Home » PAPABUN ÎN MAROC

Jurnal Marocan 1: Cura de ceai de mentă şi de suc de portocale

21 March 2009 PAPABUN ÎN MAROC 4,645 views Un comentariuTrimite pe mail Trimite pe mail

Lipsa de subiecte din ultima perioadă s-a datorat unei excursii de o săptămînă în Maroc. Aventura culinară din Maroc a cuprins două vizite: Marrakech (baza) şi Essaouira (o zi, pe coasta de vest a Marocului, la Oceanul Atlantic). În perioada următoare voi scrie un serial culinar, cu momentele care ne-au marcat în această săptămînă şi cu toate experienţele culinare din Maroc. Primul episod e mai light şi se referă la cele două bauturi omniprezente din viaţa marocanilor: ceaiul de mentă şi sucul proaspăt de portocale.

Ca şi în alte ţări arabe, şi în Maroc consumul de alcool este interzis în locurile publice. Mai bea lumea acasă, sînt raioane de băuturi alcoolice în unele magazine, se serveşte alcool în barurile hotelurilor. Însa de bază în Maroc sînt ceaiul de mentă şi sucul de portocale.

Tufele de mentă şi portocalii împînzesc la propriu teritoriul Marocului. Există mai multe avantaje: ceaiul de mentă îţi este preparat la infuzie, în faţa ta (se toarnă apă fierbinte peste 2-3 ramuri de mentă), puse în cele mai multe cazuri în ceainic, sau în pahare. Deobicei, zahărul (mult) este pus chiar de către vînzători, în puţine cazuri îţi este servit fără, alături de pliculeţe de zahăr. Unii chelneri îţi toarnă tradiţional ceaiul, de la mare distanţă (cam un metru), special pentru a se forma o uşoară spumă. Şi sucul de portocale este stors în faţa ta, însă există cazuri în care vînzătorii ambulanţi îşi fac un stoc de suc şi te servesc din acela.
Există un dezavantaj la sucul de portocale: unii vînzători îl indoiesc cu apă, dar îţi dai seama imediat de acest lucru. Trebuie să fi mai ferm cînd ceri şi să-i spui că-l vrei “presse” şi bun, aruncîndu-i şi o privire mai dură:).

Ceaiul de mentă se consumă la final de masă sau este consumat constant, pe toată perioada zilei, de către vînzătorii din soukuri (pieţele ultra-aglomerate şi extrem de abundente, de care voi vorbi în zilele următoare).
Sucul de portocale însoţeşte mâncarea sau se consumă atunci cînd este mai cald afară.

În Maroc, preţurile au variat între 10 Dirhami (un euro) pentru paharul mare de suc proaspăt de portocale şi 12-15 Dirhami (€1.2 – €1.5) pentru un ceainic de mentă proaspătă, din care îţi puneai cam 3 păhăruţe.

Practic, în săptămîna petrecută în Maroc, am băut cred vreo 25-30 de sucuri de portocale şi vreo 15 ceaiuri de mentă. O adevărată cură:).

Acest website are si o PAGINA DE FACEBOOK (click aici pentru "Like") in care vei intalni mult mai multe informatii decat cele publicate aici: postari aproape zilnice, poze din bucataria mea, de la locul meu de munca, precum si concursuri sau informatii utile.


Un comentariu »

  1. Buna Cristi, ceaiul de menta este preferatul meu. Cand eram mica, bunica avea in gradina “menta creata” si o usca pentru iarna. Ai un premiu pe blogul meu, imi cer scuze pentru limba franceza, l-am primit de la o “bastinasa” de aici din Quebec. Voi traduce si in Romana. O duminica superba si inspirata!

Mi-ar face plăcere să comentezi articolul.

Te poți și abona la comentarii prin RSS.

Poți folosi următoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>