc piaţa centrală Djema el Fnaa din Marrakech, bucătarii menţin tajinurile calde pe un pat de cărbune încins. Bine, şi porţiile sînt mai mici în aceste mici localuri, dar şi preţurile sînt pe măsura (20-25 dirhami).

În final, încă două poze: un alt tajine, tot de pui cu legume, dar mai complex, în care culoarea galbenă a cărnii şi a legumelor este dată de condimentul curcumma (un praf galben vîndut turiştilor sub formă de şofran, dar pentru marocani şofranul este mica iarbă roşie, foarte aromată) şi apoi tajinul meu de miel, în secţiune, ca sa vedeti cum este alcatuit:).
În episodul 3, vă voi arăta unde trebuie să mîncaţi dacă vreţi să nu luaţi ţepe sau dacă vreţi să vă apropiaţi cît mai mult de modul în care mănîncă marocanii, şi nu turiştii în Maroc.

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


7 comentarii »

  1. Cristi, ce interesant. Chiar cred ca este tare bun tajine-ul asta. Mie cred ca mi-ar place tare mult cel preparat cu multe legume.

  2. Incerc sa-mi inchipui gustul si ma gandesc deja la o vacanta in maroc 😉

  3. Cam cat costa la ei vasele propriu-zise? Si cel mic, si cel mare?

  4. @Dosvida, gindeste-te bine, ca se ajunge usor si e foarte interesant.
    @MONONOKE KITCHEN, uite, vasul nostru de 2 persoane, care e micut (adica e marisor ptr. o persoana) a costat 52 de dirhami, adica 5 euro.

  5. Buna Cristi,
    Te-am descoperit absolut intamplator, cautand reteta de tajine !
    Suntem (eu si sotul) de 2 saptamani in Maroc.
    Am mancat tajine de pui sau vita (nu stiam ca este si de miel)amandoua cu multa ceapa, ceva lamaie si cateva masline (roz-rosii).
    Am tot intrebat cum se face , de fiecare data nu prea m-a multumit raspunsul, am observat ca nici tu nu ai dat o reteta.
    Mie mi s-a parut ca are si putin vin, seamana a mancare de masline.Este un deliciu.
    Vrei,te rog, sa pui si o reteta ?
    Multumesc.

  6. Bună, mulțumesc de mesaj.
    E destul de simplu, trebuie să ai răbdare și, foarte important, vasul de tajine.
    Apoi, nu contează carnea, doar timpul de gătire diferit pentru carnea de pui, miel sau de vită, însă o rețetă simplă ar suna cam așa, pentru tajineul de pui, să zicem – ceapă rondele, cartofi bucăți, morcovi bucăți, păstîrnac bucăți, unse toate cu ulei de măsline, piept de pui tăiat după preferințe, sau pulpe de pui, sau aripi de pui – toată carnea amestecată cu praf roșu de tajine și cu praf galben de curcuma (turmeric). Plus sare/piper după gust, eventual usturoi, dar doar spre finalul gătirii. Plus măsline – dacă vrei, plus felii de lămâie – daca vrei.
    Puse toate astea în vasul de tajine acoperit, și date la cuptor, foc mediu, minimum 65-80 de minute – însă trebuie să verifici cum stă treaba după 45 minute, cel mult.
    Nu se pune vin, marocanii sunt musulmani, așa că alcoolul nu intra în mâncare.
    Baftă!

  7. […] de la elvetianul nostru si am petrecut o seara chill. alex si jean louis au testat oala de tajin cumparata de pe drum si ne-au gatit niste pui deliciosi. vin aveam din belsug si invatasem sa ne […]

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>